Jak w temacie gdzie (nazwa warsztatu) bezpiecznie i w rozsądnej cenie warto usunąc DFP szukam w okolicach warszawy?
Jak w temacie gdzie (nazwa warsztatu) bezpiecznie i w rozsądnej cenie warto usunąc DFP szukam w okolicach warszawy?
troche OT, ale w jakim celu chcesz to robic?
pzdr,
marcin
Szewi robił w http://www.kreatormocy.pl/ i nie narzekał.
Pozdrawiam serdecznie
w okolicach wwy spokojnie polecam KM link jak wyzej.
a czym ta choroba sie ma objawiac? w czym przeszkadza / utrudnia zycie?
moze jestem malo postepowy i/lub malo spostrzegawczy, ale przez 5 lat uzywania "mojego" dpf'a, w tym przez 3 lata ze zmodyfikowanym softem + 4 lata rownoleglego uzywania ar147 z tym samym silnikiem (tj 1.9jtdm 150km), tyle ze stock'owym, ani razu nie zauwazylem objawow choroby pt. dpf.
jestem ciekaw?
pzdr,
marcin
byc moze nie jezdzisz w wiekszosci po miescie gdzie filtr nie ma okazji sie dopalic do konca, wtedy komputer inicjuje procedure wypalania czesciej oraz rzadziej dochodzi do pelnego wypalenia filtra (czesto nieswiadomoe ja przerywamy wylaczajac silnik lub po porstu nie ma warunkow do wypalenia), powoduje to szybsze zuzycie (rzadko to mozna zaobserwowac chyba ze ktos bawi sie w diagnoste FESem, nawet niesprawny filtr ktory wypala sie co 60 km moze nie dawac objawow, usypiajac czujnosc, az cos wreszcie strzeli lub pojawi sie permanentny check), DPF przyszpiesza zuzycie osprzetu silnika (wtryski, turbina, pekajace glowice silnika wskutek za czesto podwzszonej temperatury podczas kolejnych wypalan), powoduje wieksze spalanie. Procedura wypalania powowduje rozrzedzanie oleju (wzrasta jego poziom) i w efekcie gorsze smarowanie silnika, stad majac DPF musisz lac drozszy olej i czesciej go wymieniac.
Za DPFem wg mnie nie przemawia nic, bo z ekologia ma niewiele wspolnego.
Wg mnie ryzykowne jest chipowanie auta z DPF, czyt jeszcze zwiekszanie temp spalania ktore towarzyszy chiptuningowi, majac "przytkany" wydech przez filtr, wtedy sa jeszcze bardziej ekstremalne temp. na wydechu, przy turbinie i w samym silniku.
Jesli dotad nie miales problemow z DPF wypada sie tylko cieszyc.
Tu nie chodzi o slowo problem DPF bo on sam rzadko sie materializuje i rzeczywiscie mozna jezdzic i nic, az ktoregos dnia mechnika nie wytrzyma, bo nie wiedzielismy ze to filtr byl niesprawny itp. powodujac inne awarie - ktos nieswiadomy np wymiani turbine, a filtr pozostaje nadal niesprawny, cyzli w krotkim czasie mozna spodziewac sie powrotu problemow.
CHodzi raczej o brak wiedzy jak to urzadzenie funkcjonuje, ktora jest potrzebna do swiadomej decyzji wywalamy czy nie, a jak nie wywalamy to do monitorowania jego pracy i stosowanie sie do zalecen jak np regularna czesta wymiana oleju, sprawdzanie co ile sie filtr wypala, regularne jezdzenie w trasy itp.
Jelsi filtr dziala ok i dajmy na to wypala sie co 1 tys km to nie problem, gorzej jak to sie dzieje 10 razy czesciej, wtedy ryzyko ze padnie mechanika jest duzo wieksze, a to jak wiadomo generuje koszty oraz jest anty eco.
Ostatnio edytowane przez szewi ; 07-05-2012 o 10:52
Skąd ta zwiększona temperatura silnika przy wypalaniu DPF, skoro wypalanie DPF polega na wtryskiwaniu paliwa w ostatniej fazie suwu wydechowego, co oznacza, że paliwo nie spala się w silniku (bo jak przy opróżnianiu cylindra ze spalin ma się zapalić), ale spala się w DPF? Nie jestem złośliwy, pytam z ciekawości.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson