[159] Wymiana kolektora, rozrząd, regeneracja wtrysków

mi chlopak zrobil wszystko w 4 h i jeszcze sobie milo pogadalismy.Mila atmosfera,kawka ktora poczestuja,gazetki motoryzacyjne,TV,piekne samochody na komisie i rzeczowi,mili.pomocni ludzie.Jakos Tomek tu nikomu nie wytyka bledow tylko coniektorzy siedli na nim pomimo tego ze chce dla nas dobrze.Ja podkreslam ze tez wolalem miec klapy w kolektorze wiec go ZREGENEROWALEM i wiem ze Tomek nie chcial zle lecz DOBRZE.Daj juz sobie spokoj i rob swoje.Pewnie jakbym chcial robic chipa to przyjechalbym do Ciebie bo Ciebie polecaja chlopaki,a ja bede POLECAL dalej Tomka i go bronil.Tyle z mojej strony.Szewi dobrze wszystko ujal w swoim poscie

Chlopaki - przylaczam sie do apelu Czarnego, żebyście spasowali trochę z zaczepkami a Ty Tomku chyba lepiej zrobisz jak w ogóle nie będziesz na to reagować.. Udowadnianie sobie tutaj kto jest mądrzejszy, czy wytykanie jakis spraw nie ma wg mnie najmniejszego sensu. NIefajnie sie czyta jak dorośli faceci zachowują sie w taki sposób - tym bardziej ze spolecznosc ar jest mała. Nie myli sie tylko ten kto nic nie robi :-) strony wzajemnych przepychanek w tym czy innym wątku powodujecie tylko, ze ktoś kto to czyta może sobie ocenić jakie ktos ma podejście do innego człowieka. A po co sprawiać ze ktoś może odnieść taki wrażenie ? Oboje macie swoich zadowolonych klientow, renomę na która długo pracowaliscie, więc szkoda to zaprzepaszczac w ten sposób.

Tu akurat chodzi o to, że mat09 brał ode mnie samochód, w którym uprzednio zamontowaliśmy ten kolektor - więc żeby nie było, że teraz ma wydatki - to się mu ten defekt usunie w ramach "rękojmi", czy jak to tam kto chce sobie nazwać.

- - - Updated - - -

Printscreena zrobiłem, jutro drukuję i w ramkę oprawię LOL

Mogę Ci wysłać wersję z autografem.

A propos wcześniejszej wymiany zdań - na forum Cromy chłopaki pisali o tych autach w fabrycznej wersji 1.9 150km z kolektorami bez klap a z dpf. Coś jest na rzeczy.

Przeczytałem cały wątek od deski do deski -omg- idę się napić!

Ale właśnie ktoś mi podpowiedział, że może chodziło o plastikowe kolektory. Może ich użytkownicy nawet nie są świadomi, że mają to ustrojstwo.

Jest jeszcze jeden tak rozwinięty temat na forum, poszukaj i poczytaj, wtedy się dowiesz więcej ;) Nie ma kolektora idealnego.

świetny temat i ciekawa dyskusja profesjonalistów! Sam jestem przed wymiana rozrządu i wywaleniu klap, a w bliższej przyszłości usunięciem EGR i DPF. Potrzebuje podpowiedzi jak powinno wyglądać prawidłowe zaspawanie otworów w kolektorze po osunięciu klap. Bee wdzięczny za wszystkie porady i ewentualne zdjęcia pogladowe.
pozdrawiam

- - - Updated - - -

dodam ze motor 2.4 !

witam Panowie
moj kolektorek już wyczyszczony, wymieniony a klapki usunięte i wywalone :-)
oto efekty przebieg 120 tys km.
Pokaż załącznik 59777Pokaż załącznik 59778

a oto kupka sadzy po wyczyszczeniu kolektora - kartce A4
i co wy na to? autko ma nowe płuca
Pokaż załącznik 59779

Pytanie ode mnie za 100 punktów - skąd wziąć uszczelkę kolektora, żeby to poskładać po rozłożeniu na pół i czyszczeniu? Muszę się zabrać, bo wydmuchało mi dzisiaj kawałek tejże uszczeleczki i dmucha pod maskę.

Eper pokazuje kolektor jako cały element.

Amortyzatory
Powrót