[159] Lusterko wsteczne elektrochromatyczne

Airen

Użytkownik
Auto
Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio
Znacie sposób na sprawdzenie działania lusterka wstecznego elektrochromatycznego?
Ostatnio miałem "przyjemność" jechać remontowaną gierkówką przez 80 km przed autem z źle ustawionymi światłami i strasznie raziło mimo włączonej funkcji przyciemniania. To moje pierwsze takie lusterko i tak na prawdę nie widzę działania ściemniania. Czy przyciemnione tylne szyby mogą wpływać jakoś na czujnik?

mogą i napewno wpływają na to że się nie chcą przyciemnić. W Alfie tego nie mam , ale w Audi i BMW było odrazu widać kiedy jest ściemnione, także różnice napewno byś zobaczył.

a masz wcisniety guzik i swieci sie diodka??Wez sobie latarke i przyswiec w czujnik to zobaczysz czy sie przyciemnia

Mam oczywiście wciśnięty, diodka świeci. Świeciłem ekranem komórki i nie zaobserwowałem zmian, ale popróbuję jeszcze :)

Komórka to za mało. Weź latarkę.
Pozdrawiam.
- Rafał

Poświeć latarką na czujnik to się ściemni a później włacz wsteczny bieg to się powinno rozjąsnić

Co w przypadku kiedy wciskam guzik ale diodka się nie świeci i ogólnie ściemnianie wcale nie funkcjonuje?
To może być kwestią jakiegoś bezpiecznika, czy muszę rozebrać lusterko?

Dioda nie żwieci jednym słowem brak zasilania

Według mnie ciemne szyby oszukują lusterko. I rozpoznaje słabe światło, więc automatycznie nie ściemnia tak jak powinno?
Aby mieć pewność tak jak koledzy pisali, poświecić z tylnych foteli latarką. Wbić wsteczny/lub wył latarkę i obserwować lusterko ;)

Potwierdzam, ciemne szyby mieszają samościemniającemu się lusterku :) Pamiętam jak ładnie się ściemniało kiedy szyby były "czyste", a jak to działa po ich przyciemnieniu.

Potwierdzam, ciemne szyby mieszają samościemniającemu się lusterku :) Pamiętam jak ładnie się ściemniało kiedy szyby były "czyste", a jak to działa po ich przyciemnieniu.

Mam fabrycznie przyciemniane szyby (klapa, tylne drzwi ) i lusterko fotochromatyczne działa bez problemu

Mam fabrycznie przyciemniane szyby (klapa, tylne drzwi ) i lusterko fotochromatyczne działa bez problemu
a miałeś porównanie z szybami nieprzyciemnionymi tudzież przyciemnionymi niefabrycznie? chyba nawet nie napisałem, że w przypadku przyciemnionych szyb ta funkcja lusterka nie działa? :D poza tym zmierz przepuszczalność swoich fabrycznych i porównaj z przepuszczalnością niefabrycznie przyciemnianych.

Sprawdź czy działa tak jak koledzy piszą, ale nawet przy prawidłowo działającym lusterku rewelacji nie ma. Miałem 159sw z fabrycznie przyciemnianymi szybami i lusterko praktycznie nie reagowało na światła aut jadących za mną. Obecnie mam kolejną 159sw bez przyciemnianych szyb i powiem szczerze ze mimo iż widać jak lusterko się sciemnia to i tak auta jadące za mną potrafią mnie oślepić. Moim zdaniem działa to zdecydowanie za słabo albo czujniki są jakieś słabe bo kiedyś jeździłem VW z tą funkcją i tam działało to rewelacyjnie.

Wczoraj odebrałem 159 i smigałem do 1 nad ranem więc przy okazji zwróciłem uwagę na działanie tego lusterka. Ogólnie działa średnio w porównaniu do lusteka u mojego taty w Toyocie Avensis. W toyocie lusterko sciemnia sie dość mocno i szybko reaguje na zmianę natęrzenia światła. W AR musiałe poświecić diodą/latarką z komórki w czujnik żeby zauważyć czy sie sciemniło i działa :) tylko dość słabo reaguje :)

Ostatnia edycja:
U mnie dziala to normalnie.Raguje dobrze,nawet przez przyciemnione szyby fabrycznie,czy raczej symbolicznie o 30%:cool:Do tego u mnie sciemnia sie nie tylko wewnetrzne lusterko,oba zewnetrzne rowniez

ja mam szyby przyciemnione folia i po przyciemnieniu jest tak samo jak i przed (bardzo szybko i skutecznie)

Niestety świecenie latarką w czujnik nie daje zmian, tak samo zakrywanie czujnika z przodu. Chyba je rozbiorę i zobaczę jak to wygląda w środku.

Amortyzatory
Powrót