[159] Jazda z padniętym EGR

Gixer

Nowy
Auto
159 JTDM 8V
Witam,
Dopadła mnie usterka EGRu, próbowałem czyścić, zaślepiać ale niestety dalej pokazuje błąd P0401 check engine. Zamulanie po czyszczeniu tak jak by trochę ustąpiło. Nowy EGR zamówiony.
Problem w tym, że w poniedziałek szykuje mi się trasa ok. 500km, można jechać z uszkodzonym? Nic od tego się dodatkowo nie popsuje?
Lepiej go teraz zaślepić. Czy może nie? Jak myślicie?
Samochód to 159 8V
Pozdrawiam

mozesz zaslepic, bedzie lepiej jechalo niz z tym popsutym, jesli tego nie zrobisz, nic sie tez nie stanie

U brata w Bravo Multijet wyskoczył P0401 również. Jest to chyba ten sam silnik, co w 159 - 8V, 120 KM. W razie czego to jaka tam ma iść zaślepka - pełna czy z otworami??

W razie czego to jaka tam ma iść zaślepka - pełna czy z otworami??
Jeżeli pełna, to trzeba usunąć EGR programowo.
W przypadku tej z otworami nic nie trzeba zmieniać w oprogramowaniu, ale nie wiem czy to coś pomoże, ponieważ ja mam z otworami i padł mi EGR, co spowodowało, że ciężko było ruszyć z miejsca, mimo, że zaślepkę z otworami miałem zamontowaną już wcześniej, dopiero po regeneracji zaworu EGR problem ustąpił, ale zaślepkę nadal mam zamontowaną.
Pozdrawiam.
- Rafał

mozesz zaslepic, bedzie lepiej jechalo niz z tym popsutym, jesli tego nie zrobisz, nic sie tez nie stanie

W innym samochodzie padł mi w ten sposób EGR, że był cały czas otwarty i nie dało się ruszyć (nawet wjechać na lawetę). W 159 przy problemach z EGR auto łatwo gasło podczas ruszania. Więc pisanie "nic się nie stanie" jest IMHO trochę na wyrost, w skrajnym wypadku po prostu auto stanie i nie będzie się dało jechać. Chyba lepiej zrobić pełną zaślepkę (o ile 159 nie wyrzuca trybu awaryjnego, tego nie wiem).

Ostatnia edycja:
najbezpieczniej dla silnika i dpf (jak jest) , zaślepić blachą i można jechać , zapali się check , ale to nie ma wpływu na osiągi

Dzisiaj wymieniłem EGR. U mnie po odpaleniu wahały się obroty i potrafił gasnąć silnik. Działo się to wszystko na zimnym silniku. Dwa razy czyściłem go i wraz wyskoczył błąd.Zaślepkę mam z czterema otworami. Zobaczymy co będzie rano po odpaleniu.

chodzilo mi o pelna zaslepke caly czas

Tak jak pisze Sedici, można założyć pełną zaślepkę do 1,9 16V i jeżdzić. Zanim usunąłem EGR programowo, przez miesiąc jeżdziłem z pełną zaślepką, którą założyłem bo szukałem przyczyny szarpania silnika przy 1800obr. Oprócz wyświetlenia "check" nic się nie działo, szarpanie zniknęło, a przejechałem tak z 2kkm z różnymi prędkościami, silnik ani razu nie wszedł w tryb awaryjny.

Zanim usunąłem EGR programowo, przez miesiąc jeżdziłem z pełną zaślepką, Oprócz wyświetlenia "check" nic się nie działo, szarpanie zniknęło, a przejechałem tak z 2kkm z różnymi prędkościami, silnik ani razu nie wszedł w tryb awaryjny.

ja z pełną blachą na egr jeździłem prawie rok , oprócz błędu nic się nie działo , jedynie paląca się lampka check mnie denerwowała i musiałem go wyłączyć programowo

pewnie tak dla kogos kto siedzi w temacie od kilku lat nie ma problemu,lecz niestety wystarczy spojrzeć na moj profil i zobaczyc od kiedy jestem na forum

W warszatach zajmujących się chip tunningiem dokonasz wyłączenia EGRu. Kosztuje chyba kilka stówek.

Pewnie że się da. Kupujesz interfejs, ściągasz mapy. Szukasz, czytasz dokształcasz się w temacie i może się uda :)

Amortyzatory
Powrót