• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony na zime - 225/50/R17

mianera

Nowy
Auto
AR159 SW 2.0 JTDM 170ps Sport Plus
Witam,
Chcialem zapytac jakie opony na zime polecacie? Fabryka wyposazyla moja Czarnulke w 225/50/R17. Zastanawiam sie czy na zime zostac przy tym rozmiarze, czy zejsc do R16. Polecacie jakies konkretne marki? Dlugo jezdzilem na Goodyear UltraGrip 7+ ale w rozmiarze 195/65/R15. We wspomnianym do Alfy widze tylko UG Performance, ale nie moge doczytac sie nigdzie jak wypada w testach.

Winter's comming - jak mawiaja Starkowie ;)

Mianera

A ja odpowiem:P Ja mam zimowe 225/50/R17 Dunlop Winter Sport 3D i nie narzekam choć ostatnia zima do ciężkich nie należała i trudno powiedzieć coś na pewno.Pzdr.

Potwierdzam Winter sporty 3D. Dobra opona w zimie. Jest już jej następczyni 4D co fajnie cenowo pozycjonuje starszy model. Polecam

Również polecam 3D chociaż to nie do końca opona na głęboki śnieg i walkę w zaspach ;)

"... I guess it's just the way I'm wired."

225 to opona zbyt szeroka na zimę imho.
Zależy czy jeździsz w miescie czy poza, snieg czy utrzymanie na czarno-mokro.

Glownie na czarno mokrych. Wiecie jak to jest w PL ze sniegiem. Okazjonalnie podczasy wypadu na narty a i wtedy sie bardzo uwaza. Wiec raczej wazne dla mnie jest trzymanie na mokrym. Ktos jezdzil / jezdzi na czyms innym niz dunlopy?

Dzieki za uwagi! (pomimo tego ze takie watki juz byly - ale mamy przeciez coraz to nowe opony :P).

Ze zmianą rozmiaru opon uważaj. Mój ubezpieczyciel wprost wyłącza swoją odpowiedzialność AC w przypadku użycia opon w rozmiarze nie dopuszczonym przez producenta.

225 to opona zbyt szeroka na zimę imho.

to który rozmiar będzie odpowiedni na zimę jeśli chodzi o wybór tylko wśród 17 cali? 225 jest standardowy i chyba największa podaż jest opon w tym rozmiarze.

j

Akurat 225/50/17 to takie trochę mało standardowe rozmiary. Węższe opony odrobinę lepiej będą się zachowywać w koleinach, oraz są mniej podatne na aquaplanning. Na suchej nawierzchni, śniegu, lub po prostu mokrym asfalcie (nie zalanym) lepiej trzymają się opony szersze.
Podczas przeglądu dopuszczone do użycia mogą zostać opony w zakresie średnic zewnętrznych -2,5%/1,5% i uwaga - indeksy prędkości i obciążenia muszą być identyczne, lub wyższe niż w oryginałach (jak wyglądają przeglądy w Polandi i co na nich jest w stanie przejść i za ile to już inna sprawa). Część ubezpieczycieli wymaga wprost użycia opon w rozmiarze zalecanym przez producenta. O ile w przypadku OC można się jeszcze jakoś kłócić z ich działem odmowy odszkodowań, to w przypadku AC jest już dupa - masz czarno na białym napisane warunki dla których ubezpieczenie obowiązuje i wszystko na ten temat. Dla wersji 2.4 JTDm najmniejsza zalecana opona, to właśnie 225/50/17

Spokojnie mozesz zostac przy 225/50/17 - pojezdzij, zobaczysz i ew zawsze na nastepny sezon jesli fabryka dopuszcza mozna wlozyc cos mniejszego.
Polecam gumy Michelin Primacy Alpin PA3 /PA4

dzięki za informacje- wszystko jasne, jednak pierwsza myśl najlepsza, szukać będę zimówek 225/50/17,

po pierwsze przez ubezpieczenie, po drugie- cenowo nie ma dużych różnic, a jakoś wole rozmiar zalecany skoro jestem zmuszony wybierać tylko wśród 17 cali

Amortyzatory
Powrót