[159] Auto zgasło podczas jazdy na luzie

Johny3

Nowy
Auto
AR 156 2.4 175 KM
Witam!
Wczoraj jadąc z górki na luzie nagle usłyszałem to "piknięcie" alarmujące o jakiejś awarii, spojrzałem na ekran i przez ok. 1 sekundę był jakiś komunikat o oleju silnikowym, ale więcej nie zdąrzyłem przeczytać. No i samochód zgasł. Nie wiecie co mogło być przyczyną?

Zacznijmy banalnie :) Jaki masz poziom oleju w silniku?

Zanim odpalam auto i pokazuje się stan oleju to z tego co pamiętam mam wszystkie kreski pełne.

A jak byla gorka?moze malo oleju?

Gorka mala, ale droga jak lod wiec auto ladnie jechalo, nawet nie zauwazylem ze zgaslo dopiero jak mialem skrecac. No oleju to tak jak mowie pokazuje ze maks.

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Wydaje mi się, że komunikat był konsekwencją zgaśnięcia, a nie powodem. Zdarzyło mi się, że komunikat o niskim ciśnieniu oleju pokazał się zaraz po przypadkowym zduszeniu/zgaszeniu silnika przy manewrach parkinowych (np. w wyniku nagłego puszczenia sprzęgła, przy zbyt małym gazie). Tak więc przyczyny zgaśnięcia nie należy raczej wiązać z olejem. Ja bym w pierwszej kolejności podpiął auto do kompa i zobaczył, czy zanotował jakieś błędy.

A tak apropo techniki jazdy - to dla własnego bezpieczeństwa i oszczędności paliwa unikaj jazdy na tzw ,,luzie". A co do usterki to tak jak wyżej - kom prawdę. powie.

Ja bardzo podobny efekt zaobserwowałem podczas jazdy pod górkę na zbyt wysokim biegu. W momencie gdy dojechałem do górki, zwolniłem (podjazd był po drodze leśnej), zredukowałem na dwójkę i dodałem gazu. Nagle na ułamek sekundy wyskoczył mi komunikat "insufficient oli level" (coś w tym rodzaju) i auto zgasło. Powodem był jednak zbyt wysoki bieg do prędkości jazdy. Sprawdzałem potem poziom oleju i wszystko było w OK.

A sprawdzasz też poziom oleju na bagnecie czy wierzysz tylko w to co Ci wyświetlacz pokazuje?

Jeśli pytanie było skierowane do mnie to sprawdzałem oba przypadki i było OK. Zwykle patrzę na wskaźnik elektroniczny, a od czasu do czasu spoglądam też na bagnet.

Oczywiście, że sprawdzam, a że jest cały "brudny" to znaczy, że olej jest i komp nie kłamie.

Jeśli pytanie było skierowane do mnie to sprawdzałem oba przypadki i było OK. Zwykle patrzę na wskaźnik elektroniczny, a od czasu do czasu spoglądam też na bagnet.
Pytanie raczej było skierowane do do autora tematu. Wracając podepnij pod kompa jak koledzy wyżej piszą bo gdybyś jechał pod górke to nie dziwiłbyś się,że przydusiłeś silnik skoro na wyświetlaczu oleju jest fulll i na bagnecie też to tylko komp prawde Ci powie.

A czy teraz jest wszystko ok? Tzn samochód po tym incydencie spisuje się bez zarzutu? Ten problem więcej się nie pojawił?
Pozdrawiam.
-Rafał

Tak nic sie nie dzialo wiecej, a nawet lepiej odpala :) krecil 3 razy a dzis 2 tylko xd

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Może odgrzeję trochę kotleta, ale miałem wczoraj wieczorem podobny problem, dojeżdżałem do pracy, piknął komunikat związany z olejem i po chwili chce skręcać a tu zamuła ściszam radio a tu okazało się, że zgasło auto.
Podłączenie z MES nic nie pokazało - brak błędów.
Czy może to być związane z tym, że DPF zaczyna "pociskać" ropę do obiegu oleju? Bagnetu nie sprawdzałem, rano sprawdzę, przy odpaleniu pokazuje olej w pełnym wymiarze kresek.

Trzy litery: EGR. To jest tak ewidentne, że trudno coś więcej napisać. Do zaślepienia pełną zaślepką i wtedy zobaczysz różnicę.
Niesprawny EGR jest przyczyną zduszenia silnika, a zduszenie silnika pokazuje brak ciśnienia oleju. Nie ma to nic związane z pracą układu smarowania, tylko z niesprawnym EGR.

Hm no póki co raz sie to pojawiło, za jakies 2 miesiące bedzie DPF off bo mnie juz irytuje ;)
Jak cos bede kontrolował to teraz :-)

A czy nie powinien komp czegoś zarejestrować?

Wysłane dzięki uprzejmości mojego iPhone'a :-)

Ostatnia edycja:
Ja tez miałem kilka razy taka sytuacje. Myślałem, ze to brak wyczucia i że nie umiem się ze sprzęgłem oraz gazem obchodzić tak jak Alfa lubi i dlatego czasem mi podczas manewrów parkingowych udało się zdusić auto (czego efektem było pojawienie się omawianego komunikatu). Ciekawe czy po zaslepieniu EGR odczuje roznice .

Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka

Ja tak mialem wczoraj, srednio raz na pol rokou cos takiego mi sie zdarza ;) powod nieznany ;D

Amortyzatory
Powrót