[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Witam Panów. W swojej 159 1.9 JTD 8V mam całkowicie zatkany DPF, samochód nie ma w ogóle mocy i nie da się nim jeździć. Kręci tylko do 3000 obr, a wskaźnik turbo pokazuje tylko 0.2. Czeka mnie usunięcie go lub wymiana. Jak wygląda sprawa przeglądu technicznego bez tego filtra? Czy ten silnik bez DPF przejdzie badanie emisji spalin? Bardziej byłbym za usunięciem go, do następnego przeglądu mam zamiar założyć jeszcze podwójnego ultera.

Ostatnia edycja:
Jeśli wtryski nie leją i silnik nie jest zarżnięty to kopcić nie powinien. Jednak poszukaj warsztatu tłumikarskiego gdzie wkład dpf wyciągną w cywilizowany sposób jak na filmie poniżej

Może kiedyś uda się go profesjonalnie zregenerować za tanie pieniądze i "w razie W" do filtra wrócisz.

No właśnie jak wcisnę gaz do końca to puszcza dyma i jak puszczam gaz to też puszcza dyma. Ogólnie wydaje mi się że do wymiany jest uszczelka pod głowicą ze względu na znikający płyn. Także silnik pewnie do remontu. Samochód kupiłem za dość niską cenę licząc się z kosztami napraw. Najbardziej właśnie zawiodłem się DPF'em bo jego wymiany się nie spodziewałem. W przyszłości planuje jakiś chip więc silnik musi być w dobrej kondycji.

Ostatnia edycja:
No to poszło.brak ekologii, przegląd,dymomierz i brak pieczątki. Powinno być 1,5 wyszło 2.5 na pomiarze, jak w autach bez dpf

Pytanie może trochę z innej beczki, ale jak sprawdzić po za tym że się popuka po puszce czy DPF dalej jest ?

Gdy mechanik rozbierał mi silnik zauważyliśmy że usunięte są klapy wirowe, a nikt mi nie wspominał żeby ktoś coś wywalał.

Zastanawiam się teraz nad zabiegiem usunięcia ekologii, a może jest to w moim przypadku kompletnie nie potrzebne ?

Pacjent 159 2.4

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Podepnij komputer i sprawdź dystans od ostatniego wypalenia. Albo sprawdź różnicę ciśnień na DPFie.

No to poszło.brak ekologii, przegląd,dymomierz i brak pieczątki. Powinno być 1,5 wyszło 2.5 na pomiarze, jak w autach bez dpf

Aż niemożliwe :blink: Mamy takie normy, że silnik bez dpf, egr powinien przejść. Może masz zapchany kolektor ssący? To może wtedy się dusić i trochę wydalać więcej zanieczyszczeń. Ja nie mam tego wszystkiego i zapchany kolektor i to też nieciekawie wyglada na stacji diagnostycznej. A kumpel ma czysty kolektor i jest dzień do nocy. A tez ma usunięty dpf i zaślepiony egr.

Czyli sugerujesz, że auta fabrycznie bez DPF nie będą już przechodzić przeglądów? Bo limit jeden.
W jakim stanie wtryskiwacze? Intercooler i jego przewody szczelne?

Czyli sugerujesz, że auta fabrycznie bez DPF nie będą już przechodzić przeglądów? Bo limit jeden.
W jakim stanie wtryskiwacze? Intercooler i jego przewody szczelne?
nie sugeruję, mówię, że diagnosta wie o tym, że ma mieć dpf i pomiar pokazuje, że przekracza normy i cofka z przeglądu

ostatnio prezydent , wielbiciel uchodźców, zakupił do policji trzy sztuki i tez jeżdżą jak szaleni po mieście i mierzą

Przepraszam, poprawka, doczytałem rozporządzenie. Limit dla silników turbodoładowanych to 3 m-1, ale dla aut wyprodukowanych po 30 czerwca 2008 1,5 m-1. Tak więc nie ma nic wprost o DPFach.
Taki sam limit obowiązuje w UK i ponad 300 KM Brera z pełnym przelotem miała 0,8, tak więc sprawny JTD powinien przejść bez problemu. I przy prawidłowo wykonanym pomiarze tj. najpierw trzeba "przedmuchać" układ (wymóg z rozporządzenia). No, chyba że została wywalona cała puszka to wyjdzie przy kontroli wzrokowej jako "brak fabrycznie montowanego urządzenia kontrolnego emisji spalin".
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ostatnio w mojej Alfie 159 2.4 JTDm 200km wystpił taki problem, ze na wolnych obrotach silnik momentami się dusi, pomyślałem- wtryski, lecz pan z firmy która wtryski regeneruje stwierdził że to nie koniecznie wina tch wtrysków tylko DPF który jest zatkany w 85%. Pytanie brzmi czy rzeczywiście to może być przyczyna? Samochód ma moc, nie dymi. Drugie pytanie to takie czy lepiej ten filtr wypalić czy usunąć. I jaki może być całkowity koszt wywalenia dpf( komputer + wycięcie).

DPF który jest zatkany w 85%. Pytanie brzmi czy rzeczywiście to może być przyczyna? Samochód ma moc, nie dymi. Drugie pytanie to takie czy lepiej ten filtr wypalić czy usunąć. I jaki może być całkowity koszt wywalenia dpf( komputer + wycięcie).
% zapełnienia filtra nie świadczy o jego zużyciu. Po osiągnięciu odpowiedniej wartości % (w 159 może to być więcej niż 100) ECU rozpocznie procedurę wypalania filtra, ktora w przypadku zdrowego filtra zakończy się wartością kilkunastu %.
Ważniejszy jest parametr dotyczący odległości w km między wypaleniami - na tej podstawie można wywnioskować co dzieje się z filtrem.

Ostatnio w mojej Alfie 159 2.4 JTDm 200km wystpił taki problem, ze na wolnych obrotach silnik momentami się dusi, pomyślałem- wtryski, lecz pan z firmy która wtryski regeneruje stwierdził że to nie koniecznie wina tch wtrysków tylko DPF który jest zatkany w 85%. Pytanie brzmi czy rzeczywiście to może być przyczyna? Samochód ma moc, nie dymi. Drugie pytanie to takie czy lepiej ten filtr wypalić czy usunąć. I jaki może być całkowity koszt wywalenia dpf( komputer + wycięcie).
U mnie kiedy zaczęły się problemy z pracą silnika podczas dopalania dpf zauważyłem przybywający olej. Zrobiłem porządek z filtrem czego trochę żałuję bo tak naprawdę należało zacząć od regeneracji wtrysków. Dpf w trybie mejskim wypalał się u mnie co ok 450 km więc był w dobrym stanie. Także sprawdź na początek korekcje i obserwuj wydech podczas deptania czy nie przydymia. Warto zrobić logi dynamiczne.

No rozumiem to, to ze jest przytkany nie oznacza ze jest zuzyty. Ale chodzi o to ze obawiam sie ze wywale dpf, zaplace no powiedzmy 1000zl a samochod nadal sie bedzie dusil. W zasadzie nie koniecznie zalezy mi na jego usunieciu, jest mi to obojetne, ale z tego co slyszalem jako laik to wszyscy polecaja go jednak wywalic.

Jako laik pojedz w trase i pozwol mu sie wypalic.. nie sluchaj bredni innych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót