[159] Grubość tarcz.

• Autor wątku Autor wątku mista
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

mista

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9JTDM sportwagon
Witam.Może ktoś sie orientuje ile ma lub ile powinna wynosić minimalna grubość tarcz przednich w naszych 159 jtdm ?

26mm przód, 10mm tył

26 mm to zalecenie producenta, aby jak najszybciej dac mu zarobić na nowych :)

Te 26 mm to chyba jakieś przegięcie,przecież 28 mm mają nowe.

co nie znaczy, że nie można jeżdzić z cieńszymi....

co nie znaczy, że nie można jeżdzić z cieńszymi....

Przy wadze 159tki i prędkościach z jakimi może jeździć warto jednak przy tych 26mm tarcze zmienić i nie czekać aż się pokrzywią lub pękną. Dlaczego? Nie będę się rozpisywał w kolejnym temacie.

To zależy jeszcze jak bardzo cieńszymi. Wszystko z umiarem i zdrowym rozsądkiem. Choć patrząc np na temat w Hyde Parku o zbędnym zakupie opon zimowych na mijającą zimę, niektórzy jeździli by na tarczach aż byłby papier. Lekkie przerysowanie ale jednak...

Ostatnio mierzyłem i tarcze mam w granicach 22-23 mm,a klocki 5-7 mm.Myślałem zedrzeć te klocki jeszcze tak do 2 mm i pomyśleć co dalej.Pewnie czeka mnie zakup nowych tarcz i klocków-oczywiście,bo w przetaczanie ich pewnie nie ma sie co bawić ?

zapytajcie dobrego tokarza co mysli o wymianie tarcz o grubości 26 mm...

Ja wymieniłem przy 25,5mm, ale nie z powodu grubości, ale z powodu rdzawego nalotu o grubości kilku mm, na brzegach tarcz, który zaczął się łuszczyć i uszkadzać zaciski. Tarcze były od nowości (2008rok), 150tys przebiegu.

to wystarczyło je przetoczyć u tokarza...

Być może, ale auto mam od niedawna i jeśli już coś robić, to najlepiej teraz. Po co jeździć na protezach i wymienić tarcze za kilka lat nowemu właścicielowi.

nie kontrolki, tylko czujniki i nie na tarczach tylko w klockach hamulcowych...

nie kontrolki, tylko czujniki i nie na tarczach tylko w klockach hamulcowych...
Klocki to oczywiste.Lecz niektore tarcze mialy znaczniki,czy jak to tam nazwac i wcale nie trzeba ich mierzyc suwmiarka,aby stwierdzic czy jeszcze do czegos sie nadaja

Chyba nie wszystkie wersje miały czujniki zużycia klocków (przynajmniej tak podaje instrukcja). Jak najprościej sprawdzić czy w swojej wersji posiadam te czujniki? Pewnie w wersjach (podejrzewam wesje z brembo) z czujnikami po włączeniu zapłonu pojawia się na chwilę (testowo) pomarańczowa kontrolka sygnalizująca zużycie klocków?

U mnie te 23 mm to może nie halo,ale te minimum 26 mm podane przez producenta wydaje mi sie troche śmieszne.Co Wy na to ?

Amortyzatory
Powrót