[159] Klocki i tarcze

Ja jeżdżę na tarczach EBC gladkich i klockach Galfer Sport. Nic więcej nie potrzeba do normalnej eksploatacji, a i ma to potencjał;)

Nie, tarcze nie zdzierają się szybciej przy ceramikach.
Przeczytaj sobie ten artykuł:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/czy-warto-montowac-ceramiczne-klocki-hamulcowe/btnj8p

http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/1483/czy-polecac-klientom-ceramiczne-klocki.html
To samo dotyczy tarcz hamulcowych, które we współpracy z ceramicznymi klockami stają się o wiele mniej podatne na ścierne zużycie, korozję (także tę powodowaną przez chemiczne środki zimowego utrzymania dróg) i termiczne deformacje powodujące ich poprzeczne bicie.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem 2 razy, nie ma tam ani słowa o tarczach hamulcowych, jedynie o elementach ciernych, czyli klockach hamulcowych.
To akurat wiem, ale nie oznacza to, że to są jedne klocki do różnych opakowań niestety.
Ilu klientów tyle opinii , także zobaczymy jak to się zgra ze sobą , po sobocie napisze czy było warto . Pozdrawiam [emoji3]

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie odnośnie przewodów hamulcowych elastycznych. Chcę przy okazji robienia przodu wymienić przewody zarówno z przodu jak i z tyłu. Gdzie najlepiej kupić i jakiej firmy, zwykłe czy w oplocie? Pzdr.

Panowie jakie klocki polecacie do tarcz hella pagid 330mm?
Myślałem nad ferodo ds ale mam obecnie na tarczach zimmermann i są kiepskie na zimno...

Panowie jakie klocki polecacie do tarcz hella pagid 330mm?
Myślałem nad ferodo ds ale mam obecnie na tarczach zimmermann i są kiepskie na zimno...

Te klocki mają taką charakterystykę niestety, ale za to skuteczność zdecydowanie lepszą od zwykłych klocków.
Do normalnej eksploatacji wystarczą Ferodo Premier lub Textar, BOSCH.

Mam pytanie odnośnie przewodów hamulcowych elastycznych. Chcę przy okazji robienia przodu wymienić przewody zarówno z przodu jak i z tyłu. Gdzie najlepiej kupić i jakiej firmy, zwykłe czy w oplocie? Pzdr.

Witaj
Oczywiście że nie zaszkodzi wymienić i mieć pewność że przez kilka lat nic się z nimi nie stanie. Nawet w ASO to nie jest kosmiczna cena. Do normalnej codziennej jazdy spokojnie ci wystarczą . Na tor to kup sobie w stalowym oplocie. Ale cena wysoka za nie.
Pozdr

I na czym stanelo ?

Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk

To zależy w którym aucie ;)
W 156 2.4 testowałem najwięcej:
- TRW - 3 hamowania na autostradzie z dużej prędkości, i koniec, pedał miękki
- ATE Ceramic - nie pyliły i nie hamowały, poza tym spaliły mi tarcze
- Z ciekawostek zestaw EBC Turbo + klocki Green - pękła mi tarcza, ale to już był 2 komplet klocków na tych tarczach
- Tarcza Mintex + klocki Galfer - zestaw ok
- Tarcza Brembo MAX + Ferodo DS - zestaw wzorcowy, aczkolwiek potrafią tarcze się pogiąć, można w zamian założyć gładkie
- TEXTAR i Ferdodo Premier wytrzymały najwięcej, i moim zdaniem to najlepszy wybór do normalnej jazdy

No więc właśnie na przód będą gładkie Brembo+Ferodo DS. I w związku z tym, że samochód mam 6 lat a jego wiek zbliża się do 11 to myślę, że nikt nie wymieniał przewodów hamulcowych. Chcę to zrobić i pomyślałem, ze może szarpnę się na przewody w oplocie. Dlatego moje pytanie odnośnie gdzie i jakiem firmy najlepiej kupić.

To zależy w którym aucie ;)
W 156 2.4 testowałem najwięcej:
- TRW - 3 hamowania na autostradzie z dużej prędkości, i koniec, pedał miękki
- ATE Ceramic - nie pyliły i nie hamowały, poza tym spaliły mi tarcze
- Z ciekawostek zestaw EBC Turbo + klocki Green - pękła mi tarcza, ale to już był 2 komplet klocków na tych tarczach
- Tarcza Mintex + klocki Galfer - zestaw ok
- Tarcza Brembo MAX + Ferodo DS - zestaw wzorcowy, aczkolwiek potrafią tarcze się pogiąć, można w zamian założyć gładkie
- TEXTAR i Ferdodo Premier wytrzymały najwięcej, i moim zdaniem to najlepszy wybór do normalnej jazdy

Jeeee mam taki zestaw:)textar i ferrodo :)

Napisane na Commodore C64..;)

No więc właśnie na przód będą gładkie Brembo+Ferodo DS. I w związku z tym, że samochód mam 6 lat a jego wiek zbliża się do 11 to myślę, że nikt nie wymieniał przewodów hamulcowych. Chcę to zrobić i pomyślałem, ze może szarpnę się na przewody w oplocie. Dlatego moje pytanie odnośnie gdzie i jakiem firmy najlepiej kupić.

Bardzo dobry zestaw.

Przewody : Googridge i nie szukaj innych, kolorowych i innych "tjuningowych"/
Zamówisz je w PTM, obecnie to :
https://www.facebook.com/FastForward-PTM-256562754498244/

Oplot bardzo dobry pomysł, choć spotkałem się z opiniami, że w autach nie zrobi różnicy.

Będę wdzięczny o link do sklepu polecanego przez forumowiczów, gdzie mogę kupić zestaw klocków i tarcz firmy Textar :)

Panowie odnośnie regeneracji 4 tłoków... jest istotne jakiej firmy użyję zestaw naprawczy?
Czy tylko oryginał... ew w jakiej cenie bo zamienniki ok 40pln?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót