• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie amortyzatory do AR 159 ?

• Autor wątku Autor wątku Magic159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piszę w tym temacie, bo nie chcę zakładać nowego. Po odpaleniu i przejechaniu przez garb, w okolicach lewego tylniego koła coś zachrobotało. Po przyjeździe do domu stwierdziłem, że lewa strona stoi niżej. Błotnik lewej strony nachodzi na oponę tak, że ledwie palec wchodzi. Z prawej mniej więcej dwa i pół palca. Co obstawiacie?
Amortyzator, sprężyna, czy mocowanie górne amortyzatora.
Dodam, że sprężyny wymienione ok 5 lat wstecz na Eibach Pro kit.
Jestem ciekawy co się stało, celowo nawet nie wchodziłem pod auto. Wg mnie mocowanie górne. Czy ktoś miał podobny przypadek?

Piszę w tym temacie, bo nie chcę zakładać nowego. Po odpaleniu i przejechaniu przez garb, w okolicach lewego tylniego koła coś zachrobotało. Po przyjeździe do domu stwierdziłem, że lewa strona stoi niżej. Błotnik lewej strony nachodzi na oponę tak, że ledwie palec wchodzi. Z prawej mniej więcej dwa i pół palca. Co obstawiacie?
Amortyzator, sprężyna, czy mocowanie górne amortyzatora.
Dodam, że sprężyny wymienione ok 5 lat wstecz na Eibach Pro kit.
Jestem ciekawy co się stało, celowo nawet nie wchodziłem pod auto. Wg mnie mocowanie górne. Czy ktoś miał podobny przypadek?

Obstawiam jednak sprężynę. Mi nowe Sachs pękły po ok.2 latach i 25tys. przebiegu na nich

Nie rozumiem pytania w ogóle. Piszesz, że jedna strona stoi dużo niżej, co na 80% wskazuje na sprężynę, a za chwilę że "celowo" nie zaglądałeś pod auto, tylko żeby Ci ktoś wywróżył. Jaki w tym cel? Co chcesz osiągnąć? Podnośnik w rękę, zdejmij koło i widzisz wszystko od razu. Ale skoro tak wolisz, to moja kryształowa kula mówi, że chyba masz problem ze sprężyną.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Ja sprężyny wymieniałem chyba 3 lata temu na nowe ORI. Dalej bez zmian i lewa strona z tyłu stoi niżej niż prawa. Też obstawiam talerzyki, jeśli amory jeszcze nie były wymieniane.
Mocowanie górne w sumie też już widziałem gdzieś na forum, że były w agonalnym stanie.
[MENTION=78480]Yarek[/MENTION] - jak będziesz miał możliwość to wstaw zdjęcia, gdybyś tam wymieniał coś. Będzie dla mnie i potomnych :) [MENTION=22195]jasio79[/MENTION] chyba wymieniał komplet z tego co pamiętam. Też auto mu usiadło.

Powiem tak. Sprężyny całe na 100%. Amory wyglądają na całe, ale to tylko był rzut oka od spodu. Górne mocowanie amora od strony nadkola, spodu wygląda ok. Trzeba tapicerkę w bagażniku zdjąć i dalej patrzeć.
Jak na mój gust, to tam leży problem. No, może amor siadł też. Zobaczymy.
PS. nervousman weź nerwosol na wstrzymanie:cool:

Nie muszę żadnego nerwosolu brać. Co to za metoda działania? Nie będę zaglądał, niech mi wywróżą... Jakbyś normalnie napisał, czy ktoś ma pomysł co się mogło stać to ok. Po co ten wpis, że celowo nie zaglądałeś? Zobaczysz, będziesz wiedział, nikt nie jest w stanie sprzed monitora ci powiedzieć co tam się stało, bez oględzin.

Ja sprężyny wymieniałem chyba 3 lata temu na nowe ORI. Dalej bez zmian i lewa strona z tyłu stoi niżej niż prawa. Też obstawiam talerzyki, jeśli amory jeszcze nie były wymieniane.
Mocowanie górne w sumie też już widziałem gdzieś na forum, że były w agonalnym stanie.
[MENTION=78480]Yarek[/MENTION] - jak będziesz miał możliwość to wstaw zdjęcia, gdybyś tam wymieniał coś. Będzie dla mnie i potomnych :) [MENTION=22195]jasio79[/MENTION] chyba wymieniał komplet z tego co pamiętam. Też auto mu usiadło.
Tak tył mi siadł bo jak się okazało na badaniu technicznym jebla mi sprężyna z lewej strony sachsa po 20 tys km. Wymieniłem jedna i stoi teraz prosto. Jak znowu pęknie zakładam ori albo lesjofors

na ostatniej wyprzedaży fiata zamawiałem oryginały do 2,4.
Zarówno na przód jak i na tył były po 80zł/sztuka i pomimo sporej liczby dostępnych sztuk nie załapałem się :(
Może ktoś, kto je otrzymał a kupił na handel, będzie wystawiał wkrótce na portalach ogłoszeniowych...
Drogo ci policzyli. Ja kupiłem za 26.11 netto

Drogo ci policzyli. Ja kupiłem za 26.11 netto
Jak masz dojścia w ASO to takie są ceny na wyprzedażach :) Normalnie jednak marża jest znacznie większa.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Jak masz dojścia w ASO to takie są ceny na wyprzedażach :) Normalnie jednak marża jest znacznie większa.

Prawda, zawsze jest lepiej mieć wszędzie przyjaciół. Z ciekawostek dla kolego kupiłem nowy tylni wózek do Q4 za 360 zł.....

Prawda, zawsze jest lepiej mieć wszędzie przyjaciół. Z ciekawostek dla kolego kupiłem nowy tylni wózek do Q4 za 360 zł.....
Umieszczają gdzieś jakieś info o takich wyprzedażach?

Ostatnia edycja:
Powiem tak. Sprężyny całe na 100%. Amory wyglądają na całe, ale to tylko był rzut oka od spodu. Górne mocowanie amora od strony nadkola, spodu wygląda ok. Trzeba tapicerkę w bagażniku zdjąć i dalej patrzeć.
Jak na mój gust, to tam leży problem. No, może amor siadł też. Zobaczymy.
PS. nervousman weź nerwosol na wstrzymanie:cool:

Gość ma problemy z resztą sam nik już o tym mówi

Umieszczją gdzieś jakieś info o takich wyprzedażach?

Nie nie umieszczają, dostałem od kumpla z ASO plik excela zawierający prawie 55 tyś pozycji. Coś potrzebujesz konkretnego?

Dokładnie tak. Ja swego czasu parę kartonów różnych gratów wyrwałem po fajnych cenach. Z ciekawych rzeczy to np. kierownicą TI do 159 za 150zł...

Umieszczają gdzieś jakieś info o takich wyprzedażach?

Niestety, nie umieszczają. Ostatnio Autosklep oferował rzeczy z wyprzedaży, ale ceny nie były tak okazyjne.

No i wszystko jasne. Mocowanie amortyzatora górne lewe oraz lewy amortyzator.
Sprężyna cała.
Wymieniłem mocowanie na Febi, amortyzatory Bilstein, nowe odbojniki.
Oba koła, aby nie było druciarstwa. Amory i ich mocowania - poduszki były ori od nowości. Miały prawo już siąść.

Amortyzatory
Powrót