[159] problem z automatem

• Autor wątku Autor wątku bezel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

bezel

Nowy
Auto
nie wiem
Witam, mam silnik 2.4 JTDm z automatem (niedawno kupiony wóz). Po 40 km ciągłej jazdy objawił się problem: jak olej jest ciepły to skrzynia nie wrzuca ani 4 ani wyższego biegu, tylko wysprzęgla i koniec, albo czasem po wysprzęgleniu strzela ze sprzęgła i z mega szarpnięciem wbija 4 bieg. Redukuje bez problemu. Na zimno nie ma żadnych problemów. Czy coś takiego podchodzi pod wadę ukrytą (nie sposób sprawdzić na jeździe testowej ani w salonie, bo nie ma błędów sterownika żadnych, a pojawia się dopiero po dłuższej jeździe) i co to może być?Dealer nie jest w stanie zdiagnozować usterki bo wg. niego skrzynia jest nierozbieralna. Poziom oleju w normie.
Pozdrawiam

Znaczy sie nie wiem o co walczysz. Jezeli auto masz juz kilka miesiecy to nie wiem jak chcesz komus udowodnic ze to wada ukryta. W ciagu miesiaca to w aucie duzo rzeczy sie moglo popsuc.

- - - Updated - - -

No niedoczytalem najwazniejszego. Znaczy sie auto masz krotko tylko dalej nie wiem czy cos zdzialasz jak sprzedajacy powola sie na zapis "widzialy galy co braly".

Nie do konca. Jest to wada ukryta ale pewnie udowonic to bedzie bardzo trudno - gosc powie, ze bylo sprawne i po prostu miales pecha ze sie zepsulo. Tu musi jakis dobry prawnik sie wypowiedziec.

Do prawnika jadę dzisiaj, mam potwierdzenie ASO, że skrzynia jest sprawna elektronicznie, a mechanicznie nie, ale nie wiedzą co się z nią stało, jeszcze szukam kogoś kto jest w stanie zweryfikować realność przebiegu (czy w alfach i fiatach zapisuje się on gdzieś jeszcze oprócz licznika?)

Chyba w komputerze jest cos takiego jak odometer czy jakos tak ale te wartosci sie jeszcze u nikogo nie pokryly podobno.

rozumiem, że mogą się nieco różnić, bo silnik pracuje też na postoju (tak samo jest w VAGU), ale jeśli różnica będzie >10000 km to mam argument, że kręcony

Szkoda ze wczesniej nie mowiles. Bede sprzedawal swoja w full sypasie tylko bez elektrycznie sterowanych foteli z 2007 roku z nowym egrem i kolektorem ssacym.

pojawiła się nowość. W samochodzie był nie tylko wyższy przebieg (250 a nie 160 tys), ale i wymiana silnika o której mnie nie powiadomiono na inny 2.4, ale chyba innej marki docelowej, bo wymagało to zmiany miski olejowej, aby go zamontować. W dodatku silnik dostarczono do ASO przez klienta więc nieznany jest przebieg i stan tego silnika. Czy to się nadaje do poparcia żądania zerwania umowy?

Wg mnie tak. Zwłaszcza ten przebieg.
A swoja droga sami widzicie jakie ludzie auta sprzedają. Strach sie bać.

Pytanie techniczne.Czy u was w automatach tez od czasu do czasu "wysprzegla" (przy redukcji do jedynki np przy ostrym hamowaniu z duzej predkosci) z lekkim uderzeniem/stukiem a jesli nie to co to moze byc?Pzdr.

Oczywiście, że tak nie może być - tzn uderzenia. Wygląda na padający sterownik.

Amortyzatory
Powrót