• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Napięcie paska alternatora w 2.4 JTDm

Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
Koledzy, czy pasek wielorowkowy alternatora napina się w jakikolwiek sposób, bo nie mogę dostrzec tam żadnej regulacji..??

Ostatnia edycja:
Brak jest jakiejkolwiek regulacji.Tam idzie pasek tzw.samonapinajacy

Dzięki.. No tak.. widziałem w opisie, że jest "pasek elastyczny", ale powiem szczerze, że nowy pasek zapiąć to jakaś masakra.. Czy potrzebne do tego jest jakieś narzędzie, bo po poluzowaniu alternatora i pompy wspomagania i tak nie chce wskoczyc..? :(

Ostatnia edycja:
Musisz poluzowac kompresor od klimy.Innej opcji montazu brak

---------- Post added at 22:48 ---------- Previous post was at 22:46 ----------

Za pierwszym razem auto utknelo mi na 2 dni,wywalily sie dwa serwisy Fiata,tak wiec niema co sie stresowac:cool:

---------- Post added at 22:49 ---------- Previous post was at 22:48 ----------

Faktem jest ze rozwiazanie to niezbyt ... roztropne:rolleyes:

---------- Post added at 22:55 ---------- Previous post was at 22:49 ----------

rowniez byly kombinacje z uzyciem specjalnych przyrzadow do zakladania paskow samonapinajacych i dalej lipa

Ostatnia edycja:
Ehh.. bałem się, że to napiszesz, iż nie ma generalnie patentu na to.. Czyli co.. metoda "na chama" jedynie wchodzi w gre jak rozumiem..

Mam pytanie, gdzie mogę kupić taki pasek przez internet bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę.
159 - 2,4 JTDM, 2006r

Witam sory za odkop ale nie chcę zakładać nowego podobnego tematu. Chcę wymienić pasek alternatora w 159 2.4 Jtdm i nie mogę go nigdzie znaleźć:/ Wie ktoś jakie on ma oznaczenia? Gdzie go mogę dostać?

Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, że kłamiesz. Po otwarciu pierwszego lepszego katalogu np. contitecha i wybraniu modelu będziesz miał numer paska, a dostać możesz w każdym dobrym sklepie motoryzacyjnym.

Szukałem w katalogu contitech i nie mogę coś znaleźć:/ Daje wyszukiwarkę produktów i wpisuje alfa romeo 159 2.4 i wyskakuje 10 pozycji i w każą klikniętą wyskakuje puste okno...Pomoże ktoś?

Ostatnia edycja:
Szukałem w katalogu contitech i nie mogę coś znaleźć:/ Daje wyszukiwarkę produktów i wpisuje alfa romeo 159 2.4 i wyskakuje 10 pozycji i w każą klikniętą wyskakuje puste okno...Pomoże ktoś?

Nie wiem co robisz źle ale mi normalnie pokazuje pasek jaki powinien być 5PK595 ELAST ... internety widac nie sa takie łatwe :D

Podepnę się pod temat, co wymienić gdy pasek piszczy chwilę po uruchomieniu, ale tylko gdy pada deszcz?

Sprawdź, czy przy prawym przednim kole masz jeszcze osłonę oprócz nadkola.

Dzieje się tak tylko jak samochód dłużej stoi na deszczu, nie od jazdy, np. po pracy, albo po nocy pod chmurką gdy pada.

Sam pasek czy jeszcze napinacz paska? Coś jeszcze tam się wymienia przy okazji?

O ile pamiętam w 1.9 jest pasek, rolka, napinacz. Jak już grzebać najlepiej zmienić komplet.

Amortyzatory
Powrót