marcingoleniow
Nowy
- Auto
- Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km
Mam tak samo, nieregularna praca występuje w średnim zakresie temperatur. EGR mam wyłączony/zaślepiony. Czujnik temp wymieniony razem z termostatem. Wtryski wyjmowałem, na jednym wymieniona została końcówka. Byłem w tym w dwóch serwisach - jeden sugerował sprawdzenie wtryskiwaczy, co też zrobiłem. Później byłem w ASO, tam gość wymyślał herezje, że to przez brak klap wirowych, potem że przez brak EGR (nie powiedziałem mu od razu wszystkiego, na początku w zasadzie nic nie powiedziałem - czekałem na pierwszą opinię, którą było podejrzenie nieszczelności klap wirowych. Akurat byłem wtedy 3 m-ce po operacji usunięcia klapek i uszczelnieniu kolektora, zaślepieniu EGR - a to wszystko robiłem w celu wyeliminowania falowania obrotów). Ogólnie jak się zorientowałem, że nie mają rozsądnego pomysłu na diagnozę to opuściłem lokal.
Na pewno nie jest to spowodowane brakiem klapek (u mnie jeszcze są), ani brakiem EGR-a (też jest), ani nieszczelnościami w kolektorze (jest plastikowy) . Ciekawe jak inni mają?
Objaw myślę że trudny do zaobserwowania bo zazwyczaj jak nawet gdzieś zostawimy samochód na godzinkę po jeździe i wsiadamy do niego ponownie to od razu ruszamy i jak sie silnik rozgrzeje to już objawu nie ma.
Gdyby nie to że nawet jak na chwilę podjeżdżam pod blok gdzie mieszkam to parkuje samochód w garażu. Potem jak go wystawiam i zamykam bramę to słyszę jak pracuje silnik i obroty falują.