Kolega miał kiedyś w tdi podobny problem z pracą silnika i u niego walnięty był przepływomierz. Też go tak dusiło i nie równo pracował. Możesz spróbować odpiąć kostkę i zobaczyć czy coś sie poprawi w temacie.
Kolega miał kiedyś w tdi podobny problem z pracą silnika i u niego walnięty był przepływomierz. Też go tak dusiło i nie równo pracował. Możesz spróbować odpiąć kostkę i zobaczyć czy coś sie poprawi w temacie.
Witam koledzy Mam problem z moja Alfą Silnik 2,4 jtd 2007 rok Cięzko odpala zimny i jak jest zimny to bardzo nierówno pracuje i dymi Chodzi tak jakby nie na wszyskie cylindry Problem znika po rozgrzaniu silnika Teraz powiem co było diagnozowane Na komputerze zadnych błedów Korekta 5 wtrysku nawet + 5 po właczeniu EGRu Wtrysk zregenerowany pozostałe sprawdzone ( podobno) w dobrym serwisie Boscha Nastepnie był załozony na probe nowy zawór EGR oryginalny Problem nie zniknął Nastepnie został zaslepiony EGR i jest prawie idealnie poza ciagle kiepskim rozruchem zimnego no i swieci konrolka silnika Ma ktos jakis pomysł ? Mechanik mówi ze klapy raczej nie maja wplywu na prace na wolnych obrotach Sinik jakby dusi sie spalinami Dodam ze do egr jest wstawiona ta blacha z otworami Jakby któs mial jakis pomysl to prosze o wskazówki
Biały dymek przy odpalaniu zimnego 2.4, nierówna praca, krztuszenie się silnika. To typowy objaw problemów z klapami wirowymi w 2.4.... No ale ja się nie znam, może ktoś kto rozwiązał problem potwierdzi... W każdym razie tutaj na forum mnóstwo osób miało ten problem i rozwiązało go modyfikując kolektor dolotowy (poprzez usunięcie klap) oraz wstawiając pełną zaślepkę EGR (żeby nie brudzić powtórnie kolektora). Po tych zabiegach auto odpala jak nowe.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-09-2015 o 10:53
Czyli wstawiając pełną zaślepke musze zrobic cos jescze żeby kontrolka sie nie zapalała ?
Wyłączyć programowo Egr, kosztuje to kilkaset złotych podobno.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Ja mam korekty (wolne obroty) 4 cyl -5, a 5 cyl +5 i silnik chodzi równiutko. Chodził nierówno gdy miałem nieszczelne klapy. Były nieszczelne pomimo, że kolektor był czyściutki (widocznie mam dobrą turbinę i się nie poci).
Problem z odpalaniem? U mnie komputer nie pokazuje żadnego błędu świec żarowych , ale podwójne podgrzanie powoduje że silnik zapala od dotknięcia przycisku. Bez podgrzania kręci ze 3 sekundy.
Silnik zaprezentowany na filmie musi łapać lewe powietrze. Gdzie? Najprawdopodobniej przy klapach wirowych. Jeśli klapy są zdemontowane, zaślepione to być może kolektor jest "zwichrowany" i tam łapie. Ja bym go dobrze osłuchał przy zwiększaniu obrotów, może gdzieś da się usłyszeć syk powietrza.
Klapy są, mialem je wywalić przy okazji rozrządu ale jakoś wyszło że zostały. Teraz chyba je wrzucę, szkoda tylko podwójnej roboty z tym.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Tylko jest takie pytanie dlaczego jak jest cieply to chodzi równo Przeciez wtedy ewentualna awaria klap tez by powodowala szarpanie Byc moze sie myle
U mnie przed wywaleniem klap chodził nierówno tylko na ...ciepłym silniku. Zimny chodził idealnie. Na ciepłym potrafił właśnie wejść w taką delikatną fazę kołysania znaną mi z silników benzynowych gdzie lewe powietrze zawsze dostawało się przez jakąś nieszczelną gumę lub wężyk podciśnienia.
Teoria to jedno, praktyka to drugie. W praktyce wielu narzekało tak jak ty i rozwiązali problem usuwając klapy wirowe i zaślepiając EGR, przy okazji czyszcząc wszystko z sadzy.
Na pewno nie zaszkodzi. Gorzej dla portfela jeśli nie pomoże. Jak u Ciebie zapala silnik? Jest duży dymek biały?
Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-09-2015 o 11:37