[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Witam,
ja aktualnie jestem na etapie zakładania DPF w mojej 159. Dowiedziałem się, że są wersje albo z jedną albo dwoma rurkami od czujnika spalin. Kupiłem na allegro od gościa, który twierdził że ma jedną [chyba się nie dogadaliśmy], a jak przyszedł to widzę, że ma dwie. W mojej alfie jest jedna. Pytanie do tych co się znają, czy taki DPF się nadaje czy muszę szukać z jedną?
Poza tym DPF miał być od Alfy, ale na mojej puszce jest napis "Alfa Romeo" nad numerkami seryjnymi, a na tej co kupiłem jest tylko jakieś logo i te numerki. Czy to w ogóle oryginał? Tak też tylko głośno myślę bo moja założona puszka oryginalna jest pusta, może da się wymienić sam wkład? Poniżej kilka zdjęć jak to wygląda.
IMG_20191106_085203.jpgIMG_20191106_090217.jpgIMG_20191106_094825.jpg

Załączniki

• IMG_20191106_090140.jpg
    IMG_20191106_090140.jpg
    86 KB · Wyświetleń: 34
Ostatnia edycja:
1. Rurki od czujnika spalin są dwie - dochodzą do czujnika różnicy ciśnień
2. Jesteś pewny, że masz jedną rurkę? Na zdjęciu nr 3 to jest raczej uchwyt montażowy.
3. Jeżeli masz pustą "oryginalną" puszkę to znaczy, że nie masz DPF (bo np. ktoś go wyciął) tzn. że prawdopodobnie masz DPF wyprogramowany (tak też masz w opisie).
Lepiej pojedź do kogoś kto auto Tobie ogarnie. Tym bardziej, że z opisu wynika, ze masz witaminkę na 156KM

Obejrzałem na kanale z każdej możliwej strony i z mojej puszki wychodzi jedna rurka. Tak samo z czujnika różnicy ciśnień pod maską.
Na 3 zdjęciu owszem, na pierwszym planie jest uchwyt, ale w tle widać rurkę, zaznaczyłem na czerwono. W tej puszce co kupiłem są dwie.
Napewno nie mam zamiaru wymieniać go samemu, ale przez tego geniusza z allegro, mam teraz inny DPF niż chciałem i chciałem podpytać przed wizytą u mechanika.IMG_20191106_094825.jpgIMG_20191106_094839.jpgIMG_20191107_101419.jpg

hmmm

Czytam i czytam i nadal nie rozumiem czemu doprowadzacie do momentu, że filtry DPF nie są zdatne do użytku. Ja swój regularnie oddaję do czyszczenia i działa bez problemu. Przecież profesjonalne czyszczenie kosztuje o wiele mniej niż takie kombinacje alpejskie. Polecam wodne, wykonują mi je panowie z serwisu na Strykowskiej w Łodzi.

Dobra taki przypadek że ja regenerowalem i wgl i nie pomogło wywaliłem to dziadostwo w pizdu i mieści się w normie zadymienia 0.51 także nie rozumkiem po co męczyć silnik i wgl

Koledzy nie wiem czy tu pytać ale przy jakim napełnieniu procentowym dochodzi do wypalenia dpfu,mam na kompie 106%.Silnik 2.0jtdm

Koledzy nie wiem czy tu pytać ale przy jakim napełnieniu procentowym dochodzi do wypalenia dpfu,mam na kompie 106%.Silnik 2.0jtdm
Nawet wyższym. Ten % jest wyliczany algorytmem i potrafi spokojnie przekraczać 100.

1. Rurki od czujnika spalin są dwie - dochodzą do czujnika różnicy ciśnień
2. Jesteś pewny, że masz jedną rurkę? Na zdjęciu nr 3 to jest raczej uchwyt montażowy.
(...)

Ja mam jedną rurkę idącą od DPF do czujnika różnicy ciśnień, więc jednak rurka też może być :)

- - - Updated - - -

Czytam i czytam i nadal nie rozumiem czemu doprowadzacie do momentu, że filtry DPF nie są zdatne do użytku. Ja swój regularnie oddaję do czyszczenia i działa bez problemu. Przecież profesjonalne czyszczenie kosztuje o wiele mniej niż takie kombinacje alpejskie. Polecam wodne, wykonują mi je panowie z serwisu na Strykowskiej w Łodzi.

Ja też dałem swój DPF do "profesjonalego" czyszczenia, ale nie robiliście mi tego Wy Panowie, ze Strykowskiej w Łodzi. Doprawdy kolego, założyłeś konto i zarejestrowałeś się na tym forum, żeby napisać, że filtr czyściłeś na Strykowskiej? :)

Przeczytałem kilkanaście stron tematu. Panowie jak się zapatrujecie na usunięcie DPF w aucie z normą Euro 5? Jak rysuje się przyszłość pod kątem kontroli, badań technicznych?

Ja bardziej profilaktycznie chcę się dowiedzieć, bo być może kupię diesla, który sporo bedzie latał po mieście.

Diesel w mieście się męczy i wcale nie jest taki oszczędny

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Wiem o tym dobrze, ale nie ma co wybrać z benzyn, a w dieslu tego problemu aż tak nie ma. Znam przypadki, gdzie ludzie jeździli dieslem wokół komina i nic się nie działo, ale wolę się dowiedzieć zanim w ogóle dojdzie do zakupu :D
Raz w tygodniu to nie mam problemu zrobić jakiejś trasy :)

Jak nie ma potrzeby to nie usuwaj dpf, lepiej go wyczyścić jak się zapcha i mieć niż kombinowac z wycinką. Poza tym sam będzie się wypalać, raz na jakiś czas zrób dłuższą trasę i daj mu po ogniu i będzie wszystko okej. Fakt w mieście diesel może ci spalić więcej niż benzyna ale nie będzie to jakoś bardzo duża różnica, no chyba że masz ciężką nogę

moja żona jeździ 207 1,6HDI 90% po mieście trasy 2-3km. auto jest tak eksploatowane już 3-ci rok, w sumie zrobiło ok. 15tys. km. żadnych problemów. dpf wypala się co ok. 500km latem i ok. 200-300km zimą. średnie spalanie w mieście poniżej 6l, w trasie w okolicach 4,5l.

wow! 15 tys km...zacny wynik! ;) Ciekawe czy silnik dożyje 150 tys km?

Aktualnie ma 196tys. niby czemu ma się popsuć?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót