Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Lakier AR 159 a ptasie odchody

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie Lakier AR 159 a ptasie odchody

Witam.Dzis po umyciu auta na myjni zauwazylem niemila niespodzianke.Tuz nad szyba przednia mam doslownie zluszczony lakier do blachy wielkosci monety 2 zl.Podejrzewam ze jest to po odchodzie ptaszyska chyba ze sie myle??Jak myslicie?Nie mylem auta zaledwie 3 tygodnie i takie cos??Jutro wrzuce zdjecie ale mam pytanie co z tym zrobic??Czy da rade to jakos polakierowac bez malowania calego dachu??MASAKRA

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Nie mialeś czasem wymienianej szyby? Może ktos uszkodzil w trakcie wymiany lakier i po czasie wilgoć podeszła pod lakier i odpadł...
    Ja mam, na plastikowej części pokrywy bagażnika, na polu wielkości 10gr, lekko uszkodzony bezbarwny lakier. Podejrzewam, że to właśnie pozostałość po ptaku...
    Ostatnio edytowane przez Airen ; 16-06-2012 o 17:19
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

szyba oryginal z 2006 r z logo AR.To jest nie tak przy samej szybie tylko z 10 cm.Mozna cos z tym zrobic??

Użytkownik Ogier Avatar Junior
    Mieszka w
    Stanowice k. Rybnika
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

jedynie zdrapać i zamalować zaprawką jak zrobisz to dobrze to przy polerce powinno nierówności fajnie zeszlifować. Wątpie że ptasie gó...na aż tak szkodzą na lakier?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Niedawno na masce silnika mojego autka ( wielekroć przeze mnie woskowanego ) zauważyłem zaschnięty ptasi "ślad".Zacząłem zwilżoną szmatką to ścierać i ...mocno porysowałem sobie lakier bo w tym odchodzie były ziarenka piasku.Ot - takie gówniane problemy...

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Junior Zobacz post
    jedynie zdrapać i zamalować zaprawką jak zrobisz to dobrze to przy polerce powinno nierówności fajnie zeszlifować. Wątpie że ptasie gó...na aż tak szkodzą na lakier?
    no to w takim razie co??3 tygodnie temu jeszcze piekny lakier.Czy ja mam jakiegos pecha czy co??Nie moglem uwierzyc.Myslalem ze mi gowna nie zmyli albno ze juz mnie cos obesralo...podchodze blizej patrze i uwierzyc nie moge.Ja nie wiem co za lakier jest na tych alfach.Dotknac odpada albo rysa albo calkiem sie zluszczy

a tak w ogole orjentuje sie ktos ile Alfa daje gwarancji na lakier w 159??Moze by tak podjechac do ASO z tym fantem chyba ze to nie dotyczy aut sprowadzanych zza granicy??
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 16-06-2012 o 18:13

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

z gwarancja na lakier to jest chyba tak że przy każdej wizycie w ASO w ramach przeglądu okresowego robią Ci testy na lakier( zwał jak zwał), koledze w lancerze wyszły ogniska rdzy i wyparli się bo nie robił przeglądów pod kątem lakieru
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Czarny, obawiam sie, ze na gwarancje w takich przypadkach, jak Twoj nie ma niestety co liczyc. Uszkodzenie masz od ptasiego odchodu albo jakiegos innnego zracego paskudztwa, a to jest traktowane tak samo, jak np odpryski od kamieni, czyli narmalne zuzycie powloki lakierniczej.
    Jak nie chcesz na razie lakierowac calego dachy sprobuj zrobic tak, jak radzi junior.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Węgorz Zobacz post
    Niedawno na masce silnika mojego autka ( wielekroć przeze mnie woskowanego ) zauważyłem zaschnięty ptasi "ślad".Zacząłem zwilżoną szmatką to ścierać i ...mocno porysowałem sobie lakier bo w tym odchodzie były ziarenka piasku.Ot - takie gówniane problemy...

Kup sobie preparat autolandu do szyb - 11.99 w tesco. Ręczniki jednorazowe. Zawsze to woź w aucie.
    Jak mam kupę na aucie to od razu to robię - najgorsze dla lakieru co może być.
    Pryskasz na kupę i delikatnie przecierasz ( zbierasz g... z lakieru ). Jak masz dobrym woskiem nawoskowany lakier to schodzi za delikatnym jednym pociągnięciem

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Czarny no niestety lakier jest gowniany, ale na pocieszneie powiem Ci, ze niedawno lakierowalem tylny zderzak bo mialem obtarty z lewej, z prawej i jeszcze pod tablica rej przytarty przez kogos kto chyba cwiczyl sobie manewry parkingowe - "nowym" zderzakiem nacieszylem sie moze tydzien, nawet nie wiem gdzie patrze rysa z jednej, z drugiej strony: idzie sie albo zalamac, alebo olac bo zawsze jakies rysy beda, ja wybralem to drugie. Kup sobie pedzelek w ASO z Twoim lakierem i zapedzelkuj to.

Chociaz g nalezy szybko usuwac, ale do podkladu wyzrec lakieru to nie ma opcji chyba w tak krotkim czasie - moze ktos Ci cos rzucil na auto ub kamien i odprysk sie zrobil. JA jak mam obsrane auto jade na jakakolwiek stacje benzynowa i najpier preparat na usuwanie odchodow, a potem woda zmywam ta co maja do czyszczenia szyb.

Jednak bardziej niz g ptasie denerwuja mnie muszki ktore rozwalaja sie na masce w trakcie trasy, skubance ciezko schodza, nawet jak potraktujesz preparatami.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 18-06-2012 o 12:48