to jakas przekladeczka musiala byc.Strzez sie!!!![]()
sorry za OT czarne szczotkowane alu jest super, Tomek Twardowski mnie ost namawial do zrobienia teog na czarno, pomalowania dwuwarstwowo w czarnym macie wszystkich tych elementow (na kierownicy, kosola, listwy). Ja mam srebrne tzn amelinowe to szczotkowe aluminium i juz mi sie opatrzylo...
Ostatnio edytowane przez szewi ; 21-10-2012 o 22:44
W zasadzie, to koledzy napisali już chyba wszystko o głównych wadach i zaletach 2.0JTDM. Od siebie dodam, ze silnik jest bardzo fajny. Kultura pracy lepsza niz w starszych dieslach alfy. Podczas przyspieszania ma calkiem mily dzwiek. Największym minusem tego silniczka jest bardzo słaby dół. Czasami można się niemiło rozczarować gdy chce się szybko wjechać na rondo lub skrzyżowanie. Zwłaszcza przy włączonej klimatyzacji.
Mialem 156 2.4JTD i musze przyznac, ze dzwiek silnika był o niebo lepszy. Jednak prowadzila sie duzo gorzej niż 156 1,9jtd mojego kolegi.
Mimo wszystko chyba wybrałbym 2,0. Podejrzewam, że wystarczy lekki chiptuning i problem z turbodziura zmaleje do akceptowalnego poziomu. Domyslam sie, ze to raczej kaganiec zalozony ze wzgledow ekologicznych niz faktyczna ułomnośc tego silnika i jego turbiny (która jest sporych rozmiarów). 2,4 kupiłby, gdybym mial nadmiar gotowki do wydania, ale wzialbym wersję 210KM.
"...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)
Witam,
A jak z wagą silnika 210 CV? Czy samochód nie jest zbyt podsterowny?
Ostatnio edytowane przez Matheus ; 06-02-2014 o 22:21
Oj wiadomo, ze tak- ale to tylko w warunkach dosc sliskich... i przy "rajdowej" jezdzie- tylko kto normalny tak jezdzi po miescie?
Ja sie ostatnio nawet troche zdziwilem jak wszedlem bardzo odwaznie w zakret 90 stopni na skrzyzowaniu- auto poszlo jak po sznurku, tylko slyszalem jak opony na mnie krzycza zebym dal im spokoj![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Witam, potrzebuję wiedzy na temat tych dwóch wersji silnikowych jak w tytule.
Mam do wyboru dwie alfy 159 tylko że z różnymi silnikami. Jechałem obydwiema i nie wiem co mam myśleć i sądzić.
Teraz chce żeby zaważyła ekonomia eksploatacyjna.. bo to że 2.4 spali mi więcej to normalne.. ale jak to się ma do eksploatacji w czasie.. Który silnik waszym zdaniem jest wystarczający? Odpowiedni?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez hakum ; 03-05-2020 o 21:00
2.0 oczywiście, nieco mniej awaryjny i niesamowicie pożądany. Nawet bym się nie zastanawiał
Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka