[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

mozna by zrobic test :-) malo miarodajny i zalezny od zbyt wielu czynnikow ale:-)
licznik A resetuje sie chyba bo 999 czyli zdjecie z 990 km+ - i spalanie:-)
do tego rozm kol i silnik

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

to b na manual i ogien:-)
chyba nie bedzie odwaznych:-)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

U mnie z 3kkm wynik komputera to 7,8l/100 - w ramach tego:
500km autostrad (140km/h, czasami odrobinę więcej, raczej nie mniej)
500km góry (Podhale)
500km drogi krajowe i lokalne
1500 warunki miejskie

Skoro o spalaniu mowa mam pytanko - o czym świadczy piśnięcie i komunikat "...limit range" czy coś tam, oprócz braku przewidywalności ( mojej). Czy to zdecydowany koniec jazdy czy pozostaje jakieś minimum krytyczne w baku na pokonanie określonego dystansu?

U mnie pokazuje sie w chwili, gdy Range powinien wskazywac jeszcze jakies 100 km.

U mnie pokazuje sie w chwili, gdy Range powinien wskazywac jeszcze jakies 100 km.

Wydaje mi się, że komunikat ten pojawia się przy zasięgu < 50km.

Natomiast "range"/"zasięg" jest uzależniony od średniego tymczasowego spalania.
Miałem taki przypadek, że praktycznie zaraz po odpaleniu auta zaczął mi się wypalać DPF. Jak wiadomo średnie spalanie (od uruchomienia silnika) mocno wzrosło, faktycznie mogłem zrobić jeszcze dużo km, natomiast komputer wyświetlał już wyżej wspomniany komunikat.

Rezerwa włącza się przy 10 litrach w baku, jeżeli zasięg jakąśtam wartość (lub poziom paliwa w baku osiągnie pewien poziom) to komputer przestaje wyświetlać jakąkolwiek wartość tylko zastępuje właśnie komunikatem LIMITED RANGE.

Jest to spowodowane dwoma powodami:
- żeby właściciel zaczął panikować w poszukiwaniu stacji paliw,
- żeby Alfa Romeo nie została zaskarżona przez jakiegoś geniusza, co to by powiedział, że "auto stanęło, a pokazywało jeszcze 5km zasięgu!" ... bo niestety są tacy co skarżą producentów nawigacji, że "mówiło prosto, a ja wjechałem w jezioro" :P

Dzięki za info, mój Orgazmotron wyrzucił komunikat gdy mijałem BP ;). Dobre autko,dobre...

mi ostatni pierwszy raz wyswietlil sie ten komunikat,a wczesniej mi pokazywalo ze zrobie jeszcze 50 km wiec wydaje mi sie ze przy zasiegu ok.50 km pojawia sie ten komunikat

U mnie komunikat pojawia sie juz po wyjezdzeniu jakiejs 1/3 rezerwy czyli ok 3,5l, a wskazowka sama zjezdza na zero jak w baku jest jeszcze 3,5l rezerwy zeby sie kierowca wystraszyl ze juz musi zalac.
A z takich ciekawostek to zdarzylo mi sie raz zrobic 175km od zapalenia sie lampki rezerwy! Byla to trasa Londyn-Bristol Autostrada i spokojna Jazda na 6biegu bez tempomatu. Jak zajechalem do Bristolu to zalalem do pelna i okazalo sie ze powinno byc w baku jeszcze jakies 1,5l:P Jak jechalem i komputer pokazywal mi jeszcze 70km to wskazowka zjechala na zero. Dodam ze mialem wtedy jeszcze nie sprawny termostat ktory trzymal temperature ok 82*C
To byl taki ekstremalny test ale zakonczyl sie powodzeniem:P
Pozdrawiam:)

U mnie spalanie wynosiło początkowo 8,9 l [proporcje trasy 40%/60% > Warszawa/autostrada] przez 20kkm. Mam opony 215/55/R16. Gdy unormowałem korekty wtryskiwaczy +-0,50 spalanie spadło o około 0,5L. Po wizycie w Cinsofcie [nadal mam DPF] spalanie spadło do 7,9L/100km - wynik po 3000km. Zaznaczam że nie jestem emerytem, dziadkiem ani eko-driverem a autostradowe prędkości to 160-180km/h. W 100% wykorzystuję potencjał auta ale i o nie dbam u PabloGarage.
Rozsądną jazdą wakacyjną z rodziną i pełnym bagażnikiem to spokojnie można uzyskać wynik poniżej 7L/100km według moich doświadczeń.

