[159] Rzuca tyłem

no to jak troche i jedna to nie to.osobiscie to bym podniosl tyl auta do gory i posprawdzal czy wsio jest oki,inaczej chyba sie nie da.opony tez lyse nie moga byc...a co do opon to pamietam jak kiedys kupilem mb i mial opony firmy krzak to tez te nsamochod plywal

Opony to pirelli z 2011r na max 1 sezon sa ciche nie bucza nie hucza. Felgi wywazone nic nie bije ani ciut. Zobacze dzis z zawiecha jak tam wyglada

A wiec tak jedyny luz znalazlem na zwrotnicy tylniej prawej, cos tam czasem postukuje nawet a dokladnie to tuleja wahliwa. Szukalem ale nie idzie kupic takiej co robic ?

A wiec tak jedyny luz znalazlem na zwrotnicy tylniej prawej, cos tam czasem postukuje nawet a dokladnie to tuleja wahliwa. Szukalem ale nie idzie kupic takiej co robic ?

Dorobić z takiej o zbliżonych wymiarach. Jak masz tam luz, to tył będzie rzucało na boki przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności, w szczególności jest to odczuwalne na zakrętach.

No to by pasowalo ktos gdzies pisal ze z jakiegos mercedesa pasuja tylko trzeba zebrac kilka mm. I powaznie do alfy nie ma tych tulejek ?

mam taki sam przypadek ze czuje tyłek na poprzecznych przeszkodach na drodze, teraz jest zima i jest jeszcze gorzej. Trzeba sie pilnowac dobrze bo moze obrocic. Dlatego wybrałem sie dzisiaj do wielkiej stacji na kontrole i na geometrie kół, koles od poczatku furczał i mowil ze mi nie ustawi koł bo mam obnizone auto i nie da rady, prawie krzykiem mowil ze moge jechac sobie do firmy zajmujacej sie tuningiem tam mi ustawia. Po drugie mówi ze amorków mi nie sprawdzi bo jest snieg a nadkolach, powiedzial mi tylko ze mam tulejki z przodu wybite i dlatego auto jezdzi po drodze, ale luzow nie ma bo nie stuka nie puka. Na koniec dodal jak mozna jezdzic takim samochodem... nie wiem co to mialo znaczyc ale ok. W sumie niedowiedzialem sie nic. Czy to prawda ze jak mam założone nieseryjne spreżyny to nie ustawia mi nigdzie geometri???

VAHA, po prostu olej gościa i pojedź do innego. Poprzednie auto miałem obniżone i bez problemu mi geometrię wszędzie ustawiali. Oczywiście kąty będą inne i nie zmieszczą się w normie standardowego zawieszenia, ale to nie znaczy, że nie można takiego auta ustawić.

Koleś albo nie umie albo zwyczajnie jest gburem, więc zalecam na drugi raz omijać szerokim łukiem ;)

także ustawiałem ostatnio geometrie w kompletnie zmienionym zawieszeniu, dodatkowo jedna felga była dość konkretnie uderzona. Ale gość za dużo nie gadał, spędził trochę więcej czasu ale ustawił idealnie.

Jedz gdzie indziej.

Ostatnia edycja:
U mnie przy obniżonym zawieszeniu (eibach pro kit) już 2 albo 3 razy ustawiali geometrie i nie było z tym większych problemów.
Pomijając oczywiście to, ze kat pochylenia kol w 159 jest nieregulowany i po obniżeniu kola nie sa idealnie w pionie tzn gora siedzi nieco glebiej, niż dol.

Pochylenie tylnej osi można wyregulować. Inna sprawa, że kąt regulacji jest dość ograniczony.

Pomijając oczywiście to, ze kat pochylenia kol w 159 jest nieregulowany i po obniżeniu kola nie sa idealnie w pionie tzn gora siedzi nieco glebiej, niż dol.

a kto powiedział że koła mają być w pionie?

Wiekszość mocniejszych aut, w celu poprawienia właściwości jezdnych ratuje się nastawami zawieszenia w lekkim negatywie ( jak to określiłeś: góra siedzi głebiej) nie można z tym przesadzic poniewaz pogarszają się właściwości auta w trudnych warunkach....
Poza tym, naturalnym zachowaniem się zawieszenia ( w mniejszym stopniu w przypadku wielowahacza) po obniżeniu jest zmiana kątu (tendencja do negatywnego ustawienia).
Wszystko jest OK, ciesz się zachowaniem auta w zakrętach...:) ustawienie w negatywie zwieksza przyczepnosc i zachowanie w zakrętach

Ostatnia edycja:
Rzucanie tyłem w 159 to mogą być też zużyte tuleje zwrotnic z tyłu. Ciężko diagnozowalne bez okręcenia wahaczy od zwrotnicy.
Mam podobne objawy z lekko zarzucającym tyłem na nierównościach. Byłem wczoraj na szarpakach - żadnych luzów nie znaleziono, amory też ok. Nie chcę na próżno wymienić połowę elementów więc może zacznę od tych tulejek. Czy możecie powiedzieć, które to są i czy ciężko się je zmienia? Kiedyś gdy miałem Vectrę B to tam co 30 kkm wymieniałem górne tuleje pływające bo tak szybko leciały...

Mam to samo na letnich gumach 225/50R17 przy nierówno zużytym tyle. Na zimowych 16' z nowymi oponami problemu nie było. Spróbuj podmienić opony, ewentualnie zamień koła przód-> tył.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

mam taki sam problem. Na dziurach tył jest bardzo nerwowy. To samo na letnich i zimowych. Zbieżność czy jakieś tuleje w zawieszeniu? od czego zacząć?

Które tulejki według tego schematu padają najszybciej i powodują stukanie, ew. bujanie tyłem na nierównościach?
148.jpg

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót