Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Pedał Sprzęgła-dziwny dzwięk

Mareczek1122
    Gość

Domyślnie Pedał Sprzęgła-dziwny dzwięk

Witam

Od pewnego czasu podczas wciskana sprzęgła w pewnym momencie słyszę dziwny dźwięk dziś postanowiłem to sprawdzić okazało się że podczas wciskanie pedału plastik ociera o sprężynkę psikałem WD 40 ale nic nie pomogło strasznie mało tam miejsca Możecie mi cos poradzić miał ktoś taki przypadek?słyszałem coś że ta sprężyna czasami się uszkadza ale wygląda na to że jest sprawna...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Mareczek1122 Zobacz post
    Witam

Od pewnego czasu podczas wciskana sprzęgła w pewnym momencie słyszę dziwny dźwięk dziś postanowiłem to sprawdzić okazało się że podczas wciskanie pedału plastik ociera o sprężynkę psikałem WD 40 ale nic nie pomogło strasznie mało tam miejsca Możecie mi cos poradzić miał ktoś taki przypadek?słyszałem coś że ta sprężyna czasami się uszkadza ale wygląda na to że jest sprawna...
    Pewnie chodzi Ci o takie jaby cykanie. Jeśli tak to było już na forum. Wymienia się te plasticzki z obu stron mocowania sprężyny. Koszt części 2x17zł, tylko jest z tym trochę roboty - mechanik mi robił przy okazji innej naprawy;więcej nie wiem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM

Domyślnie

Ostatnio to robiłem. Koszt części niewielki ale trzeba wyciągnąć cały zespół pedałów. Za wszystko zapłaciłem 220 zł.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KrisB
    Auto
    Była AR 159

Domyślnie

A poza "cykaniem" są tego jakieś inne, negatywne konsekwencje? Coś się może posypać? Pytam, bo u mnie też się to chyba powoli zaczyna. Póki co dźwięk nie jest bardzo dokuczliwy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał KrisB Zobacz post
    A poza "cykaniem" są tego jakieś inne, negatywne konsekwencje? Coś się może posypać? Pytam, bo u mnie też się to chyba powoli zaczyna. Póki co dźwięk nie jest bardzo dokuczliwy.
    Ja jeździłem z tym pół roku. Dźwięk się już raczej nie zmieniał, w końcu jednak zaczęło mnie to irytować i zleciłem mechanikowi naprawę.

Mareczek1122
    Gość

Domyślnie

Kupiłem dziś te dwa plastiki to sa takie małe kwadraciki koloru żółty-kremowy?ale z tą wymianą mnie zmartwiliście czy naprawdę trzeba wyciągać wszystkie pedały???"

- - - Updated - - -

Wymieniał to ktoś sam?jeśli tak proszę o pomoc jak to najlepiej i najszybciej zrobić...Pozdrawiam

Mareczek1122
    Gość

Domyślnie

Po wstępnych oględzinach zauważyłem że u mnie jednego plastiku prowadnicy nie ma i dlatego sprężynka przeskakuje próbowałem bez rozbierania to zrobić ale bardzo ciężko strasznie mało miejsca i chyba będzie wyciągnąć pedały

jacek508asia
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Mareczek1122 Zobacz post
    Po wstępnych oględzinach zauważyłem że u mnie jednego plastiku prowadnicy nie ma i dlatego sprężynka przeskakuje próbowałem bez rozbierania to zrobić ale bardzo ciężko strasznie mało miejsca i chyba będzie wyciągnąć pedały
    witam ja mam wszystkie części tylko nie wiem gdzie zamocować tą drugą cześć sprężyny z trapezowatym wycięciem gdzie ona ma się opierać http://autosklep24.pl/pl/p/Sprezyna-...-147-KPL/11481

Mareczek1122
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jacek508asia Zobacz post
    witam ja mam wszystkie części tylko nie wiem gdzie zamocować tą drugą cześć sprężyny z trapezowatym wycięciem gdzie ona ma się opierać http://autosklep24.pl/pl/p/Sprezyna-...-147-KPL/11481
    U mnie był uszkodzony jeden plastik tzn prowadnica sprężyny w ogóle jej nie było ale nie było to powodem tego dziwnego dźwięku...oddałem samochód do Mechanika męczył sie z tym cały dzień a w sumie prawie 2 okazało się z tego co mi tłumaczył że coś innego się tam wyrobiło a dokładniej jakiś trzpień który jest z plastiku też na końcu siłownika z sprzęgła trudno mi to wytłumaczyć... porostu czasami jest to wina tych prowadnic ale i tak musisz tam wszystko rozebrać więc dalej się okaże co i jak radze to oddać jakiemuś mechanikowi ja zapłaciłem za robociznę 200zł

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jacek508asia Zobacz post
    Odnośnie Twojej części to ja tam zaglądałem ale nie widzę takiego czegoś po prostu nie masz wyjścia musisz całe pedały rozebrać

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

u mnie pękła sprężynka i próbowałem bez zdejmowania pedałów niestety poległem. Proszę o ino czy demontaż pedałów jest skomplikowany czy raczej można samemu