Pytanie tylko, czy brak DPF-a można zdiagnozować dymomierzem, bo jeśli tak, to ryzyko związane z jego brakiem staję się jeszcze większe.
Pytanie tylko, czy brak DPF-a można zdiagnozować dymomierzem, bo jeśli tak, to ryzyko związane z jego brakiem staję się jeszcze większe.
Euro 4 okresla normy zanieczyszczen...wystarczy ze wloza mniejsza rurke w wieksza i widza ze samochod nie miesci sie w okreslonych normach i wsio...![]()
Norma Euro 4 określa do 25mg/km, tylko czy za pomocą dymomierza można określić zawartość cząstek stałych w spalinach?
---------- Post added at 13:34 ---------- Previous post was at 12:40 ----------
Może się mylę, jeśli tak, to ktoś mnie poprawi, ale zdaję się, że (przynajmniej polskie) normy nie przewidują pomiarów emisji cząstek stałych, a więc przepis i normy są, ale nie ma możliwości ich weryfikacji.
No właśnie rozmawiałem z diagnostą, który twierdzi, że dymomierz nie ma takiej funkcji, ani nie zna urządzenia, które takie parametry by badały![]()
Więc jeżeli to prawda z tym mercedesem w Niemczech to policjanci musieli miec sprzet do prownywania oprogramowania w ECU. Bo takie porównanie zrobic to chyba banalna sprawa.
I teraz jesli program wykryje, ze w sekcji gdzie są komendy dla DPF cos bylo zmieniane to policjant stwierdza, ze nie ma DPFa i koniec jazdy. Analizator spalin czy tez dymomierz niepotrzebny.
Pytanie czy maja wtyczki i analizatory do wszystkich samochodów?![]()
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 09-05-2012 o 08:30
Witam ma takie pytanie mianowicie czy możecie mi napisać czy się różni usunięcie dpf mechanicznie a komputerowo na czym to polega z góry dziekuje;-)
usuniecie mechaniczne to wyrzucenie fizyczne filtra z puszki (lub calej puszki) i wlozenie w je go miesce rury przelotowej, usuniecie w programie to m.in wylaczenie czujnika roznicy cisnien i obslugi wypalania filtra, przy czym i mechaniczne i programowe robi sie jednoczesnie - nie da sie wylaczyc programowo nie wyrzucajac fizycznie wkladu filtra, bo wowczas auto Ci sie przytka na amen.
Czy mają do wszystkich, trudno wyczuć, do Mesia mieli (tam chyba jest OBDII) - oprogramowanie również. Jak do jakiegoś nie mają, to pewnie nie zatrzymują
---------- Post added at 06:40 ---------- Previous post was at 06:37 ----------
A, jak zrobisz diagnostykę, jak zajdzie taka potrzeba?Nie wiem, czy ta dyskusja nic nie wnosi, skoro może się okazać, że usunięcie DPF-a może narazić Cię na poważne problemy, o czym ja mi się wydaje, nie wszyscy wiedzieli.