• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] odnośnie DPF

• Autor wątku Autor wątku tommi_alfa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie jeszcze, ile zależy od przebiegu samochodu. Mój ma czarną rurę, ale nie zaobserwowałem kopcenia. Z autem brak problemów, pali tyle co w stopce, DPF wypala się do kilkunastu procent średnio co 500km przy mieszanej jeździe miasto/trasa. Przebieg prawie 160tys.

A moja puszcza baki o zapachu fiolkow ;) Nie przesadzacie troche z tymi ogledzinami rur wydechowych i wnioskami ze jak czarny wydech to problem z dpf ? :) kazdy dizel ma czarny wydech chyba ze wlasciciel ja codziennie czysci. Dwie 9tki na stanie jedna z dpf druga bez, rozne przebiegi i obie maja okopcona koncowke wydechu (przed myciem).
Oczywiscie DPF warto monitorowac (co ile km wypalanie).

Własnie wróciłem z warsztatu po wyrzuceniu DPFu. Był już porządnie zatkany. Wypalanie co 200km. Przy okazji zarzucili chipa.

Jest lepiej? Jak spalanie i moc?

Jest dużo lepiej.Silnik spokojniej pracuje, o przyśpieszeniu nie wspomnę :)Jest teraz 226 KM i 519 Nm. Spalanie na trasie 20 km wyniosło 6,3, wcześniej trzeba było się starać żeby zejść poniżej 8. Muszę sprawdzić dolot bo trochę dymi jak wcisnę na maxa na wysokim biegu z małej prędkości.

Normalka, że dymi, skoro nie ma DPF'a :P

Jest dużo lepiej.Silnik spokojniej pracuje, o przyśpieszeniu nie wspomnę :)Jest teraz 226 KM i 519 Nm. Spalanie na trasie 20 km wyniosło 6,3, wcześniej trzeba było się starać żeby zejść poniżej 8. Muszę sprawdzić dolot bo trochę dymi jak wcisnę na maxa na wysokim biegu z małej prędkości.

ile niutkow??519 i 226KM??Jakim cudem taki moment??

P.S.przepraszam nie zauwazylem ze bylo 8V a jest 20V:)

A moja puszcza baki o zapachu fiolkow ;) Nie przesadzacie troche z tymi ogledzinami rur wydechowych i wnioskami ze jak czarny wydech to problem z dpf ? :) kazdy dizel ma czarny wydech chyba ze wlasciciel ja codziennie czysci. Dwie 9tki na stanie jedna z dpf druga bez, rozne przebiegi i obie maja okopcona koncowke wydechu (przed myciem).
Oczywiscie DPF warto monitorowac (co ile km wypalanie).

Ja mam tylko jedną 159kę i jej wydech jest czysty przed i po myciu. W środku jest srebrny i nie zmienia się to od 2 lat - tyle posiadam to auto (ale tłumik wygląda na oryginalny z 2006 roku bo lekko rdza na nim wychodzi). Przebieg 177tys ja zrobilem 30tys. Wypalanie DPF co okolo 700-800 km.

Rozwiązanie na tanie nie wygląda:
http://dpfserwis.pl/?p=70 (700zł)
Z drugiej strony 150zł za uruchomienie procedury wypalania serwisowego trochę trąci słynną wielkopolską gospodarnością.
Przy okazji, co sądzicie o tej regeneracji DPF?

Ceny za wszelkie "naprawy" zwiazane z dpf sa spowodowane w większości przypadków ceną zakupu nowej części która nie należy do niskich.

W tym przypadku masz zero części. W pierwszym przypadku trzeba mieć kabelek za 50zł i wiedzieć gdzie kliknać w komputerze, w drugim faktycznie, przynajmniej coś robią - psikną sprayem przez wejście czujnika ciśnienia.

Ale naopowiadają że jak tego nie zrobią / nie zrobisz u specjalisty to bedzie Cię kosztowało 5k za filtr + za naprawe. (ewentualnie rozwali Ci cały silnik i samochód i zapłacisz wiecej) Dużo ludzi to łyka.

W tym przypadku masz zero części. W pierwszym przypadku trzeba mieć kabelek za 50zł i wiedzieć gdzie kliknać w komputerze, w drugim faktycznie, przynajmniej coś robią - psikną sprayem przez wejście czujnika ciśnienia.

czyli mogę bez obaw bezpiecznie wykonać to wypalanie używając fesa i wymuszając wypalanie? Nie ma co się bać?

zapchanie pokazuje mi na normal, ale jest 96% niby zapchany. Jutro jadę w krótką trasę autostradą, może sam się uruchomi.

Najlepiej jest wykręcić dziada i potraktować chemią do kominków.

czyli mogę bez obaw bezpiecznie wykonać to wypalanie używając fesa i wymuszając wypalanie?
Ale po co? Wypalanie serwisowe to procedura serwisowa, wykonywana kiedy elektronika w samochodzie sama sobie tego nie jest w stanie zrobić. A jest to tak samo niebezpieczne jak w warsztacie - do naciśnięcia enter nie trzeba żadnej super specjalistycznej wiedzy.

czyli mogę bez obaw bezpiecznie wykonać to wypalanie używając fesa i wymuszając wypalanie? Nie ma co się bać?

zapchanie pokazuje mi na normal, ale jest 96% niby zapchany. Jutro jadę w krótką trasę autostradą, może sam się uruchomi.

Hej. Ja ostatnio miałem przypadek zapchania DPF w 108%. Pojawiał się check engine i spadek mocy. Jako ze jechałem w stronę Alp czyli pod górkę nie miałem jak się rozpędzić. Sprawdziłem opcje z FES ale to nic nie dało. W końcu ruszyłem z podpiętym kompem i kasowałem błąd w czasie jazdy. Dzięki temu osiągnąłem odpowiednia temperaturę (powyżej 600st) i poziom ze 108% spadł do 95%. Dzięki temu błąd się już nie pojawiał. Po jakimś czasie spadło do 5%. Nie wiem dlaczego tak wcześniej nie zrobiłem. Jechałem jak ten osioł powoli z braku mocy w nadziei ze się w końcu sam wypali:(

Amortyzatory
Powrót