• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] "Have engine checked" i nie ma jazdy...

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Witam Szanownych Forumowiczów,

Od kilkunastu dni jestem zadowolonym posiadaczem Alfy Romeo 159, 1.9 16V JTDm, 2007. Lecz dziś pojawił mi się ten oto problem, wg FES:

P0202 - Wtryskiwacz 2 | BRAK SYGNAŁU
P0203 - Wtryskiwacz cylinder 3 | BRAK SYGNAŁU

SZCZEGÓŁY BŁĘDU:
Obroty silnika: 2093
Dawka paliwa: 34,2
Pozycja pedału przyspieszenia: 35%

Powodem tego błędu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie nie jest aktywny, ale został zapisany w pamięci. Skasuj błędy i obserwuj czy nie powrócą. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.

Poprzedzony komunikatem "have engine checked". Dalsza jazda niemożliwa, nawet po ponownym uruchomieniu zapłon na krótką chwilę uruchomił silnik, po czym ten gasł. Skasowanie błędu nic nie dało (drugi raz nie podpinałem już kompa, zapewne błąd wystąpił ponownie). Po zakupie przejechałem autkiem prawie 2 tys. km bez żadnego problemu. Przed zakupem spędziłem z nim na stacji kontroli prawie 2 godz, mechanik po podpięciu komputera stwierdził, że nic niepokojącego nie widzi. Jako, że auto w tamtym roku sprowadzone z Włoch mam podręcznik do auta - po włosku. Teraz na pewno zaopatrzę się w polski. Przebieg nieduży, 117 tys. Niby oryginalny, ale w 100% nie jest potwierdzony.

Czy któryś z doświadczonych Kolegów jest mi w stanie rozpracować ten komunikat? Czy oznacza on wprost konieczność wymiany wadliwego wtrysku, czy może jest szansa uratowania auta w mniej kosztowny sposób? Nie chciałbym od razu prowadzić auta do serwisu, lecz w przypadku poważniejszej usterki nie zdecyduję włożyć własnych rąk pod maskę ;)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi,
Maciek

P0202 - Wtryskiwacz 2 | BRAK SYGNAŁU
P0203 - Wtryskiwacz cylinder 3 | BRAK SYGNAŁU
Rozpocznij grzebanko od prozaicznej czynnosci jaka bedzie sprawdzenie wtyczek przy wtryskach,potrafia stracic przejscie.Wystarczy chwilowa przerwa i juz masz CHECK ENGINE.Porozginaj te piny,potrafia sie poluzowac.
Po czym znow skasuj blad i zobacz coz bedzie dalej.

- - - Updated - - -

Nadto dobrze byloby abys przyjrzal sie dokladnie tej wiazce kabli ktora idzie do wtryskow.Potrafi sie przecierac od rurek klimatyzacji,badz od tego ozdobnego dekla

Przewody sprawdzone. Z grubszych spraw, przeczyszczone i sprawdzone zostały wtryskiwacze (Examiner krzyknął to samo co FES). Wynik - bdb.

Mechanik stwierdził więc, że może to być centralka sterująca wtryskiwaczami (tak to się fachowo nazywa?). Dowiedziałem się, że auto miało już raz naprawianą centralkę, jeszcze na gwarancji we Włoszech. Miał ktoś kiedyś z tym problem? Naprawa ma wynieść max 300 pln. Opłaca się to naprawiać czy lepiej dla świętego spokoju kupić nową?

http://allegro.pl/komputer-sterownik-silnika-alfa-159-1-9-jtdm-i2518405476.html

A co oznacza opis w aukcji "Komputer rozkodowany" ?

Ostatnia edycja:
Pewnie moze chodzic o immobilaizer,w przeciwnym wypadku mymiana komputera na niewiele by sie zdala

A jak jest z wymianą sterownika? Rozumiem, że trzeba do nowego wgrać kod swojego identyfikatora i po krzyku?

Przewody sprawdzone. Z grubszych spraw, przeczyszczone i sprawdzone zostały wtryskiwacze (Examiner krzyknął to samo co FES). Wynik - bdb.

Mechanik stwierdził więc, że może to być centralka sterująca wtryskiwaczami (tak to się fachowo nazywa?). Dowiedziałem się, że auto miało już raz naprawianą centralkę, jeszcze na gwarancji we Włoszech. Miał ktoś kiedyś z tym problem? Naprawa ma wynieść max 300 pln. Opłaca się to naprawiać czy lepiej dla świętego spokoju kupić nową?

Nie rzucaj się na zakup centralki, zanim
- nie sprawdzisz dokładnie wtyczek, które wchodzą we wtryski - czasem rozchylają się tam blaszki i przestają łapać kontakt z wtryskiwaczem
- nie wymienisz kabelków we wiązce
Jeszcze nie miałem padniętej centralki w 159, za to problemy z kablami były - dlatego oszczędź sobie wydatków i zacznij od najprostszych rzeczy.

Przewody sprawdzone, cała wiązka była zamieniana z innym autem. Centralka wróciła pierwszy raz z naprawy. W efekcie auto odpaliło kilka razy, silnik pracował na biegu jałowym 5-10 min, po czym gasł. W chwili obecnej centralka została ponownie wysłana do serwisu, z reklamacją.

Czy jest możliwość zmiany kolejności podłączenia wtryskiwaczy do centralki tak żeby układ mógł pracować poprawnie?

Czy jest możliwość zmiany kolejności podłączenia wtryskiwaczy do centralki tak żeby układ mógł pracować poprawnie?

nie ma szans, ewentualnie możesz zamienić miejscami wtryski. Cały czas na tych samych wywala błąd?

Tak, dlatego szukam jakiegoś sposobu, żeby sprawdzić, czy to na pewno wina centralki. (serwisowi, po pierwszej niby-naprawie przestaje ufać).

Jeśli spróbowałbym wsadzić do swojej Alfusi cudzą centralkę to i tak immobiliser zablokuje start silnika?

Na początku chciałem tego uniknąć, ale teraz jestem coraz bardziej zdeterminowany na wizytę w ASO. Pojutrze minie 2 tygodnie jak moja śliczna stoi sparaliżowana ;]

Czy posiada ktoś (oraz zechce udostępnić) schemat instalacji elektrycznej do 159-tki?

Chciałbym upewnić się, czy winna jest ta nieszczęsna centralka, czy to głębszy problem. Może występuje zwarcie któregoś sygnału do masy, ale w ciemno nie ma co strzelać.

Problem rozwiązała wizyta w serwisie zajmującym się elektroniką samochodową. Skasowali 6 stów, ani słowa na temat przyczyny awarii, jedynie w tytule usługi - NAPRAWA STEROWNIKA SILNIKA (WYMIANA BUFORÓW 2 I 3 WTRYSKIWACZA). Najważniejsze, że auto uruchomione ;)

Amortyzatory
Powrót