• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda w bagażniku 159 sedan

Auto
AR 159 2,4 JTDM TI 210 km, AR 147 1,6 TS 105 km
Witam !

Szukałem na forum ale nie znalazłem, z tego co poczytałem to woda jeśli leci to przez drzwi... A w mojej 159 do bagażnika :(
Wykładziny bagażnika są suche, uszczelka wokół klapy wygląda OK a we wnęce na koło zapasowe woda. Z miesiąc temu osuszyłem szmatką a kilka dni temu, przy okazji wymiany na zimówki zobaczyłem to samo...
Może ktoś miał tak samo i znalazł miejsce przecieku ?

Na pocieszenie - w passacie mojej znajomej całe koło zapasowe pływało sobie w wodzie a u mnie tylko 0,5 cm H2O :)

Ostatnia edycja:
Opcji jest kilka, otwórz bagażnik - wąż w ręke i polewasz spokojnie po szybie blisko uszczelki i patrzysz do środka, możliwe że znajdziesz miejsce przecieku.

Wchodzisz do bagażnika z bateryjką. Żona Cię tam zamyka i leje obficie wodą po całym bagażniku a Ty czaisz w środku gdzie leci :)

Wchodzisz do bagażnika z bateryjką. Żona Cię tam zamyka i leje obficie wodą po całym bagażniku a Ty czaisz w środku gdzie leci :)

hehe nie ma co się śmiać - już nie raz siedziałem w bagażniku i " nasłuchiwałem" ;)

hehehe. Kij w oko z wodą w bagażniku. Problem będzie wtedy gdy żona Cię zamknie i zostawi :). Może lepiej teściową z latarką do bagażnika :).............mamusia pomoże?

A szybę tylną masz oryginalną czy była kiedyś wymieniana??

powypadki tak mają, lub zapchane weżyki odpływowe albo szyba jak wspomina kolega wyżej:)

No właśnie - może lepiej teściową z latarką do bagażnika :)
Jeżdzę tym samochodem od 2 lat i nie ciekło.
Czy był stukniety... raczej nie - niby znam przeszłość bo to auto służbowe, jedna firma od rejestracji (ale dwóch uzytkowników - ja jestem ten drugi...).

A gdzie są te wężyki odpływowe ??

Sorki ze odkopuje temat ale u mnie tez juz drugi raz pompowalem wode z kola:) wczesniej myslalem ze to zima ze snieg bo faktycznie wlecial mi do bagaznika jak wyciagalem miotelke:D ale dzis zauważyłem ze woda zbiera sie po lewej stronie z tylu i ostaje na uszczelc. A ze zbiera sie jej tam dosc duzo przeplywa po uszczelce i pod tym plastikiem co zamek jest itp leci prosto do kola. Rozkrece to jutro zobaczyc co sie da z tym zrobic bo moze faktycznie gdzies jeszcze jakis kanalik jest zatkany ze leci ale wykladzina napewno mokra nie bedzie bo to po metalu cieknie

rozwiazal ktos juz problem??Ja u siebie tez zauwazylem wode w kole zapasowym.Wczesniej zauwazylem ze woda kapala przez prawy schowek w bagazniku-przy prawej lampie(dokladniej z tego plastiku/zaslepki ktora nalezy otwozyc aby wymienic zarowke,a w nim jest taki taki otwor).Wtedy myslalem, ze to woda ktora wytworzyla sie przez roznice temperatur i przypocilo sie w bagazniku.Ma ktos jakis pomysl gdzie i czego szukac??

ostatnio zauwazylem po duzych roznicach temperatur-dzien 15*C/noc -4*C, ze w bagazniku mocno poca sie plastiki,wykladzina od spodu i cale kolo zapasowe oraz prawa lampa jest zaparowana(ta czesc na blotniku).Napewno ostatnio nie padal u mnie deszcz.Mozliwe jest to zeby tak sie pocilo zeby po dluzszym czasie uzbieralo sie dosc duzo wody w tej komorze kola zapasowego??Wode wytarlem i otworzylem bagaznik zeby wysuszyc i przewietrzyc.

U mnie jest tak samo jutro mam wolne i jade to zbadac oczywiscie napisze jak coc znajde. U mnie tez wszystko plywa w bagazniku szczegolnie kolo zapasowe. Wstawię też zdjęcia .

Witam muszę odkopać temat ;/ Doszedł ktoś z skąd cieknie woda ? Mam ten sam problem tylko że SW ;/ rozbieram powoli plastiki ;/ muszę ściągnąć prawą tapicerkę od strony subwoofera bo za głośnikiem wygłuszenie wydaje mi się mokre ;/

sprawdz pod ta listwa dachowa na samym kraju przy klapie bagaznika tzn.przy tym daszku czy nie masz malej dziurki. Ja tak mialem i pomogl mi ja odnalezc kolega ktory mial dokladnie taka sama sytuacje. U mnie listwa byla odklejona i widoczna byla mala dziurka. Zerknij i nic nie rozbieraj.Mysle, ze mozesz miec tak samo. Wtedy jakis silikon bezoctowy i zaklej ja

Ja miałem podobny problem. Po wyjęciu tylnej lampy od strony wewnętrznej jest taka ala uszczelka. Była ona lekko pogieta i nie dolegala zbytnio między buda a lampa. Po wymianie ustało.

Witam! Ten sam problem woda w Bagażniku po deszczu dodam że jest to sedan auto mam od nowości więc nie było bite ani szyba nie wymieniana, wszystko suche tylko we wnęce na koło zbiera się woda !? Czy ktoś wie gdzie są kanaliki odpływowe bo może są zatkane? Czy ktoś ten problem rozwiązał , jakieś pomysły bo już zgłupiałem cztery lata nic nie ciekło i nagle taki klops? Z góry dziękuję na każde info w tej sprawie! pozdrawiam

U mnie woda zbierała się woda we wnęce na koło bo winna była uszczelka przez którą szły kable od oświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Każdemu kto ma problem z wodą w bagazniku proponuję sprawdzić gumę, która znajduje się z boku lampy tylnej. U mnie właśnie tamtędy spływa woda do bagażnika. Poniżej foto. Może ktoś wie gdzie można kupić takie gumki? Mam nadzieję że nie trzeba wymieniać całej lampy???
149.jpg
150.jpg
151.jpg
152.jpg
153.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Cześć,

Przepraszam że odświeżam stary temat, ale mam bardzo podobny problem, z tym że woda z trochę innego miejsca leci. Woda wypływa z zgrzewu w okolicach siłownika bagażnika. Trochę zasmarowałem uszczelniaczem, ale woda dalej leci, nie mam pojęcia z którego miejsca ona może lecieć, bo nie widzę żadnych łączeń blach od zewnętrznej strony.

Czy ma ktoś wiedzę gdzie zaczynają się te blachy? Gdzie może być źródło przecieku?

Załączniki

• IMG_20230321_155255.jpg
    IMG_20230321_155255.jpg
    64.1 KB · Wyświetleń: 135
  • IMG_20230321_155248.jpg
    IMG_20230321_155248.jpg
    64.7 KB · Wyświetleń: 121
  • IMG_20230321_155301.jpg
    IMG_20230321_155301.jpg
    87.7 KB · Wyświetleń: 138
Hej,
Tym razem ją pozwolę sobie odświeżyć temat. U mnie wygląda sprawa tak jak u jednego z przedmówców..przy dużej różnicy temperatur bagażnik się poci . Zostawiłem na kilka dni połowę opakowanie (pieluchy) w bagażniku i kropelki wody były na nim od góry, ale i od dołu na materiale (zatem to raczej nie typowy przeciek). Były one umiejscowione przy siedzeniu tylnym

Amortyzatory
Powrót