[159] Rzuca tyłem

AirAjti

Nowy
Auto
Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu
Witam.

Podczas jazdy mam wrażenie jakby mi tyłem rzucało na boki... na dziurach. Miałem taki sam problem w starym aucie i pomogła wymiana amortyzatora.
ALE! Byłem na stacji diagnostycznej- zrobili testy i wyszło im po 75% mniej więcej na każdym z kół. Sprawdzono zawieszenie i diagnoza: "auto sztywne, amory ok". Zresztą poprzedni właściciel powymieniał wszystko co trzeba i dał mi na dowód faktury... więc podejrzewam, że rzeczywiście robił.

Co robić? Strach jeździć... jest jakiś sposób na konkretną diagnozę? W starym aucie po prostu wykręciłem amorek i wszystko było jasne :P z Alfą raczej to nie przejdzie... hm?

Pomocy!

P.S. Dodam jeszcze, ze nie zarejestrowałem żadnych stuków puków i innych szmerów.

Witam.

Podczas jazdy mam wrażenie jakby mi tyłem rzucało na boki... na dziurach. Miałem taki sam problem w starym aucie i pomogła wymiana amortyzatora.
ALE! Byłem na stacji diagnostycznej- zrobili testy i wyszło im po 75% mniej więcej na każdym z kół. Sprawdzono zawieszenie i diagnoza: "auto sztywne, amory ok". Zresztą poprzedni właściciel powymieniał wszystko co trzeba i dał mi na dowód faktury... więc podejrzewam, że rzeczywiście robił.

Co robić? Strach jeździć... jest jakiś sposób na konkretną diagnozę? W starym aucie po prostu wykręciłem amorek i wszystko było jasne :P z Alfą raczej to nie przejdzie... hm?

Pomocy!

P.S. Dodam jeszcze, ze nie zarejestrowałem żadnych stuków puków i innych szmerów.
Sprawdź zbieżność...

Musisz szybko poprawic zbieznosc z tylu. Rzucanie na boki to tylko efekt uboczny. Niestety trafil mi sie taki przypadek, fatalny blad mechanika, i nowe Yokohamy 19-stki z tylu zjechaly sie do 0. Dokladnie do zera, sliki ala formula 1 i zajelo to 3500 km. Wszyscy wywalali gały, ze to niemozliwe, a jednak stalo sie. Gdybym nie zajrzał pod spod auta, pewnie wyladowałbym w rowie na autostradzie.

Mam wydruki ze zbieżności...
W starym aucie też mi sprawdzali na stacji diagnostycznej amorki i mówili, że "jeszcze działają", a tak naprawdę był szrot.
W każdym razie muszę potraktować temat poważnie- bo szkoda byłoby się zabić... Aflę bym porysował przecież!

A może być taki efekt z powodu, że z tyłu opony są na wyczerpaniu? Bo są łysawe już...

A może być taki efekt z powodu, że z tyłu opony są na wyczerpaniu? Bo są łysawe już...

W jakimś stopniu tak ale nie w decydującym.
Jak kolega wcześniej podpowiadający - zanotowałem znaczące poprawienie się stabilności tyłu po regulacji zbieżności tylnych kół. Odchylenie od normy było dosyć spore.

bieznik opon z tylu plus zbieznosc, nawet jak sa faktury, zrobic jeszcze raz.

OK- ostatnio hamowałem lekko na dziurach niedużych... (prawe koła na dziurach, lewe na równej nawierzchni) ABS spanikował. Znaczy się, amortyzator. Prawda to, czy fałsz?
Poza tym, jak wjeżdżam lewymi kołami w jakąś masakrę to jest ok, a jak prawymi do lata doopa.
Jeśli tak- co polecacie za rozsądną kasę... nie chcę mieć jakiś wymiataczy typu OMG KUBICA VETTEL DRIVE za 500zł sztuka... albo i lepiej...

How about that? http://moto.allegro.pl/amortyzatory-bilstein-alfa-romeo-159-brera-tyl-i2499087033.html

Co do zbieżności- była ustawiana. Są wydruki, jest faktura...

Ostatnia edycja:
Problem rozwiązany i był banalny... niedomagały opony! Po wymianie na nowe problem całkowicie zniknął.

