• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie świece żarowe

Wyświetlił mi się dzisiaj komunikat o świecach żarowych. Zamówiłem Beru. W środę okaże się jak pójdzie odkręcanie po 8 latach eksploatacji. Mam nadzieję, że się nie pourywają.

Ile płaciłeś Marcin za Beru ?Koszt świec marki Bosch to okolo 60zł za sztukę bo wymieniałem kilka dni temu :)

To 55 zł to po znajomości? :P Niedawno szukałem po lokalnych hurtowniach i najtaniej kupiłem za 69 zł :(

Dodano po 2 minutes:

Jak poszło odkręcanie starych świec?
Nalałem w gniazda WD40 i stare świece po 135 tys. wyszły dość dobrze. Potem gwint NGK (swoją drogą nie polecam, Beru grzeją zdecydowanie lepiej) zabezpieczyłem niewielką ilością smaru miedzianego i niedawno wykręcałem (po 25 tys. km). Wykręciły się bez najmniejszego problemu.

Ostatnia edycja:
Cena 55 zł. to cena trochę po znajomości. Kuzyn żony pracuje w motoryzacyjnym i stara mi się sprzedawać części w cenach jak dla mechaników.

w miarę dobrze jedna trochę stawiała opór ale w koncu uległa :) I musze Wam powiedzieć ze warto jeszcze przeczyścić zawór EGR bo naprawde jest różnica przynajmniej u mnie :)

Świece żarowe wymienione. Wszystkie bez problemu się odkręciły ☺ Sam trochę obawiałem się je wykręcić, żeby którejś nie ukręcić. Mój kumpel mechanik też nie za bardzo chciał na siebie wziąć odpowiedzialność. Sprawa skończyła się w ASO. Cena z usunięciem błędu w kompie 135 zł. Dramatu nie ma. Kilka cennych informacji od mechanika (byłem przy wymianie) Wersji 1.9 jtdm 16v świece wykręcają się bez problemu. Żadnej jeszcze nie urwali . Problemem jest wymiana w wersji 8v. Tam jest inna świeca. Zdażały się przypadki ukręcenia.

Według mnie na to nie ma reguły, jak robisz to z głową to na 99% nic nie ukręcisz, wymieniałem 2 razy świece w JTD 8v, raz w moim bravo z 98' i drugi w mojej 159 i poszły bez większego problemu - świece kilka dni zalewane środkiem penetrującym - fakt ze dostęp dużo gorszy jak w 16v... za to słyszałem ze 16v dużo częściej sie ukrecają świece, ale wszystko sprowadza się do użycia odpowiedniego momentu przy odkręcaniu. Moment ukręcenia świecy w 8v to 35Nm a w 16v 15Nm

Moment ukręcenia świecy w 8v to 35Nm a w 16v 15Nm

być może teoretycznie taki moment jak piszesz, na pewno nie praktycznie. Wykręciłem bardzo dużo zapieczonych świec żarowych, na niektórych nawet poskręcał się materiał wokół własnej osi, ale wyszły. Trzeba mieć sposób i cierpliwość, aczkolwiek "na zapleczu" czeka zestaw do ukręconych świec w razie "w"...

Panowie ja mam teraz taka zagadkę, jak odpalam auto pierwszy raz to wszystko jest ok, później jak zgadza auto i znowu odpala pokazuje mi się komunikat że świece nie grzeją i spiralnka miga przez kilkanaście sekund, dodam że świece wymieniałem ok 3 miesięcy temu, problem pojawił się kilka dni temu. Od czego może się tak dziać?

albo grzanie wtórne świec.

kurde mi po roku padł przekaźnik świec, wcześniej wymieniałem w marcu bo też był padnięty i znowu to samo...
jaka może być tego przyczyna? dodam że wcześniej jak wymieniałem to wymieniałem na używany z alledrogo.

Może dlatego, że trafił się taki sam używany. A może np uszczelka nad przekaźnikiem przepuszcza wodę?

Amortyzatory
Powrót