[159] klapy wirowe

"wystarczy zrzucić kolektor" a robiłeś to ?

Bo z tego co wiem to pracy jest bardzo dużo. Zaczynając od zrzucenia rozrządu i pompy CR żeby zrobić sobie dojście. Więc stiwierdzenie "wystarczy" w tym momencie nie bardzo oddaje ogrom pracy i powagę przedsięwzięcia. Jest też sposób żeby go zrzucić bez ściągania rozrządu ale to mi sie wydaje że trzeba cos kombinować z zwieszeniem silnika i go trochę podnosić albo odsuwać od grodzi.

a po co zrzucać kolektor?
Gołym okiem widać, czy kolektor jest sprawny, czy też nie:
- olej w miejscu łożyskowania klap - nieszczelność (czyt. niesprawny),
- zrzucona prowadnica klap - zatarte klapy (czyt. niesprawny).
To tylko dwa podstawowe sposoby.
Pozdrawiam.
- Rafał

a po co zrzucać kolektor?
Gołym okiem widać, czy kolektor jest sprawny, czy też nie:
- olej w miejscu łożyskowania klap - nieszczelność (czyt. niesprawny),
- zrzucona prowadnica klap - zatarte klapy (czyt. niesprawny).
To tylko dwa podstawowe sposoby.

Powyższe nie dotyczy kolektora plastikowego (pozmianowego), bo tam prowadnica klap jest zabudowana w kolektorze, poza tym nie ma ch... żeby w nowym typie kolektora toto stanęło. Klapy wyrwie, a prowadnica będzie działać dalej.

Pozdrawiam.
- Rafał[/QUOTE]

pisalem z przekasem:-)
nie zdejmowalem rozrzadu ale teraz mysle ze gra nie warta swieczki bo nigdy nie wiadomo czy kolo ulozy sie rowno...
a roboty przy tym od zaj.....
411.jpg

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Załączniki

• uploadfromtaptalk1349002988547.jpg
    uploadfromtaptalk1349002988547.jpg
    123.5 KB · Wyświetleń: 1,780
Ostatnia edycja:
Mam takie pytanko do Tomek_KRK czy przy urwanej klapie wirowej, badanie szczelności kompresji na cylindrach wykaże spadek ciśnienia? Powiedzieli mi w aso, że pierwsze słyszą żeby te klapy się urywały...i że przyczyną nierównej pracy na powiedzmy letnim silniku jest zawieszający się zawór w silniku...???Czy to możliwe?

Skutki widac na zdjeciach czyli gesta maz zalepiajaca wszystko...
Trzeba leczyc przyczyny a nie tylko czyscic skutki wiec:
egr mozna wyciac i zaslepic ale co z olejem?
i czy pochodzi z odmy, turbiny, czy pierscionki zawory...moze wszystko po trochu:-)
Macie jakies doawiadczenia?

Ps: zalezy jak "wpadnie" jak porysuje gladz to tak a jak plasko to moze sie i zwiekszyc hehe gdybac mozna

Mam takie pytanko do Tomek_KRK czy przy urwanej klapie wirowej, badanie szczelności kompresji na cylindrach wykaże spadek ciśnienia? Powiedzieli mi w aso, że pierwsze słyszą żeby te klapy się urywały...i że przyczyną nierównej pracy na powiedzmy letnim silniku jest zawieszający się zawór w silniku...???Czy to możliwe?

Będziesz miał utratę kompresji, w zależności od tego, na ile "fatalnie" ułoży się klapa na tłoku po wpadnięciu do cylindra. Same silniki są raczej nie do zajechania, nie spotkałem jeszcze uszkodzonego zaworu "samego z siebie" w tym motorze. Za to zrobiłem już kilka remontów po urwaniu się klapki.

w ASO to nic nie wiedza.A wiedzieli ze ma DPF??Jak ja bylem i pytalem o stopien zatkania DPFU pan bylzdziwiony i zapytal mnie czy to auto ma dpf:D

Trzeba leczyc przyczyny a nie tylko czyscic skutki wiec:
egr mozna wyciac i zaslepic ale co z olejem?
i czy pochodzi z odmy, turbiny, czy pierscionki zawory..

Bez sadzy z egr sam olej już chyba straszny nie jest bo nie ma się z czym zlepiać i sobie pomału leci do cylindrów.

ok tylko po co?:-)

Odrobinę oleju z turbiny zawsze będziesz miał (no może nie przez pierwsze 10000km na nowej). Chodzi mi o to że bez syfu z egr już ten olej szkody nie robi.

Tomek, dziękuję za odp, nawet mi - laikowi - wydawalo sie mało prawdopdone to co mówili w ASO. Muszę pojechac na sprawdzenie ciśnień..nie daje mi to spokoju

Witam Kolegów

Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi proszę o info jak rozpoznać problem z klapami ale w kolektorze z tworzywa?
Czy urwana klapka daje jakieś sygnały?
Co wskazuje na awarię?
Jak się zaślepia takie klapy w kolektorze skoro jest z tworzywa?

Pozdrawiam

Witam Kolegów

Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi proszę o info jak rozpoznać problem z klapami ale w kolektorze z tworzywa?
Czy urwana klapka daje jakieś sygnały?

Daje, tracisz kompresję na jednym z cylindrów. Ale wtedy to już jest musztarda po obiedzie i silnik do remontu. Dlatego te klapy nalezy czym prędzej wywalić, póki są jeszcze wszystkie.

OK Tomek dzięki za informację,
ale jak to się robi bo w aluminiowym się zaspawa otwory po klapkach a w tworzywie?

z tego co sie orientuje w aluminowych klapy sie nie urywaja, to prawda Tomek ?

w kolektorze z tworzywa wystarczy wyłamać klapy reszta swobodnie może działać i nic nie trzeba spawać ;)2.jpg3.jpg

Ostatnia edycja:
Po wyrzuceniu klap wirowych trzeba zaspawać tylko otwory prowadzące? (w których obracają się klapy), czy też otwory, które te klapy zamykają/otwierają?

Amortyzatory
Powrót