[159] Lusterko wsteczne elektrochromatyczne

Panowie mam szybkie pytanie, w wiązce do lusterka idą 3 kable, które są podłączone do płytki w obudowie lusterka wstecznego. Za co odpowiedzialne są te kable, czy za coś jeszcze oprócz przyciemniania lusterka?
Z tyłu lusterka jest szybka z jakimś czujnikiem, czy to jest czujnik zmierzchu i któreś z tych kabli za niego odpowiadają?

Pewnie "+" / "-" i jeden sygnałowy że jak wrzucisz wsteczny to sie lusterko rozjaśnia.

Są dwa czujniki, z przodu i z tyłu lusterka. Jak z tyłu lusterka jest ciemniej niż z przodu, to lusterko powinno się zaciemnić.

Czujnik jest w samym lusterku jest jeden odpowiada za lusterko drugi jest owszem zainstalowany ale na szybie i jest to czujnik zmierzchu do właczania reflektorów oraz równocześnie jest czujnikiem deszczu dla wycieraczek

Czy aby na pewno? Moim zdaniem jeden czunik jest obok diody, a drugi z tyłu obudowy lusterka.

U mnie dioda świeci tylko w momencie, gdy włączony jest tryb manualny. Gdy wciskam przycisk "auto" dioda gaśnie. Lusterko ogólnie działa elegancko, tylne szyby mam przyciemnione bardzo symbolicznie (chyba fabrycznie).

Błąd. Dioda zaświeca się, gdy włączony jest tryb auto ;) W tym trybie jest delikatnie przyciemnione, gdy zakryjesz palcem czujnik pod lusterkiem powinno się ono rozjaśnić.

Ostatnia edycja:
Udało mi się naprawić lusterko. Okazało się, że zielony przewód wewnątrz lusterka, był przygnieciony (i przetarty) obudową do płytki elektronicznej i chyba coś zwierało. Teraz lusterko działa elegancko mimo przyciemnionych szyb.

Jak rozebrać:
1. Zdjąć obudowę przykrywającą zaczep zespołu lusterka i czujników przez odgięcie boków - z każdej strony 2 zaczepy.
2. Mocno pociągnąć zespół w dół, aby zwolnić z zaczepu na szybie.
3. Odpiąć wtyczki z czujnika deszczu i główną dochodzącą do lusterka.
4. Rozebrać lusterko - zaczepy po obwodzie lusterka, żadnych śrubek, wkrętów. Konieczny wąski przedmiot - ja używałem tępego noża.

Witam! Szukałem na forum ale nie znalazłem odpowiedzi a mianowicie chciałem założyć pas przyciemniany na przednią szybę a folia jest klejona od wewnątrz i nie wiem jak się zabrać za demontaż lusterka fotochromatycznego. Czy ktoś z Was już to robił? Dajcie znać czy jest to jakaś skomplikowana operacja. Czy da się odkleić ten uchwyt od szyby?
Dzięki i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
O ile dobrze pamiętam, zdejmujesz plastikową osłonę nad lusterkiem, rozginając ją na boki. Pod nią jest wtyczka. Lusterko zdejmujesz z szyby energicznym ruchem w górę, równolegle do szyby.

O ile dobrze pamiętam, zdejmujesz plastikową osłonę nad lusterkiem, rozginając ją na boki. Pod nią jest wtyczka. Lusterko zdejmujesz z szyby energicznym ruchem w górę, równolegle do szyby.

Ok dzięki będę to próbował jakoś ogarnąć

Witam,
Ja mianowicie mam problem gdy wrzucę bieg wsteczny to pojawia się brak zasilania na lusterku i zielona dioda gaśnie, przy pozostałych biegach wszystko działa.

A przypadkiem podczas wrzucania biegu wstecznego automatycznie wyłącza się lusterko, żeby lepiej widzieć podczas cofania? Wydaje mi się, że tak jest opisane w instrukcji.

Podczas wrzucania biegu wstecznego się rozjaśnia a nie wyłącza.
Problem rozwiązany wypiął się kabel masowy z lampki sufitowej i dotykał pozostałych.
Nie mam pojęcia jak to się mogło stać ale ważne, że usterka usunięta.

Mam lusterko fotochrom , ale uszkodzone, kupiłem auto które było bite, i handlarzyna nie zauważył ,że lusterko wygląda jak wylane w środku. Do rzeczy - po wymianie lusterka będzie ono działać od razu czy osiowanie?

Ostatnia edycja:
Mam lusterko fotochraom , ale uszkodzone, kupiłem auto które było bite, i handlarzyna nie zauważył ,że lusterko wygląda jak wylane w środku. Do rzeczy - po wymianie lusterka będzie ono działać od razu czy osiowanie?

raczej jak bylo wczesniej i wymieniasz, to osiowania raczej nie trzeba bedzie robic

Nic nie trzeba robić. Dokładałem fotochrom do wersji bez i nic nie trzeba osiować

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót