[159] Dziwny dźwięk z silnika przy przyśpieszaniu

Witajcie, jeżeli słychać chrobot podczas przyspieszania na każdym biegu, ale nie słychać go po zabraniu nogi z gazu oraz na luzie, na postoju, to na pewno skończyły się łożyska w skrzyni biegów. Miałem to samo miesiąc temu, po regeneracji skrzyni, wymianie wszystkich łozysk oraz oleju problem się rozwiązał.

Witam a jeżeli takie dziwne chrobotanie w okolicach skrzyni samochód wydaje nawet jeżeli stoi na luzie niezależnie czy pedał sprzegła jest wcisniety czy nie ? jedynie ucicha podczas gdy jedziemy powyżej 2 tys obr/min

Witajcie, jeżeli słychać chrobot podczas przyspieszania na każdym biegu, ale nie słychać go po zabraniu nogi z gazu oraz na luzie, na postoju, to na pewno skończyły się łożyska w skrzyni biegów. Miałem to samo miesiąc temu, po regeneracji skrzyni, wymianie wszystkich łozysk oraz oleju problem się rozwiązał.
Na luzie nie było słychać hałasu?

- - - Updated - - -

Witam a jeżeli takie dziwne chrobotanie w okolicach skrzyni samochód wydaje nawet jeżeli stoi na luzie niezależnie czy pedał sprzegła jest wcisniety czy nie ? jedynie ucicha podczas gdy jedziemy powyżej 2 tys obr/min
Przyjrzyj się jak pracuje koło dwumasowe.

Witam, podczepiam się pod temat, Posiadam 159 2.4 jtdm (200km) i na luzie oraz w trakcie jazdy po mocniejszym wciśnięciu gazu słychać dziwne dzwięki. Dodam że zastanawialem się nad paskami osprzętu ale dzwięk ten trwa tylko chwilę po ddodaniu gazu i to w zakresie 1,5 - 2,5 tyś obrotów. Nie brak mocy ani nie wystepuje jakiekolwiek szrapanie przy ruszaniu.
P.S. samochód na kołach przyjaechał tydzień temu z DE z przebiegiem 150tkm
z góry dzięki za odp

Ale jakie to dźwięki? Może to być EGR, turbo, 100 innych rzeczy. Manual? Automat?

Skrzynia manualna, dźwięk przypomina pisk z gwizdem, wczoraj przyjrzałem się bliżej i z szybkiego rozeznania to wydaje się że istnieje nieszczelność w układzie doładowania, bo po mocnym dodaniu gazu na postoju widać spaliny (niewiele). Może chłodnica spalin??? Silnik dość dobrze zabudowany ale z tego co widziałem to podobne jest to do chłodnicy spalin egr (na allegro używka za 80 zł), spaliny jakby się wydobywały z tego przewodu karbowanego.

Witam,
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się tutaj.
Dziwny dźwięk przy spadku z obrotów, jakby chrobotanie, tarcie metalu jakby coś wyhamowywało, dźwięk słyszany na postoju przy spadku z min 2000 obrotów.
Do wymiany mam czujnik ciśnienia doładowywanego powietrza, czy ktoś miał podobny problem? Turbo do regeneracji?

Witam,
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc podpinam się tutaj.
Dziwny dźwięk przy spadku z obrotów, jakby chrobotanie, tarcie metalu jakby coś wyhamowywało, dźwięk słyszany na postoju przy spadku z min 2000 obrotów.
Do wymiany mam czujnik ciśnienia doładowywanego powietrza, czy ktoś miał podobny problem? Turbo do regeneracji?

Brzmi jak surge turbosprężraki. Wpisz w youtube i posłuchaj czy brzmi podobnie.

No to i ja się podczepię, u mnie tarcie jest w momencie zwolnienia pedału gazu podczas jazdy(hamowanie silnikiem, biegi 1,2,3). Po delikatnym dodaniu gazu, dźwięk znika. Czyżby to łożyska w skrzyni?
czy udało Ci się wtedy zdiagnozować problem? Mam dokładnie to samo w swojej Giuliecie 2.0 jtdm, odgłos metaliczny tylko na 1,2 czasami na 3, auto zbiera się jak złoto, nie ma żadnych problemów, tylko ten denerwujący odgłos metaliczny, jakby coś tarło o siebie i rzęziło przez jakieś 2 sekundy. Było to związane ze skrzynią biegów? Czasami haczy mi jak wrzucam 2 i 3, reszta chodzi dobrze. Nie wiem czego się chwycić, turbo, skrzynia czy może coś innego, na luzie ile bym nie dał gazu jest cisza.

Witajcie,

Chciałbym odświeżyć temat. Zauważyłem dziwny dźwięk - tak jakby dzwonienie przy przyśpieszaniu w zakresie 2900-3000 obrotów. Przy wciśniętym sprzęgle lub na biegu jałowym problem nie występuje tak samo jak przy hamowaniu silnikiem.

Problem jest jedynie przy załączonym biegu w podanym wyżej zakresie obrotów. Mechanik sprawdził osłony termiczne i tam nic nie wyszło. Biorąc pod uwagę to, że sytuacja ma miejsce tylko podczas gdy jest załączony bieg pierwsza myśl to sprzęgło lub skrzynia.

Samochód to Alfa Spider rocznik 1999 z silnikiem 2.0 TS...

Czy ktoś może przerabiał podobny problem i mógłby coś podpowiedzieć?

Amortyzatory
Powrót