Witajcie mam ten sam problem na kolach 17" i oponach po 7mm bylo wszystko ok amory zawiecha i zbieznosc jest ok bylem 2 miesiace temu na przegladzie, teraz kiedy kupilem 19" z oponami na 1 sezon dzieje sie masakra nie da sie jechac z przodu rzuca po koleinach ze nie da sie utrzymac kierownicy a z tylu na lekkich dziurach podskakuje tyl i ucieka na boki. Czy to na 100% wina opon ? opony to pirelli 235/40 R19

Sprawdzales komputerowo geometrie kol?

Bylem w 3 lub 4 miejscach ostatnio robil to GANINEX KATOWICE w SKODZIE. Wydruki mam niby wszystko pasuje.

Opony w jakim sa stanie?

Jak ciezko utrzymac kierownice to przyczyna moze lezec w maglownicy... ale jak rzuca tylem to tylko geometria albo zla opona.

Szczerze mówiąc ... założenie laserów i ustawienie zbieżności według ich wskazań nie daje w efekcie dobrze prowadzącego się auta.
Sam to przerabiałem w 166 a tam zawias to plątanina drążków. Jedyny zakład który ogarnął dobrze mi 166 to Czesław Duda w Katowicach na Ochojcu.
Tam wjeżdżasz - jest stała dobra ekipa. Zakładają sprzęcior i od razu Ci mówią co było z autem nie tak. Raz przy mnie jeden gości wjechał pozakładali i głupie uśmieszki ( oczywiście przyciągnięty z rzeszy pastuch albo awdi a6 ) Gościu pyta co jest ? a auto było mocno przestawione. Chłopy tak zrobiły że pomimo że auto strzelone i nie trzymało wymiarów jeździło prosto.

kolejny przykład - wymieniałem znajomemu końcówki drążków / drążki kierownicze w e46 + tulejka dyfra.
Jadę do serwisu ustawiają na leserki ( widzę przez okno jak majstrują - wszystkie okienka na zielono ) - jazda próbna i auto ściąga. Regulują drugi raz dalej auto ściąga. Trzecia i czwarta regulacja odbyła się na zasadzie prób i błędów tzn regulacja - próba - regulacja - próba i tak aż auto zaczęło jechać prosto. Oczywiście nie miało to nic wspólnego z tym co pokazywały lasery.

Podsumowując - do geometrii trzeba doświadczonego gościa. Na maszynie i laserach są wartości dla nowego samochodu z 0 przebiegiem.

kolega słusznie dodał :

jaki oponki i jakie felgi ? im szersza opona tym ciężej utrzymać auto na naszych polskich drogach. A na 19 przypuszczam że juz dość mocno trzeba walczyć z kołem kierownicy na koleinach.

Ostatnia edycja:
opony maja po 3mm czyli ledwo na 1 sezon maki Pirelli. Maglownica bez luzow oraz nowe koncowki drazka.

Dodano po 3 minutes:

tak tak felgi to Ti 19" opony 235/40 R19 stan na max 1 sezon. na 16" i 17" nic sie nie dzialo

Ostatnia edycja:
wymien opony :) ja w poprzedniej 159 miałem na tyle troche słabsze opony ( troche - na ogranicznikach ) i tez mi zaczynała "dupka" uciekac na łukach.

A wymienic 235/40/r19 troche szerpnie :driver:

opony maja po 3mm czyli ledwo na 1 sezon maki Pirelli. Maglownica bez luzow oraz nowe koncowki drazka.

Dodano po 3 minutes:

tak tak felgi to Ti 19" opony 235/40 R19 stan na max 1 sezon. na 16" i 17" nic sie nie dzialo

Rzucanie tyłem w 159 to mogą być też zużyte tuleje zwrotnic z tyłu. Ciężko diagnozowalne bez okręcenia wahaczy od zwrotnicy.

Tomku mowisz o tych plywajacych ? wymienialem lewa tylnia zwrotnice i wiem o co chodzi ale w ani 1 luzu nie bylo.

Felgi krzywe i na nierownosciach dupa ucieka i podskakuje ? 1 jest lekko krzywa z lewej a czuc jak by ucieka prawy tyl.

Amortyzatory
Powrót