Witam wszystkich uzytkownikow 159tki, mam pytanie. Jak mozna rozpoznac ze rozpaczal sie proces wypalania DPF. Pytanie drugie, jak spowodowac aby DPF rozpoczal wypalanie?
Witam wszystkich uzytkownikow 159tki, mam pytanie. Jak mozna rozpoznac ze rozpaczal sie proces wypalania DPF. Pytanie drugie, jak spowodowac aby DPF rozpoczal wypalanie?
Spalanie chwilowe drastycznie wzrasta, wskazwka doladowania opada szybko... i dymek.
A tak szczeze to po paru tys nie udalo mi sie jeszcze nic zauwazyc:-)
Sprawdzic kiedy bedzie wypalanie teoretycznie mozna w FESie jak rowniez wymusic czego raczej nikt nie poleca.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Ostatnio edytowane przez FISHA159JTDM ; 15-04-2012 o 17:34
*zmieniony odgłos pracy silnika
*wzrost spalania chwilowego pokazywanego przez komputer
*po zdjęciu nogi z gazu, czyli hamowaniu silnikiem, wskazówka doładowania momentalnie spada na zero
*może poszarpywać w czasie jazdy, szczególnie przy przechodzeniu do hamowania silnikiem
*na postoju, z obrotami biegu jałowego, wskazówka ta może być odchylona od wskazania zero
*na postoju możliwy do wyczucia dość nieprzyjemny zapach
-możesz wymusić wypalanie poprzez egzaminer w ASO lub FES z kabelkiem (później zaleca się wymianę oleju)
-w czasie samej jazdy, możesz pomóc utrzymując wyższe obroty (~2.5k), ale to i tak komp sam ustala kiedy zacznie się proces
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Bylo. Wystarczy poszukac.
Podepne sie troszke pod temat. Otuż byłem u elektryka i stwierdził że, Mam zawalony DPF w 65%. Mam pytanie, czy jesli dpf jest aż w takim stopniu zawalony to czy wypalanie nastąpi szybciej, czy po ustalonej wartosci czyli 700km (bo tyle gdzies wyczytałem)
dpf wypala się samoczynnie podczas jazdy po przekroczeniu 100% zapchania (pod warunkiem że silnik będzie rozgrzany), dopala się do ok 20%.
Czyli on sie wypali dopiero jak dobije 100%? To mam sie nieprzejmowac tymi 65%
Jeszcze jedno pytanie, czy moze sie wypalic przed zapchaniem 100% np przy 70%
nie przejmować się tymi 65%, raczej nie wypali się przy 70%, prędzej przy ponad 100%
warto natomiast sprawdzać co jaki przebieg DPF będzie się wypalał (średnia z 5 ostatnich wypaleń)
Ostatnio edytowane przez alf-a147 ; 27-09-2012 o 21:38
Dzieki za odp. Będe spokojniejszy ^.^
I ja się podepnę pod temat.
U mnie jedynym objawem wypalania dpf są wahania spalania bieżącego na wyświetlaczu w zakresie 2-10 l/100km podczas wypalania i hamowania silnikiem. Normalnie podczas hamowania silnikiem spalanie bieżące momentalnie spada do 2l/100km.
Niepokoi mnie natomiast częstotliwość regeneracji pokazywana przez FES - co 100-200 km. Ostatnio zauważyłem,że po wypaleniu stopień zatkania spada do 20% z opisem niezatkany, po przejechaniu 80 km jest (ostatni pomiar) >30% z opisem normalne zatkanie, a ostatnia regeneracja (80 km temu) miała miejsce przy zatkaniu 70-80%, a zakładka częstotliwość ostatnich 5 regeneracji to 136km. Skąd zatem takie częste wypalanie?
Samochód użytkowany głównie na drogach szybkiego ruchu, miesięcznie ok. 3000km. W załączeniu wykres FES z parametrami DPF i pracy silnika. Proszę o analizę i wskazówki. Czy już usuwać dpf? czy może gdzieś indziej leży przyczyna tak częstych regeneracji? Tankuję tylko paliwa premium, a olej motul x-clean zmieniam co 12 tys razem z filtrami...