Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witam Wszystkich
Dzisiaj wywalilem dpf poniewasz byl zatkany mianowicie auto gaslo po zapaleniu, zapocona i kapiacy oleju z turbo sprezarki
No i na Ecuscan jest pokazane doladowanie turbo sprezarki
Ermittelter Ladedruck: 947 mBar
Soll-Ladedruck: 983 mBar
A teraz wyglada inaczej
Ermittelter Ladedruck: 986 mBar
Soll-Ladedruck: 980 mBar
Moje pytanie jest czy jest jakis program do wyprogramowania tego super filtra
Bez wyprogramowania wlacza sie wypalanie jak bedzie sie zachowywac samochod
Jakiś tydzień temu sprawdziłem zapchanie dpf, (nie jeżdziłem od miesiąca w trasę) i miałem 109,5% . Nie palił mi się żaden błąd. Następnego dnia po przejechaniu ok 3 km zaczął się proces wypalania, który pierwszy raz zauważyłem jak przebiega. Alfę mam od pół roku i co max 2 tyg zawsze jeździłem w trasę 200km. Po wypaleniu niecałe 10 min zapchanie 19 % - wypalanie pół w korku, pół w miarę płynnej jazdy. Zerknij w fes kiedy miałeś ostatnie wypalenie - to jest też bardzo ważne.Czy ktos może napisać czy mająć ponad 100% zapchany DPF można go wypalić FiatEcuScanem?
Prosze o podpowiedx jak go skutecznie wypalić, bo pojawia sie Check i brak mocy w FES piszę błąd wyczyść lub wymień filtr cząstek stałych.
nie wypalałem nigdy w FES (wiem, że trzeba po tym zmienić olej w silniku), zajrzyj do obszernych wątków o dpf na forum ... Ogólnie pewnie znajoma gasiła auto podczas wypalania dpf i dlatego wyskoczył błąd ....Alfą jeździ znajoma była w trasie i na początku wyskoczył jej błąd kontrolka silnika i tryb awaryjny, po powrocie sprawdziłem i był ten błąd usunąłem i dwa dni jeżdziła normalnie teraz znowu krótki wyjazd i to samo. Dlatego pytałem jak go teraz wypalić czy jakas trasa ze specjalnymi zaleceniami czy wypalic mozna w FESie tylko nie wiem jak?
Ja przejechałem około 4000 km. Wypalał mi się ok. 5 razy , ale na trasie nie zauważyłem nigdy tego, a miałem włączone chwilowe spalanie. Może z 1l więcej mi przez chwilę pokazywał. Natomiast w mieście jak mi ostatnio wypalał, chwilowe 20-25 l przy średnim przyspieszaniu ( takie wyniki to u mnie przy dość ostrym ok.20 l ).OK tak tez zrobie, to chwilowe spalanie będzie duże jak zacznie wypalać? No i czy wcześniej skasować błąd?
Tak. Być może w trakcie tej próby też pojawi się błąd – wtedy najlepiej na bieżąco go kasować (mając cały czas podłączony laptop z FESem)OK tak tez zrobie, to chwilowe spalanie będzie duże jak zacznie wypalać? No i czy wcześniej skasować błąd?
Od zimnego od razu na jakąś trasę - autostrada najlepiej i jazda. 100km/h, 3 bieg i jedź kontrolując spalanie chwilowe. W końcu zacznie wypalać jak dostanie temperatury.
Dla mnie jest to chore. Jechać specjalnie np. 30km. do autostrady, autostradą na 3 biegu?, do nawrotu z 50km, robić z 50 - 100km aby wypalić dpf? Jak zamierzałem kupić ten model, a wiedziałem, że będę jeżdził w wiekszości na krótkich odcinkach, od razu po zakupie wyje...ałem dpf i mam naprawdę święty spokój z tym "ekologicznym" ustrojstwem, dodatkowo bez tuningu auto zyskało 10KM.