Moja Alfa Romeo 159 2.2 JTS przy proporcjach 80% miasto/ 20 % trasy ( czasami w weekendy ) średnio spala 9.3 L/100 KM według komputera.

witam,
to co znalazłem na forum to starałem się przeczytać ..
jestem dość świeżym posiadaczem 159-tki z silnikiem 150km (1.9 diesel JTDm) z 2007r..
ostatnio tankując na stacji policzyłem spalanie i wyszło prawie 9L / nie to żebym narzekał bo przesiadłem się z auta które potrafiło wysmolić 12L na 100km i sam fakt że zainteresowało mnie to dopiero przy tankowaniu a nie kontrola na komputerze pokładowym..
ale do rzeczy, po przejechaniu ponad 540km z czego ok 220km w trasie alfa zażądała sobie do pełna ok 47L, co do stylu jazdy to w mieście bardzo spokojnie (użytkowana przez moją żonę) w trasie na autostradzie średnia prędkość 160 km/h..
czy taki wynik jest w normie ??
czy czeka mnie jakaś korekta wtrysków jak kolega pisał wyżej ??

Juz 24 dni posiadam moja 159, zrobilem ponad 2500km, srednie spalanie na tym dystansie wynioslo wg komputera 7.3l, w rzeczywistosci pewnie +-0.1-0.2l, wiekszosc to trasa, powiedzial bym ze miasto stanowi tylko 30% moich podrozy. Przyznam ze nie oszczedzalem auta wiec srednie wyszlo ladnie, czasami but w podlodze, ale np. dzis dystans 150km po ekspresowce jechalem max 120km/h, srednie spalanie wyszlo 5,6l. Da sie :)

czy czeka mnie jakaś korekta wtrysków jak kolega pisał wyżej ??
Spalanie masz w normie. Sprawdź korekty wtryskiwaczy w FES'ie, być może będzie można coś poprawić. Jednak najwięcej radości sprawi Ci wizyta w Cinsofcie i bynajmniej nie mam na myśli mniejszego spalania.

Ostatnia edycja:
u mnie najświeży wynik spalania to 6.4 l na 100 na jednym baku trasa Kraków- Balaton -Kraków ( ponad 1000km) przez Banska Bystrzyce, a więc głównie góry i masa zakrętów ( za którymi już tęsknię) -jazda raczej żwawa ( średnia prędkośc 84 km/h) co chwila redukcja i przyśpieszanie , podjazdy w tym 200 km autostrady juz po płaskim, dwa przejazdy przez centrum Budapesztu ( oni w ogóle nie mają korków!!!), auto załadowane wakacyjnie, 4 osoby, opony 225, silnik po chipie i bez dpfa, klima non stop...a komp pokazał 5.6...Skąd takie przekłamanie? Da się to jakoś skorygować?

Średnie spalanie trasa np. Rzeszów-Sanok 7,5l a w cyklu mieszanym nie spali więcej niż 9l. Samochodu nie żyłuję, ale lubię dać w palnik od czasu do czasu:P.

co do stylu jazdy to w mieście bardzo spokojnie (użytkowana przez moją żonę) w trasie na autostradzie średnia prędkość 160 km/h..
Przy dużych prędkościach na autostradzie ciężko o wyciąganie jakiejś średniej - samochód skromny apetyt będzie miał przy ~130 na 6' biegu.
W mieście silniki wysokoprężne (i nie tylko) lubią akurat dość konkretne ciśnięcie, przy jednocześnie w miarę ogarniętej jeździe. Bez problemu można zejść poniżej wyniku, który podałeś, bez problemu można wejść sporo wyżej. Sporo też zależy od tego jakie to miasto, ile w tym jazdy ile stania w korku, jak długie przejazdy po mieście.
Korekty wtrysków można sprawdzić, ale diagnozowanie samochodu na podstawie jedynego objawu "za dużo pali" jest niemożliwe - praktycznie każda usterka jakoś się tam odbija na spalaniu. Ślizgające się sprzęgło, przytarte łożysko, termostat, zapchany DPF, stare filtry itd.
Niemniej - 9l/100 jest całkowicie w normie.

Amortyzatory
Powrót