[159] Mrugające Ksenony

• Autor wątku Autor wątku noe9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Żeby była jasność, to mruga ten sam reflektor, czy ta sam palnik?
Pozdrawiam.
- Rafał

Ta sama żarówka, a więc palnik (jeżeli to jest równoznaczne?)
Nie wiem czy to jest mruganie. Zwyczajnie jedna żarówka na ułamek sekundy zapala się przy włączeniu świateł i następnie caaaały czas nie działa.

Ostatnia edycja:
Ta sama żarówka, a więc palnik (jeżeli to jest równoznaczne?)
Nie wiem czy to jest mruganie. Zwyczajnie jedna żarówka na ułamek sekundy zapala się przy włączeniu świateł i następnie caaaały czas nie działa.
Żarnik ksenonowy to nie żarówka, tak w gwoli ścisłości.
Jeśli przełożyłeś palnik do drugiego reflektora i nadal ten sam żarnik nie działa jak należy, to moim zdaniem sprawa jest prosta - palnik do wymiany...
Pozdrawiam.
- Rafał

Żarnik ksenonowy to nie żarówka, tak w gwoli ścisłości.
Jeśli przełożyłeś palnik do drugiego reflektora i nadal ten sam żarnik nie działa jak należy, to moim zdaniem sprawa jest prosta - palnik do wymiany...
Pozdrawiam.
- Rafał

Alfę mam od dwóch miesięcy i pierwszy raz stykam się z tego typu rzeczami...
Dopiero teraz wpisałem w google images budowę ksenonów i już wiem z czego jest zbudowana.
Zatem wygląda na to, że zamieniłem pomiędzy reflektorami żarówkę wraz z przetwornicą ("metalowy pudełeczko") do drugiego reflektora.
Muszę oddzielnie rozmontować żarówkę, aby upewnić się czy to wina żarówki czy przetwornicy?
p.s. na żarówce w połowie jej wysokości pojawiło się jakby przepalenie, tj. biały ślad na ściankach szkiełka żarówki (drobne, 2 mm na 2 mm)

Kolego nic nie rozmontowujesz 'zarowka' jest jednym elementem z tym pudeleczkiem za nia, mylisz pojecia - przetwornica owszem jest metalowa, ale zeby ja wymienic musialbys zdjac caly reflektor bo ona sie znajduje pod reflektorem - nie ma takiej koniecznosci. Z tego co piszesz to padl ci żarnik xenonowy i taki nalezaloby zakupic (razem z tym pudeleczkiem bo on jest czescia calego palnika). Potocznie mowimy na to zarowka :-) wpisz sobie w allegro 'zarnik xenon d1s' osram lub philips i ci wyskoczy tego multum. Pewnie bedziesz musial kupic pare, zeby sie nie roznily barwa (zalezy od stopnia wypalenia gazu w dzialajacym palniku)

Ostatnia edycja:
Pytanie: Czy ktoś oprócz przeczyszczenia styków, wymiany żarników poradził sobie inaczej z tym problemem?

U mnie przeczyszczenie styków kilka razy pomogło (w okresie 4 miesiecy), teraz nastała już ciemność i czyszczenie już nic nie daje, żarniki wyeliminowane w prawym reflektorze działąja oba zawsze.

Może przewód żarnik<->przetwornica? Wymieniał ktoś? wiem że w ASO nie mają - jedynie w komplecie z reflektorem :). Gdzie znaleźć? Albo może wtyczka w przewodzie (kostka) w którą wpina się żarnik (u mnie już troszke luźna)?

Może przetwornice ktoś wymienił i pomogło?

Pozdrawiam

Jeśli żarnik jest dobry, znaczy że przetwornica nawala. Luźne połączenia owszem sprawiają problemy, ale raczej błahe. Przepalenie przewodu w tym miejscu jest jak trafienie w totka :) Jeśli chcesz być pewien to wystarczy prosty multimetr.

