[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

E tam, firmy tunerskie też istnieją. Tylko koszt pewnie x 2 :)

To jest prawda.Na stronach internetowych to podnoszenie mocy itp. trzeba by bylo podzwonic i popytac?
Tutaj to prosze ja ciebie homologacja wszystko ma byc jak w zegarku niekiedy tragedia
Dlatego siedze na Polskim forum:)

Ostatnia edycja:
średnio znając niemiecki znalazłem parę firm robiących w Niemczech więc do dzieła ;)

Dzieki. Poszukam Alfki nie mozna meczyc a kto jej nie mial nie zrozumie nigdy co to samochod:)

Turbine mam zregenerowaną, kolektory przy okazji były wyczyszczone, nie mam pojęcia tylko co z wtryskami. Jeśli chodzi o olej to zmieniałem przy tej modyfikacji, na 100% nie ubywa. Może to wina przepływomierza? Da się to jakoś samemu sprawdzić?

- - - Updated - - -

zgadza się z intensywnym zapachem, kumpel jechał za mną i potwierdził. Co w takim wypadku? Trzeba zmodyfikować mapę?

Witam Wszystkich
Dzisiaj wywalilem dpf poniewasz byl zatkany mianowicie auto gaslo po zapaleniu, zapocona i kapiacy oleju z turbo sprezarki
No i na Ecuscan jest pokazane doladowanie turbo sprezarki

Ermittelter Ladedruck: 947 mBar
Soll-Ladedruck: 983 mBar

A teraz wyglada inaczej
Ermittelter Ladedruck: 986 mBar
Soll-Ladedruck: 980 mBar
Moje pytanie jest czy jest jakis program do wyprogramowania tego super filtra
Bez wyprogramowania wlacza sie wypalanie jak bedzie sie zachowywac samochod

Kapiący olej z turbawki już nie jest najlepszą oznaką :(

Jest program ale nawet sum kontrolnych nie przelicza. Wywala DPF-a i przy okazji tablice DTC. Ma też napisane, że wywala EGR-a ale to pozostaje w gestii pobożnych życzeń autora programu ;) EGR-a nawet nie tyka.

Jak nie usuniesz programowo, to po jakimś czasie będzie się za samochodem snuł niebieskawy dym, o gryzącym zapachu. Spalanie sięgnie niebios, bo DPF będzie się cały czas chciał wypalać, a za nic nie będzie mógł osiągnąć temperatury 600 stopni. Będzie lał wiadrami ON. Za dużo ON, to wysoki EGT. Wysoki EGT wreszcie upali turbinę. Później pójdą pierścienie na tłokach...

Dpf

Czy ktos może napisać czy mająć ponad 100% zapchany DPF można go wypalić FiatEcuScanem?
Prosze o podpowiedx jak go skutecznie wypalić, bo pojawia sie Check i brak mocy w FES piszę błąd wyczyść lub wymień filtr cząstek stałych.

Czy ktos może napisać czy mająć ponad 100% zapchany DPF można go wypalić FiatEcuScanem?
Prosze o podpowiedx jak go skutecznie wypalić, bo pojawia sie Check i brak mocy w FES piszę błąd wyczyść lub wymień filtr cząstek stałych.
Jakiś tydzień temu sprawdziłem zapchanie dpf, (nie jeżdziłem od miesiąca w trasę) i miałem 109,5% . Nie palił mi się żaden błąd. Następnego dnia po przejechaniu ok 3 km zaczął się proces wypalania, który pierwszy raz zauważyłem jak przebiega. Alfę mam od pół roku i co max 2 tyg zawsze jeździłem w trasę 200km. Po wypaleniu niecałe 10 min zapchanie 19 % - wypalanie pół w korku, pół w miarę płynnej jazdy. Zerknij w fes kiedy miałeś ostatnie wypalenie - to jest też bardzo ważne.

Alfą jeździ znajoma była w trasie i na początku wyskoczył jej błąd kontrolka silnika i tryb awaryjny, po powrocie sprawdziłem i był ten błąd usunąłem i dwa dni jeżdziła normalnie teraz znowu krótki wyjazd i to samo. Dlatego pytałem jak go teraz wypalić czy jakas trasa ze specjalnymi zaleceniami czy wypalic mozna w FESie tylko nie wiem jak?

Alfą jeździ znajoma była w trasie i na początku wyskoczył jej błąd kontrolka silnika i tryb awaryjny, po powrocie sprawdziłem i był ten błąd usunąłem i dwa dni jeżdziła normalnie teraz znowu krótki wyjazd i to samo. Dlatego pytałem jak go teraz wypalić czy jakas trasa ze specjalnymi zaleceniami czy wypalic mozna w FESie tylko nie wiem jak?
nie wypalałem nigdy w FES (wiem, że trzeba po tym zmienić olej w silniku), zajrzyj do obszernych wątków o dpf na forum ... Ogólnie pewnie znajoma gasiła auto podczas wypalania dpf i dlatego wyskoczył błąd ....

Od zimnego od razu na jakąś trasę - autostrada najlepiej i jazda. 100km/h, 3 bieg i jedź kontrolując spalanie chwilowe. W końcu zacznie wypalać jak dostanie temperatury.

OK tak tez zrobie, to chwilowe spalanie będzie duże jak zacznie wypalać? No i czy wcześniej skasować błąd?
Ja przejechałem około 4000 km. Wypalał mi się ok. 5 razy , ale na trasie nie zauważyłem nigdy tego, a miałem włączone chwilowe spalanie. Może z 1l więcej mi przez chwilę pokazywał. Natomiast w mieście jak mi ostatnio wypalał, chwilowe 20-25 l przy średnim przyspieszaniu ( takie wyniki to u mnie przy dość ostrym ok.20 l ).

OK tak tez zrobie, to chwilowe spalanie będzie duże jak zacznie wypalać? No i czy wcześniej skasować błąd?
Tak. Być może w trakcie tej próby też pojawi się błąd – wtedy najlepiej na bieżąco go kasować (mając cały czas podłączony laptop z FESem)

Od zimnego od razu na jakąś trasę - autostrada najlepiej i jazda. 100km/h, 3 bieg i jedź kontrolując spalanie chwilowe. W końcu zacznie wypalać jak dostanie temperatury.

Dla mnie jest to chore. Jechać specjalnie np. 30km. do autostrady, autostradą na 3 biegu?, do nawrotu z 50km, robić z 50 - 100km aby wypalić dpf? Jak zamierzałem kupić ten model, a wiedziałem, że będę jeżdził w wiekszości na krótkich odcinkach, od razu po zakupie wyje...ałem dpf i mam naprawdę święty spokój z tym "ekologicznym" ustrojstwem, dodatkowo bez tuningu auto zyskało 10KM.

Dla mnie jest to chore. Jechać specjalnie np. 30km. do autostrady, autostradą na 3 biegu?, do nawrotu z 50km, robić z 50 - 100km aby wypalić dpf? Jak zamierzałem kupić ten model, a wiedziałem, że będę jeżdził w wiekszości na krótkich odcinkach, od razu po zakupie wyje...ałem dpf i mam naprawdę święty spokój z tym "ekologicznym" ustrojstwem, dodatkowo bez tuningu auto zyskało 10KM.

Zgadzam się z tobą kolego.Jeździć specjalnie,wypalać paliwo,niszczyć olej,tracić czas, "dożynać" silnik stała jazdą na 3 czy 4 biegu.Żaden w tym interes,a z ekologią mało ma to wspólnego.W zimę to już wcale tragedia filtr wypalić i niebezpieczeństwo.

Amortyzatory
Powrót