• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Zakup 159 1.8MPI

Marek

Nowy
Auto
była AR 146 1.6 TS 99r, jest Lancia Lybra 1.8
Cześć. Chciał bym wrócić do marki i zastanawiam się nad zakupem 159 1.8MPI. Ma ktoś taką Alfkę? Jak się wam nią jeździ i jak spisuje się ten silnik? Będe wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Jeżeli nie zależy Ci na osiągach to jest to rozsądny wybór. Silnik prosty w konstrukcji oraz wiele wspólnych elementów dzieli z Oplem.

mam od dwóch miesięcy, pierwszym miłym zaskoczeniem był tani rozrząd pewnie właśnie dlatego, że to silnik GM - za całość z pompą i uszczelką pod pokrywą zaworów na częściach conti dałem poniżej 1000zł. Fakt, że silnik zwyczajnie nie nadaje się do wyścigów na 1/4 mili, jednak na tle samochodów miejskich wcale źle się nie zbiera. Trochę rozczarować może spalanie - jeżdżąc po mieście dynamicznie (wyższy bieg wrzucam przy ~4 tys i siłą rzeczy prawy pedał czasami wita się z podłogą) przedział 12-13l/100 to norma. Mam za sobą jedną trasę i komfortowo mi się prowadziło tak do 140-150km/h, powyżej tej prędkości brakowało mocy, ciszy, a może po prostu za mało jeżdżę :)

Zakochałem się w 159 a z racji rocznych przebiegów rzędu 5tkm i praktycznie tylko po mieście - ten silnik był jedynym rozsądnym wyborem.

Tematów o tym silniku jest sporo tu na forum, szukajta a znajdzieta. Po krótce tylko z własnego doświadczenia: do jazdy po mieście spokojnie wystarczy, autostrady tez bez problemu prędkości przelotowe około 150 km/h to żaden problem, jedyny kłopot może sprawiać wyprzedzanie na wąskich drogach tutaj przydałaby się większa moc. Do silnika tez można zamontować gaz i jazda staje się duuuużo tańsza.

Pytanko do tych co zmieniali rozrząd w 1.8, czy potrzeba jakiś blokad czy zmieni to mechanik, który zajmuje się wszystkimi samochodami?

Do wymiany potrzebna jest blokada. Ja wymieniałem w aso Fiata, ale mechanik zajmujący się Oplem, czy GM też sobie poradzi. Z tego co pamiętam, taką blokadę można kupić na Allegro za ok 300 zł.

Amortyzatory
Powrót