[159] Osłona pod silnik

Poważnie? Wydawało mi się, że taka osłona właśnie powinna chronić przed chlapaniem wody od dołu.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia ze zbieraniem wody i rdzewieniem?

Czy w Alfach 159/Brera była montowana fabrycznie taka osłona?
Ja jak kupiłem swoją Brerę to osłony w niej nie było, ale to mogło po prostu być wcześniej ściągnięte.

Osłona ma kanały i otwory odprowadzające wodę, a więc jest mało prawdopodobne, żeby woda się na niej utrzymywała - w moim przypadku JTSa, nawet przy myciu silnika, nawet przysłowiowa "kropla wody" nie pozostaje na osłonie, bo cała woda natychmiast spływała pod samochód - jako ciekawostka - w 146 z silnikiem TS, gdyby nie było osłony, to każdy wjazd w kałużę skutkowałby pęknięciem obudowy alternatora, bo jest w takim miejscu, że woda z pod koła strzela prosto w niego - nie wyobrażam sobie jeżdżenia bez osłony.

Kolejna ciekawostka - Opel Astra G z silnikiem 1,7 DTI - osłona pod silnikiem miała jakiś taki materiał, ni to filc, ni gąbka, który faktycznie tę wilgoć utrzymywał i GM przeprowadził akcję serwisową wymiany tych wadliwych osłon - ten dodatkowy materiał miał za zadanie, dodatkowo wygłuszyć silnik.

Ostatnia edycja:
Poważnie? Wydawało mi się, że taka osłona właśnie powinna chronić przed chlapaniem wody od dołu.

Ja jak kupiłem swoją Brerę to osłony w niej nie było, ale to mogło po prostu być wcześniej ściągnięte.

W 159 fabrycznie powinna być osłona.

Co do sanek, to przed montażem osłony sprawdź ich stan, jeśli potrzeba to czyszczenie i konserwacja, jakiś wosk w środek, bo czy z osłoną czy nie, to te sanki i prędzej czy później i tak zaczną gnić.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Z tego co kojarzę, to na początku produkcji, była jakaś taka "bieda opcja" z korbotronikiem z tyłu, w której nie było fabrycznie montowanej osłony.

Widziałem te bieda wersje, z korbkami z tyłu, z manualną klimą i bez wyświetlacza między zegarami i osłony miały fabryczne.

Słyszałem o kimś, kto na każdym placu, na którym stały nowe 159, sprawdzał czy mają osłony pod silnikami :)

osłonę jest bardzo łatwo uszkodzić. zwłaszcza na mniejszych felgach czy wersji ti. sam załatwiłem w ciągu 4 lat 2 sztuki. i starałem się uważać :). też zamawiałem z allegro coś podobnego - nie jestem pewny, czy dokładnie to samo, ale przedział cenowy podobny.

Słyszałem o kimś, kto na każdym placu, na którym stały nowe 159, sprawdzał czy mają osłony pod silnikami :)
Nie słyszałem o kimś takim, ale słyszałem, że w ePER nie występuje możliwość braku tej osłony i o kimś, kto nie potrafi z tego korzystać :)

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Mam zamiar w najbliższych miesiącach zrobić konserwację podwozia/sanek, poprawić wydech, a później zamontuję taką osłonę, żeby na jesienne słoty już była.
W ubiegłą zimę było kilka razy sporo śniegu gdzie na parkingu auto płużyło i też myślałem, że to jest akurat sytuacja kiedy można taką osłonę uszkodzić.
Mam dosyć niski prześwit. Felgi 18 cali, opony profil 235/45, ale niskie sprężyny.

Nie słyszałem o kimś takim, ale słyszałem, że w ePER nie występuje możliwość braku tej osłony i o kimś, kto nie potrafi z tego korzystać :)

Słyszałem również o takim, który w ePerze sprawdził wszystkie numery VIN, wyprodukowanych bieda wersji pod kątem wyposażenia ich w osłony pod silnik :)

Słyszałem również o takim, który w ePerze sprawdził wszystkie numery VIN, wyprodukowanych bieda wersji pod kątem wyposażenia ich w osłony pod silnik :)
Słyszałem o takim który nie potrafi korzystać z ePERa, poza sprawdzaniem wszystkiego po VIN :)

A, ja o takim, który potrafi sprawdzić w ePerze, czy wychodził jakiś model AR, bez osłony pod silnik :)

Amortyzatory
Powrót