• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

Tak można przyjąć że różnica między 1.9 a 2.4 wychodzi ok. 2 litrów. Jak pisałem i w mieście pali przy dość ciężkiej nodze 10,2 l (wskazania kompa). Jak już mówimy o Fiacie Bravo miałem 1.9 8v i tam spalanie miałem na poziomie 7,6l miasto (dodam tylko różnicę mas i to, że Bravo ma 120 kM). Jadąc chociażby A4 90km/h na tempomacie spalanie wychodziło na kompie 3,8 l. Sądzę, że i 2.4 jeżeli się chce da się nim jeździć ekonomicznie, myślę tylko że nie w tym celu on został stworzony.

Wypad do Zakopanego na weekend majowy, trasa Łódź - Zakopane - Łódź, raczej dynamicznie + jazda po Zakopcu, 4 osoby na pokładzie z pełnym bagaznikiem. Średnie spalanie 8,3l/100km.
2.4JTDm 200KM, kapcie 18 cali w fabrycznym rozmiarze opon.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Przejechałem swoim boćkiem już ponad 3,5k więc dorzucę swoje 3 grosze. Średnie spalanie wg. komputera to 9 litrów. Przez 2-3 miesiące, codziennie stała trasa(szkoła-dom) i jakieś weekendowe wypady i jazda wokół domu. Silnik 2,4 200KM

Przejechałem swoim boćkiem już ponad 3,5k więc dorzucę swoje 3 grosze. Średnie spalanie wg. komputera to 9 litrów. Przez 2-3 miesiące, codziennie stała trasa(szkoła-dom) i jakieś weekendowe wypady i jazda wokół domu. Silnik 2,4 200KM

Dobry wynik, a jak z ciężarem Twojej nogi?

Trasa Kraków - Szczecinek i okolice - Kraków. 1400km z czterema osobami i bagażem po dach. Silnik 3.2 JTS Q4. Opony 235/40/19. Całość dynamicznie, autostradami szybko + przejazdy przez miasta. Średnie spalanie 12,7 L.

spokojne 65kilometrów
IMG_20160507_183100.jpg

Załączniki

• IMG_20160507_183100.jpg
    IMG_20160507_183100.jpg
    68.4 KB · Wyświetleń: 23
Ja też się wtrącę, bo przed zakupem auta się bałem spalania. Dziewiątka to 2.4 po wirusie na 240km jazda w małym miasteczku + praca 20km, raczej dynamicznie - średnia z komputera max 8.2L/100. Obecnie alfa u pabla na przeglądzie, w zastępstwo mam peugeota 206 1.4 benzyna i na paliwo wydaje tyle samo jak nie więcej :) gdzie tu ekonomia?

1.9 Jts. Średnia prędkość 65 km/h trasa do Budapesztu lokalnymi drogami.
399.jpg

Ostatnia edycja:
Wypad do Zakopanego na weekend majowy, trasa Łódź - Zakopane - Łódź, raczej dynamicznie + jazda po Zakopcu, 4 osoby na pokładzie z pełnym bagaznikiem. Średnie spalanie 8,3l/100km.
2.4JTDm 200KM, kapcie 18 cali w fabrycznym rozmiarze opon.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
:o dynamicznie i tak mało pali? Ja staram sie jezdzic w miare "eko" a i tak wychodzi ok 8.7 l w wiekszosci na trasie....

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Spalanie liczone z baku, więc realne. Jazda w większości dynamiczna.
Ale jak wracam na autostrady to raczej okolice 9-10l.

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

Miesiąc jazdy w mieście ok 9 l przy w miarę oszczędnej jeździe, ale na trasie 250km po DK około 6l (1.9jtdm 16v). Wybieram się w trasę około 2000 km w przyszłym miesiącu, postaram się zrobić dokładniejsze zapiski i porównam komputer z rzeczywistością :) no chyba że nie dojadę hehe ;)

Poniżej wyniki z mojego majówkowego urlopu. Trasa Warszawa-Wiedeń-Bratysława-Budapeszt-Deva-Bukareszt-Konstancja-Braszów-Oradea-Miszkolc-Koszyce-Warszawa. Plus oczywiście trochę po tych miastach, włącznie z wielkiem prawie 2 godzinnym korkiem na wjeździe do Bukaresztu.

1.9 16V z Q-Troniciem po sofcie, EGR i klapy OUT, DPF jest. W samochodzie 4 dorosłe osoby plus pełny bagażnik, opony 225/50/17. Po autostradach i ekspresówkach cały czas 140km/h na tempomacie, po drogach krajowych i lokalnych wartości przepisowe + 10km/h. No w górach w Rumunii to z prędkościami poszaleć się nie da i tam raczej przepisowo :)

Spalanie na komputerze 6,5l, w rzeczywistości z tankowań wyszło 6,7l, co uważam za rewelacyjny wynik biorąc pod uwagę prędkości podróżne plus komplet na pokładzie.

Załączniki

• IMG_20160505_202231491.jpg
    IMG_20160505_202231491.jpg
    52.2 KB · Wyświetleń: 45
  • IMG_20160505_202242759.jpg
    IMG_20160505_202242759.jpg
    55.9 KB · Wyświetleń: 44
  • trasa.JPG
    trasa.JPG
    154.4 KB · Wyświetleń: 45
U mnie trasa Polska - Francja 4 osoby na pokładzie i pełny bagaż. Bez sprawdzania przy dystrybutorze. Prędkości przepisowe :). Francja głównie drogi lokalne.
20150919-0006.jpg

Ostatnio zrobiona trasa to 650km, W-wa-Kraków-W-wa, w tym 50km jazdy miejskiej. Zużycie 51l więc średnio wyszło 7,8l/100km. W trakcie jazdy prędkości starałem się utrzymywać do 120km/h (oczywiście poza zabudowanym) więc jazda raczej spokojna ale za to płynna, na ekspresówkach okresowo 130-140km/h. Biorąc pod uwagę, że samochód bez żadnych modyfikacji uznaję ten wynik za co najmniej dobry. Pzdr.

Haha [MENTION=680]jahu[/MENTION] znowu dowalił oliwy do ognia.. Pewnie jechałeś na wstecznym, przecież na logikę, wtedy paliwa powinno przybywać w baku :D Mi raz udało się zejść do 5,6l/100 km w trasie 100km ale to było dziadkowanie na maksa (nawet tico w gazie mnie wyprzedziło). Normalnie w trasie mi pali ok. 7l/100km.

[MENTION=680]jahu[/MENTION], coś Ci się chyba jedynka przestała wyświetlać przed tymi liczbami co wrzucasz :D na pewno nie masz żadnych błędów w MES? :D

Amortyzatory
Powrót