Dokładnie chodzi o różnicę w temperaturze krzepnięcia i zamarzania, stacja zawsze podaje zamarzania, i nawet letnia ma wtedy -5, albo -10, ale krzepnięcia 0, to co zamarzało miało krzepnięcia od -12 do -15 (przy tych parametrach są problemy przy -8), ale zamarzania -29 i to podawali, te jaja były spowodowane cwaniactwem, bo w tym roku mrozy były zapowiadane 4 dni wcześniej, a Orlen i spółka zostały jak co roku zaskoczone w większości przypadków (wszystko zależy od kierownika stacji, co zamówi to przywiozą, a paliwo Arktyczne jest bardzo drogie)- nieopodal mojej pracy na Orlenie zamarzły pistolety od Wszystkich ON i masz racje to pod prokuraturę podchodzi
Co Shella i innych paliw z zagranicy, to gdyby to naprawdę miało przejeżdżać z innego kraju to cena była by o zyla wyższa niż jest, bo nikt nie zafunduje nikomu darmowego transportu, a i tak dla wyjaśnienia w tym roku dla Shella paliwa dostarcza Orlen, to co czujecie na pedale to jedynie większy kilkukrotnie dodatek ulepszacza, który Shell chyba przywozi swój i on być może pochodzi z zagranicy, ale tego nie wiem. Jak chcecie zobaczyć skąd jest wasze paliwo klasy premium to radzę kiedyś przejechać się pod dużą bazę w stylu Emilianowa, zobaczycie w jednym miejscu beczki wszystkich firm paliwowych w Polsce.
Tankowanie przy hipermarketach, to dobry pomysł, ponieważ z paliwem jest tak że z czasem traci parametry (nigdy nie tankuję 98, chyba że na mojej i dzień po dostawie, bo te paliwo schodzi 2 do 6 miesięcy- znam oba takie przypadki) i dlatego musi być duży przepał, jak jest przepał i taniej to można lać, ale nie daj Boże lać Bio do samochodu, normalna ON na 7% dodatku bio na Bliskich 9% do 10% i to wystarczy, na Bio można latać samochodami starszymi bez turbin, nowe tylko tym się katuje, a wcale taniej nie wychodzi jazda na tym
Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 13-08-2012 o 11:15
Ja tankuje na Auchan i nie ma zadnych problemow. Dostawy mają z Orlen Petrotank, przemiał tam jest spory bo kiedy nie przyjadę to stoi cysterna i kolejka aut do każdego z 10 dystrybutorów.
Belfer ale ponoc temat zamarazania/krzepniecia paliwa to inna bajka nie na ten temat a sam zaczales o tym pisac.Zadalem calkowicie inne pytanie na ktore do tej pory nie otrzymalem odpowiedzi.Odnosnie super paliw to one wlasnie sobie zalegaja bo nikt ich nie kupuje i chyba tak sobie leza i traca swoje wlasciwosci bo kazdy leje tanszego diesla ale skoro dla Was sa super to lejcie sobie i sami sie oszukujcie.
Auchan Bielsko-Biała ma ogromne przeroby paliw. Kontrole kilka razy w roku, nigdy nie mieli problemów.
Sam lałem tam benzynę i ropę, nigdy nie było problemów. Mowa o paliwie o standardowym 7% bio dodatku, nie biopaliwie o podwyższonej zawartości.
Zresztą na stronie UOKiK są publikowane raporty z kontroli stacji paliw i można samemu poczytać... Inna sprawa, że normy są jakie są, teraz chyba nie współmierne do "wrażliowści" nowoczesnych silników...
ale czy ja leje olej slonecznikowy albo rzepakowy z tesco??Bo ja juz nie wiem czym jest biodiesel??Leje zwyklego diesla na Orlenie,BP albo Statoil
a Verwa,V-power itp itd??
Te dwie rafinerie to oczywiście Orlen i Lotos, jest też trochę Slovnaftjako że pracuję w dziedzinie związanej z badanie jakości paliw a w szczególności oddziaływania paliwa na elementy silnika oraz ekologie - to tak w skrócie - mogę napisać:
- paliwo z dodatkami 7% bio jest na każdej stacji i nie ma możliwości zatankowania paliwa bez biokomponentów!
- bez znaczenia jaka stacja, jaki koncern wszystkie stacje biorą paliwo z dwóch rafinerii, w których to jest dokładnie ta sama baza paliwowa, jedynie podczas "załadunku" cysterny dodawane są "ulepszacze" w ilościach o których nie wolno mi napisać.
- 7% dodatku biokomponentów NIE MA ŻADNEGO wpływu na silnik, układ wtryskowy itd - ostatnio przepuściłem przez nowe HDI 3,5 tony paliwa z zawartością 35% biokomponentów i wyniki były zadziwiające, szczególnie jeżeli chodzi o emisję tlenków azotu (oczywiście na plus)
Moja rada:
- tankować na stacjach gdzie jest duży ruch i duża rotacja paliwa, wszędzie paliwo jest dokładnie to samo!!
- co 5-7 tys km używać dodatków czyszczących do układu wtryskowego
P.s.
zabrudzenia układu wtryskowego i jego awarie NIE biorą się z dodawanych biokomponentów, a z "bazy paliwowej" z jakiej wytwarzane jest nasze paliwo, jest ona tak zanieczyszczona, ze mimo oczyszczenia jakiś tam procent zanieczyszczeń pozostaje i dlatego ukłąd paliwowy zostaje zapchany
p.s.2
na dzień dzisiejszy "norma CEC'owska" w PL przewiduje "koksowanie się wtryskiwaczy do 64%, w DE na dzień dzisiejszy do 20% a od 2013 w DE ma wynosić nie więcej jak 3%.... także odpowiedź nasuwa się sama...
airwolf napisał(a):
Widzę że nikt nie tankuje na Statoil, ja leję Diesel Gold bezsiarkowy od lat i nie mam żadnych problemów.
na dzień dzisiejszy każdy ON dostępny na stacji jest odsiarczony... czymś trzeba zareklamować własne paliwo
o wynalazkach verva, ultimate, dieselgold, v-power nie bedę pisał, bo nie ma sensu... od momentu gdy obowiązkowe jest 7% biokomponentów to nie są te same paliwa co wcześniej
Masz rację teraz mało kto kupuje Vervy, Super itd. w dzisiejszych czasach, ja zawsze takie paliwa omijam z daleka, wiem jaka jest różnica pomiędzy ON a Vervą ON i to jest niewarte tej różnicy w cenie i tak każde paliwo w Polsce ma ustawowy dodatek 7% Bio komponentu,a paliwo nazywane BIO100 ( czyfra oznacza procentowa zawartość dodatku) to 100% rzepak lub inne rosnące na polach zielsko
Co do tego że BIO nie narusza silników to BIO 100 je narusza i od niego padają silniki, być może 35% zawartość Bio nie odczuje silnik, ale 100% już tak
Zapomniałeś o jednym wyjątku zimą w mrozy powyżej -12, wtedy idzie czysta ruska i tam nie ma ani śladu żadnego dodatku
Ostatnio edytowane przez kylo1986 ; 13-08-2012 o 19:43