[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

JTD nie jest mistrzem oszczędności.
Z centrum DG do centrum Kato to raczej jest trasa niż warunki mieszane.

mi moja 156 2,4 jtd 175koni w miescie przy delikatnej jezdzie pali około 10,5 litra(sprawdzane przy tankowaniu)na 100km przy odcinkach 3km do pracy i z powrotem chodz komputer pokazuje mi srednie spalanie 6,8 - 7 litrów.Na drodze mieszanej trasa miasto i troszkę w korkach spalanie przy tankowaniu wyszło mi 7,5 na 100km a komputer pokazał mi 4,8 srednie, jazda większości spokojna w granicach 100km/h ale czasami w porywach 160-190 (ale rzadko,takie chwilówki ) ktoś może wie czemu taka rozbieżność w spalaniu komputer a dystrybutor i czy te spalanie to norma w 156 2,4jtd 175 a ci co piszą że im pali 6-7max (jak im wciskają) litrów w miescie to kłamią ?/????

Ostatnia edycja:
Panowie i Panie, czuję się wśród Was jak emeryt ... Właśnie wróciłem z wyjazdu - Słowacja, Węgry, Rumunia. Zrobiłem ok 2500km, cykl mieszany, drogi raczej średnie i słabe, pogonić się nie dało, ale gdzie było można i na serpentynach czy podjazdach w Rumunii dość ostra jazda - średnio wg komputera 6,3 L/100km. Wg tankowanej ilości paliwa średnia wyszła mi podobnie. Mój ostatni wyjazd do Lago di Garda (pisałem wcześniej) też niskie spalanie ... Cholera, chyba zacznę mocniej deptać, bo mi wstyd :). 1.9 JTDm 150KM

Jak w temacie.
Można tutaj opisywać ile i w jakich warunkach palą Wasze diesle w 159, czy też w Brerze lub Spaiderze.
Ja zacznę: 159 1.9 JTDm 16V około 180KM.

159SW 2.0 JTDM 170KM - ok 60% poza miastem ok 800-850 km na zbiorniku (62-64l) wychodzi ok 7,5-8 l/100, zrobilem nia 100 tys. wynik raczej powtarzalny. Na tempomacie przy 140-150km/h A4 katowice - ww ok 6,5-6,8wg komputerka.
pozdrowienia

co zrobić, żeby komp nie przekłamywał wskazań? Mam błąd rzędu 10-15 % więcej na kompie niż w rzeczywistości...

Ja ostatnio zapier... z Katowic do Częstochowy.... momentami 200km/h i spalanie 6,3l.
Do Katowic jechałem spokojnie - do 140km/h i spalanie 5,5litra.

Mi komp przekłamuje 0,2l w stosunku do tankowania w dystrybutorze. Pokazuje mniej o te 0,2l.

autostrada LOdź - Pozań tempomat 130-140km/h momentami wiecej sr spalanie ok 9,2
2,4 200KM sportwagon

masz DPF ? moze to kwestia dpfa, u siebie mam dodatkowo chipa, a to troche tez obniza spalanie. SW jest tez ciut ciezsza (chyba ;) poza tym litr roznicy, to nieduzo - mysle ze trzeba by sprawdzic w tych samych warunkach, a wiadomo to jest niepowtarzalne.

Ja ostatnio zapier... z Katowic do Częstochowy.... momentami 200km/h i spalanie 6,3l.
Do Katowic jechałem spokojnie - do 140km/h i spalanie 5,5litra.

Mi komp przekłamuje 0,2l w stosunku do tankowania w dystrybutorze. Pokazuje mniej o te 0,2l.

Też ostatnio jechałem na trasie Częstochowa-Katowice, ruch na trasie znikomy - silniki mamy te same (też po modzie w Cinsoft). Jechałem 110-120kmh (momentami 150) no i spalanie 6,3l... Przy spokojnej jeździe: 100-110kmh najniżej komp pokazywał mi coś koło 5,7l.

PS
również zauważyłem, że komputer przekłamuje o ok 0,2l (raz zawyża, raz zaniża)

Też ostatnio jechałem na trasie Częstochowa-Katowice, ruch na trasie znikomy - silniki mamy te same (też po modzie w Cinsoft). Jechałem 110-120kmh (momentami 150) no i spalanie 6,3l... Przy spokojnej jeździe: 100-110kmh najniżej komp pokazywał mi coś koło 5,7l.