Ja wczoraj dałem auto do forumowego szpeca na wymianę turbo i przy okazji ma obejrzeć przetwornicę bo też mi padł prawy reflektor. Podobno z czasem w przetwornicy tworzą się zimne luty i wystarczy je przelutować żeby znowu działała. Jeżeli nie uda się jej reanimować to mam zamiar kupić przetwornicę na aukcji do której podałeś linka. Sprawa wyjaśni się w tym tygodniu.

Dzisiaj została zdemontowana przetwornica z prawego reflektora. Tak wyglądała w środku:

20150120_182140.jpg

Woda zniszczyła elektronikę, naprawa nie wchodziła w grę. Zamówiłem nową przetwornicę u gościa z Rybnika.

Info dla innych którym padnie przetwornica. Kupiłem nową oryginalną u sprzedawcy z Rybnika. Towar zgodny z opisem , przetwornica działa i wygląda tak samo jak fabryczna.

U mnie jeden reflektor zmienił barwę z białej na żółte. Czy to oznacza że kończy się zarnik?

U mnie mrugał az w końncu przestał świecić. Zakupione dwa nowe żarniki :)

Temat widzę na czasie mi też padł lewy reflektor wymiana żarnika nic nie dała. Powiedz mi ten gość z rybnika daje jakaś gwarancję na to w ogole? Muszę też zamówić przetwornice. Nie ma lewej i prawej chyba nie?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Hej, odgrzebie trochę temat ;)

Mam problem z ksenonami.

Podczas jazdy oba ksenony na raz gasną na ułamek sekundy, czasem częściej, czasem rzadziej, niezależnie od obrotów czy nierówności na drodze.
Czasem leciutko mrugają na postoju, raz w garażu mrugnął mi lewy ksenon.
Ksenony świecą ładnie na biało.

Sprawdziłem napięcie w akumulatorze jak i na alternatorze (czyli ten w aku przy włączonym silniku z klimą, światłami itp) - napięcia są idealne.

Czytając forum trafiłem na tematy związane z regulatorem napięcia, ale w kokpicie jest wszystko idealnie.
Czy to mogą być przetwornice? Ale to trochę dziwne, że dwie na raz.

U mnie wczoraj nie działał lewy xenon, dzisiaj oba działają. Na szybko wczoraj wymieniłem żarnik ale bez efektu zatem pewnie kończy się przetwornica albo coś z kablami. W razie czego zamienniki przetwornic z allegro godne uwagi czy lepiej celować w używany oryginał?

Jak coraz sabiej świeci to lada chwila padnie. Ja tak miałem w Skodzia, W Alfie zaczął mrugać i 2-4 tygodni potrafił się nie włączyć(OSRAM) Kupiłem zamieniłe M-tec 1ds premium (+30%) super biała barwa( nie żółta, nie niebieska) POLECAM już prawie 3lata świeci. Wcześniej miałem AMIO 4300k ale słabiej świeciły i miały lekko żółtą barwę Jakość też dobra. Miałem je 2 lata Nie padły wymieniłem na Mtec ze względu na żółtawą barwę. Mi zależało na barwie białej...

U mnie wczoraj nie działał lewy xenon, dzisiaj oba działają. Na szybko wczoraj wymieniłem żarnik ale bez efektu zatem pewnie kończy się przetwornica albo coś z kablami. W razie czego zamienniki przetwornic z allegro godne uwagi czy lepiej celować w używany oryginał?
Zanim kupisz nowa przetwornicę to zrzuć lampy i sprawdź czy nie masz wody we wtyczkach do przetwornicy :) U mnie była w jednej wtyczce woda i zaśniedziałe styki.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj się w końcu zabrałem za to. Po zdjęciu zderzaka odrazu widać powód. Co ciekawe nie jestem zwolennikiem myjni z chemią, może raz do roku tak myję auto, ale jak widać wystarczyło. Przy okazji wymieniłem też odbłyśnik bo z lampy dawcy był jak nowy. Zobaczymy w nocy czy będzie lepiej świecić, przy starym odblysniku było widać ewidentnie w nocy różnicę gdy alfa dawała cień na światła innych samochodów.
Co polecacie do wypolerowania szkła reflektora od zewnątrz? Te środki z allegro dają rade?

bca137fe92325d54b5d349ecfdcf1b8b.jpg

Amortyzatory
Powrót