• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] ALFA ROMEO 159 TBi

• Autor wątku Autor wątku Dzierzal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zasięgnij jeszcze opinii o tych silnikach 1,75, jak byłem w ASO (Maredi w Łodzi) u znajomego mechanika przed zakupem AR 159 i pytałem o bezawaryjne jednostki napędowe, powiedział tylko: "właściwie z wszystkich silników w 159 będziesz zadowolony, tylko nie przyjedź do mnie z tym ostatnim benzynowym silnikiem 1,75 bo to więcej stoi w serwisie niż jeździ".
To chyba jakaś bzdura. To jest bardzo dobry, może i najlepszy silnik benzynowy.

Piszę tylko to, co słyszałem od serwisanta Fiata. Chyba policyjne Alfy mają takie motory i pewnie stąd wyrobili sobie jakąś opinię na temat tych silników, bo niektóre tam serwisują. Niech ktoś kupi i próbuje, ja nikogo nie zrażam, tylko zalecam ostrożność.

ja słyszałem że alfy się psują ...

kolejne auto które kupię też będzie alfą ...

Niestety ja też słyszałem, że policyjne Alfy bywają dość często w serwisie właśnie z powodu silnika. To opinia od osoby z otoczenia serwisu, w którym te Alfy bywają, przyznam jednak, że nic konkretnie nie wiem poza tym, że auta odwiedzają serwis częściej niż na wymianę oleju.
Na dzień dzisiejszy to forum jest zdominowane przez 1.9 JTD i 2.4 JTD, często serwisujemy te auta w warsztatach nie-ASO i do tych warsztatów nie trafiło jeszcze zbyt dużo silników 1.75TBI. Więc opinie na temat kosztów eksploatacji tego silnika i ewentualnych napraw dopiero pojawią się jak te silniki będą miały 4-5 lat.

Te policyjne się psują z racji przebiegu i sposobu eksploatacji... Robią po trybadylion tysięcy km rocznie, są mocno "dociskane" i dodatkowo mają multum dziwnych urządzeń dodatkowych...

silniki TBI nie nadają się na jazdy policyjne. Stąd idiotyczne opinie.

Żadne silniki nie nadają się na policyjne, zajadą wszystko....... :)

Amortyzatory
Powrót