PS
również zauważyłem, że komputer przekłamuje o ok 0,2l (raz zawyża, raz zaniża)

Może kwestia kół i opon... ja mam 205/55 R16
No i u mnie przebieg 219tys. km

P.S A DPF masz? Bo ja nie.... :)

Ciekaw jestem, jak Wam przeklamuje dane nt. spalania komputer pokladowy. U znajomego w Fiacie Bravo 1.6 multijet 105 KM (bez DPF) komp przeklamuje ok. 0,5 l na kazde 100 km (zaniza). Warto tradycyjnie litrazowac samochod tankujac do pelna za kazdym razem. Co do wynikow spalania warto porownac swoje do sredniej wielu uzytkownikow. Przydaje sie tez przed zakupem, jesli nie wierzymy w dane spalania podawane przez producenta. Polecam niemiecki portal SPRITMONITOR http://www.spritmonitor.de/de/suche.html lub polski AUTOCENTRUM http://www.autocentrum.pl/spalanie/
Zazwyczaj wiecej wynikow (wiec dokladniejsze dane) sa na Spritmonitorze.

Może kwestia kół i opon... ja mam 205/55 R16

P.S A DPF masz? Bo ja nie....

Fakt, opony mam większe bo 225 R17, ale za to już letnie, więc opory toczenia mniejsze niż w przypadku identycznych zimówek. DPF wywalony...

Ciekaw jestem, jak Wam przeklamuje dane nt. spalania komputer pokladowy.

przekłamania mojego komuptera możesz sprawdzić klikając w ikonkę motostat z syngaturki tego postu. Na docelowej stronie, po nadjechaniu myszką nad wykrzyknik (po prawej stronie listy), pojawia się chumrka z danymi podawanymi przez komputer.

Witam . Moja pali ok 10.5l w miescie 1.9jtdm 120km jestem w trakcie załatwiania chipa i wywalenia dpf może zejde ze spalaniem troche w dól .

Ciekawe spalanie

Witam. Ostatnio miałem dziwną sytuację. W weekend majowy wybrałem się na Mazury. Po spakowaniu bagaży zatankowałem samochód do pełna, skasowałem Trip A i B. Przejechałem w sumie ok 410 km jadąc z prędkością 120-140 km/h na włączonej klimie. Wracając zajechałem do tego samego CPN u i znowu zatankowałem do pełna. Spalanie z komputera wyszło mi 5,9 a z przeliczonych kilometrów 5,5. Od razu uprzedzam że umiem liczyć, moi znajomi liczyli po swojemu i też im tak wyszło. Zazwyczaj komputer w moim aucie zaniża spalanie średnio o ok 0,1 l na 100 km a w tym przypadku zawyżył. Spotkał się ktoś z czymś takim?? Pozdrawiam

Podstawowe pytanie, czy tankowałeś na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora?

Pytanie jakimi drogami na mazury jechałeś stałą prędkością 120-140km/h? :) bo chyba nie DK7. Jaka Ci wyszła średnia prędkość z komputera?

Tankowałem na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora, za każdym razem do pełna. Jeżeli chodzi o prędkość to średniej nie pamiętam ale w miarę możliwości starałem się jechać 140, oczywiście czasami musiałem zwolnić ale prędkość raczej nie ma wpływu na różnicę w spalaniu między komputerem a obliczeniami. Trasa Ostrów Maz - Łomża - Augustów - Suwałki wcześnie rano także w miarę pusto.

Komputer żyje swoim życiem, i pokazuje różne rzeczy ;)
Też mi się zdarzyło chyba ze 2-3 razy, że pokazał spalanie wyższe niż rzeczywiste (byłem zdziwiony podobnie jak Ty), a prawie zawsze pokazuje niższe od faktycznego.

u mnie komp zawyza zawsze

uwazam ze jest to zwiazane ze staniem w korkach,na przejazdach kolejowych itp, wtedy srednie bardzo rosnie wg kompa a w rzeczywistosci podejzewam ze tak nie jest.

przyklad zatankowanie do pelna przejechane 6km (spalanie jeszcze bardzo skacze) ok 10 min postoj na przejezdzie spalanie po kilku min doszlo z ok 9L do 25L i tak juz zostalo (25L/100km to chyba max) w rzeczywistosci auto chyba az tak duzo nie spala po kilku minutach postoju

Amortyzatory
Powrót