Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Tygodnik MOTOR-15 przebojów klasy średniej.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie Tygodnik MOTOR-15 przebojów klasy średniej.

WITAM.Zakupiłem dzisiaj tygodnik Motor.Oceniali auta klasy średniej.Nasze niunie uplasowały sie na 11 miejscu.Wygrał Citroen C5 ,2 miejsce Toyota Avensis,3 Ford Mondeo.Niby zle nie opisali-Alfa Romeo159 ma bezkompromisowy styl i niezłe silniki diesla,ale przyczepili sie do zawieszenia-niska żywotność.Ja uważam,że jest to jedna z ostatnich rzeczy do której można by mieć jakieś zastrzeżenia.Co o tym myślicie,jak jest u Was z tym zawieszeniem?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Jakos w tych gazetach zawsze maja jakies ALE do naszych aut... jak oni to niby testuja te zawieszenie?? Napisze na moim przykladzie, ze mam rowny rok Belle z 2007 roku, jezdze dziennie do roboty po "drogach" (moze mowi wam cos miejscowosc ze Slaska, Myslowice "Dziurowice"). Przed zakupem auta myslalem ze zawiecha padnie... ale jezdze rok i NIC, jak bylo tak jest czyli B DOBRZE... nie warto czytac tych pisemek, tylko wejsc na parzadne forum i poczytac

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar deltahfmk
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 156 GTA

Domyślnie

Mnie też wydaje się to dziwne, że przyczepili się do zawieszenia w 159. Wiadomo w 156 były z tym problemy. Jak miałem 156 SW to co 20tys. km musiałem wymieniać coś w zawieszeniu.
    Jednak w 159 jest o niebo lepiej. Miałem do niedawna 159 z 2007r i zero problemów z zawieszeniem a przebieg 159tys. km oczywiście większość za granicą
    Teraz mam 159 z 2008r i zaczyna się coś dziać w przednim zawieszeniu z lewej strony. Po zimie się tym zajmę bo narazie jest delikatne stukanie przy drobnych nierównościach jak "kocie łby".
    Na większych dziurach nic nie słychać. Moja opinia jest taka, że nie ma się co czepiać zawieszenia w 159. Włosi poprawili je na tyle że można być zadowolonym.

Użytkownik Embrion Avatar noir
    Mieszka w
    Caen F
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16V & Delta HPE 2.0 16V

Domyślnie

138 000 i pojawilo sie skrzypienie wahacza przedniego-gornego (jeszcze bez luzow), wiec chyba jest naprawde dobrze,
    bo to pierwszy element zawieszenia ktory wymaga wymiany.
    Jesli wymiana nie jest skomplikowane, to wykonam to samodzielnie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

A była tam jakaś skoda? ja tam mam spokój psychiczny, gdyż nie czytam takich pisemek.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    A była tam jakaś skoda? ja tam mam spokój psychiczny, gdyż nie czytam takich pisemek.
    Skoda Superb-13 miejsce.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Ja kiedyś z nudów zrobiłem sobie prywatne porównanie niezawodności przedstawianej w jakimś "wielkim teście czegośtam".
    "Awarie" przedstawione przez gazetę poklasyfikowałem sobie na szybko wg kryterium: 1 pkt mogę sam zrobić (np. luźny plastik)/ 2 pkt zrobi mi to p. Zenek za rogiem (np zawieszenie)/ 3 pkt muszę jechać do speca lub aso (np. kolektor)
    No i Alfa wypadła coś ok 13 pkt a Toyota czy Honda dostały po 17 - 20 pkt w plecy. Tyle tylko że Alfa miała kciuk w dół jako zawodna a inne auta pomimo bardziej "upierdliwych" i kosztownych awarii kciuk w górę. Bez sensu totalnie. Olać te "testy".

Z drugiej strony może i lepiej, mniej Alf na ulicy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

też byłem zdziwiony trochę tym porównaniem. Jednak trzeba pamiętać że dla wielu AR kojarzy się źle. Ostatnio przeglądałem jakieś czasopismo motoryzacyjne i czytelnik pisał, ze mu auto rdzewieje( nie podał marki ). Zgadnijcie jakiego pojazdu zdjęcie wkleiła redakcja- Ku mojemu zdziwieniu AR 156.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Byłem wiernym czytelnikiem ''AŚ''od ich pierwszego numeru aż do stycznia br. ponieważ miałem już dość ich nierzetelności w obiektywnej ocenie aut.Rankingi niemieckie TUV i ADAC nie są i nigdy nie były miarodajnym kryterium oceny służą one jedynie lansowaniu produktów rodzimego rynku plus dwóch japońskich - Mazda i Toyota.
    Rok temu zrobiłem ciekawy eksperyment-kupiłem katalog AŚ w którym w identycznej formie graficznej w kwadracikach opisane były wady i zalety m.in.aut średniej klasy od AR po Volvo.Przeanalizowałem je wszystkie i po namyśle po

---------- Post added at 19:40 ---------- Previous post was at 19:34 ----------

..i po namyśle postanowiłem je powycinać.Oznaczyłem w przypadkowej kolejności numerem i zamazałem różne oznaczenia po których można byłoby zidentyfikować markę i model.Poprosiłem kolegów z firmy aby na podstawie opisanych zalet i wad posortowali karteczki na te z w/g nich bezproblemowymi w miarę autami,średniakami i paści.
    Każdy z nich był zaskoczony,że w pierwszej grupie zawsze znalazła się 159-tka,obok BMW i Mazdy.

alfa 159
    Gość

Domyślnie

Ranking bardzo ciekawy i bardzo, bardzo obiektywny! Pierwsze miejsce król końcowych sfer wszystkich raportów- CITROEN C 5, bezpośrednio przed AR 159 "królowa lawet" tj.Laguna. Na 0statnim Volvo s 60 poza tym za Bellą również Mazda 6. Ciekawe cóz na to właściciele tych modeli. Chore !