• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jak ,,podnieść" auto?

fabio_79

Nowy
Na początek tłumaczę że korzystałem z opcji szukam ale wbrew pozorom nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
159-ke mam od pół roku i jedyne co mnie wkurza to jak to ktoś wcześniej napisał przycieranie o wszystko na drodze oprócz białych wymalowanych znaków.
Już wiem że koła w rozmiarze 16'/205/55 to za mało bo na takich właśnie jeżdżę, dlatego myślę o podwyższeniu auta i jeśli macie doświadczenia proszę o podpowiedzi.
- gumy podwyższajace na sprężyny?
- 17'' felgi ale jaka opona? wejdzie 225/55?
- a może coś innego.....
Od razu podkreślę że 18'' i 19'' nie biorę pod uwagę ze względu na duży koszt i utratę komfortu - no chyba że źle myślę.

Dziwne trochę pytanie bo 159 najniższa nie jest standardowo. Może masz jakieś niższe zawieszenie niż fabryczne?

Ja tez mam 16" i szuram na koleinach o asfalt. Na 17 będzie minimalnie lepiej. Wejdz sobie na jakis kalkulator opon i tam Ci przeliczy o ile wyżej będzie auto. Ale uzyskasz jakieś mm a nie cm bo zwiększając średnice felgi zmiejszasz profil opony żeby licznik nie przekłamywał.

Jaki element podwozia jest najniżej i on tak szura? Jeśli chodzi o felgi i opony to jest to dobry sposób tyle że trzeba zachować pewne granice. Oczywiście licznik będzie przez to przekłamywał ale to nie jest problem. Gorzej że przednie koła (opony) mogą przy skręcie obcierać o nadkola lub inne elementy. Nie wiem jak jest w 159 ale jak w każdym aucie nie można z tym przesadzić.

Teraz się trochę zastanawiam - jak to jest, że 159 jest taka niska a pakują do niej zawieszenia -30 itp....

A mi się zdaje, że fabio ma ponadrywaną osłonę i ona za nisko wisi. Fabio - sprawdź to.

Ja jeszcze swoją o nic nie przytarłem, a w różnych miejscach już bywałem. Mam 17'' 225/50. Może faktycznie masz jakieś niestandardowe zawieszenie? Z ciekawości później zmierzę ile jest w najniższym miejscu.

225/50R17 ma o prawie 2,5cm większą średnicę niż 205/55R16 autora tematu więc daje to o 1,25cm auto wyżej. A to już potrafi zrobić różnicę.
Jeśli do tego gdzie osłona pod silnikiem się opuściła lub jest naderwana to już by sporo tłumaczyło.

Ja mam standardowe 17" 225/50 , sciagnalem oslone pod silnikiem , bo wlasnie widziala w jednym miejscu i teraz jezdze bez oslony , a i tak dalej przyciera.

Cieszę się że temat został podjety. Na to wychodzi że tutaj problem ze 159 jest i nie każdy o tym wie.
Po pierwsze potwierdzam że na Alfaclub tez założyłem temat ale ostatecznej odpowiedzi nie dostałem. Co niektórzy piszą o gumach ale ich parametrów nie znam żeby wiedzieć o co prosić.
Po drugie osłona wisi ale tylko niewiele w jednym narożniku. Mimo tego już dwa razy zachaczyłem o koleinę jakimś stałym metalowym elementem (przypuszczam że od zawieszenia) bo az mnie dreszcze przeszyły.
Po trzeci nie sadzę o sportowym zawieszeniu że jest w moim aucie bo komfort jest dość dobry, a poza tym wizualnie nie widać żeby jakoś specjalnie i celowo było obniżane.
Przy obecnym rozmiarze kół osłona w najniższym miejscu (nie zwiesza się) jest na wysokość postawionej pięści tj ok 12 cm - to nie jest normalne!!!
Jeżeli mogę was prosić to dopiszcie na jakich kołach jeździcie?

U mnie rowniez oslona jest nisko, troche poprzycierana i z prawej strony wisi moze 2cm nizej niz z lewej, ale ogolnie ladnie przylega, opony 205/60R16. Pamietam ze moj Tata podczas ogladania ze mna wszystkich 159 mowil ze bede szural brzuszkiem nie raz;] Nie mierzylem ile cm ale na oko tez "zlozona piesc", dzis pojechalem inna droga do pracy - remontowana DK1 kolo Tychow i masakra.. dwa razy przytarlem spodem na koleinach, ktore sa masakryczne, muldy w niektorych miejscach maja 20cm i to nie zart, raczej zalosny rekord guinessa, jazda na tym odcinku wiecej niz 40km/h to proszenie sie o naprawy.
Planuje na lato kupic 17" felgi i opony 205/55, troche go to podniesie mam nadzieje.

Jeżdżę na 235/45/18 a zima 225/50/17 i szczerzę, nie przytrafiło mi się jeszcze nigdy nic przytrzeć spodem, (tfu tfu tfu, oby się nie przytrafiło). Wręcz jestem zdania, że w porównaniu do mojej poprzedniczki 147, jest o niebo lepiej bo tam przytrzeć (na kołach standard) zdarzyło mi się nie jeden raz ...

Fabio, sądzę, że wyższa opona (rozmiar oryginał) może wiele pomóc.

225 50 17:)nie narzekam:)

Bez przesady. Ja jeszcze niczym nie przytarłem. Szczerze, to w poczciwej 146 więcej razy przytarłem.
Podwyżać, ja planuję obniżyć.

U mnie rowniez oslona jest nisko, troche poprzycierana i z prawej strony wisi moze 2cm nizej niz z lewej, ale ogolnie ladnie przylega, opony 205/60R16. Pamietam ze moj Tata podczas ogladania ze mna wszystkich 159 mowil ze bede szural brzuszkiem nie raz;] Nie mierzylem ile cm ale na oko tez "zlozona piesc", dzis pojechalem inna droga do pracy - remontowana DK1 kolo Tychow i masakra.. dwa razy przytarlem spodem na koleinach, ktore sa masakryczne, muldy w niektorych miejscach maja 20cm i to nie zart, raczej zalosny rekord guinessa, jazda na tym odcinku wiecej niz 40km/h to proszenie sie o naprawy.
Planuje na lato kupic 17" felgi i opony 205/55, troche go to podniesie mam nadzieje.

Można założyć 205/60R16. Wtedy jest zauważalnie wyżej ;)

a ja juz ze dwa razy przytarlem na drodze w Bieszczadach przy wiekszej predkosci i duzej nierownosci drogi(nie dziury).Mam opony 205/55/16 ale ogolnie nie narzekam.Na koleinach nie zdazylo mi sie przytrzec ewentualnie na wysokim progu zwalniajacym

Też tam zostawiłem trochę plastiku z osłony :) teraz jezdze środkiem bo to muldy sa masakryczne.

Ja mam 235/45/18 i też nie zdarzyło się żebym przytarł, chociaż jak widzę jakieś koleiny to staram się je omijać:P

Amortyzatory
Powrót