• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Centralny zamek nie dziala z pilota

• Autor wątku Autor wątku rafm72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafm72

Guest
Witam,
Od tygodnia jestem posiadaczem 159-tki w wersji 1,9 120 KM. Auto z 2007 roku ma do zrobienia kilka drobiazgów (przynajmniej ja mam taką nadzieję, że sa to drobiazgi).
Pierwszy problem jest taki, że po kilkugodzinnym postoju nie otwiera mi centralnego zamka z pilota - musze to robic z kluczyka. Ale po dopaleniu auta na kilka minut pilot dziala - zamyka i otwiera do woli. Wymienilem bateryjkę w pilocie - ale temat nie ustapił. Czy spotkaliście sie z czymś takim?
Pozdrawiam
Rafał A.

Mam to samo alfa z 2006r tylko temperatura schodzi do zera i zamek z pilota nie dziala ale jak otworze kluczykiem to i pilot zaczyna dzialac:D:P Bylem z tym w serwisie ale powiedzieli mi ze niewiedza co to moze byc ze prawdopodobnie jakis uklad zamarza dodam ze byl to serwis fiata i wyslali mnie z tym problemem do Alfy ale odpuscilem sobie...

Mam to samo :). Ale jak auto się rozgrzeje to wszystko zaczyna działać... Planuję wymienić akumulator i może to pomoże...

"Planuję wymienić akumulator i może to pomoże..."
Jak zmienisz ten akumulator, daj znać. Na forum czytałem gdzieś, że akumulator ma na to wpływ - tylko, że mój chyba jest OK. Kręci pięknie, nie mam problemów z rozruchem. Wiec sam nie wiem ... ale dzisiaj jak otwierałem z kluczyka to przednie szyby zjechały mi w dół :( ... i co to może być?
Szukałem na forum tematów z kluczykami i kartami kodów. Mam jedną firmę ktora tym sie zajmuje, ale może znacie jakąś w okolicy Polski Centralnej?
Pozdrawiam
Rafał

Podepnę się pod temat, od kilku dni mam podobnie z centralnym. Bardzo często po normalnym zamknięciu z pilota, po dłuższym postoju nie otwiera, nie ma reakcji na żaden przycisk.Chyba nie łączy się z centralką (gdzie ona jest?), bo nie mrugają kierunki. Po otwarciu kluczykiem zamki z pilota zamykają i otwierają się normalnie z dużej odległości.Aku nowiutki, bateria w pilocie również.

U mnie to był objaw rozładowanego akumulatora po nieudolnych próbach uruchomienia zmarzniętego auta. Najpierw przy zamykaniu był charakterystyczny ciągły dźwięk i kierunkowskazy mrugały szybko kilka razy (a nie jak zazwyczaj jeden ciągły błysk). A potem w ogóle centralny przestał reagować na pilot.

EDIT: Chyba cofam co napisałem :) Musiał być jakiś problem z czujnikiem zamknięcia maski i dlatego przy zamykaniu auta kierunkowskazy mrugały szybko. Ale fakt faktem, centralny nie działał z pilota z powodu rozładowanego aku.

Ostatnia edycja:
Witam,
Dzisiaj otworzyl mi po nocy z pilota :) ... co jest? Czyżby włoszka nie lubiała mrozów?
Pzodrawiam
Rafał A.

Pewnie tak, bo moja teraz przy tem. dodatnich zamyka i otwiera z pilota bez zająknięcia.

Moja miala chwilowa slabosc,jeden wieczor nie reagowala na pilota,teraz jest juz wszystko ok,temperatura byla dodatnia,dodam tez ze termometr zewnetrzy dziala tez juz poprawnie:)

U mnie jest to samo .
Dodam jeszcze że po kilkudniowym postoju w garażu ( auto otwarte) nie odpali silnika bez uprzedniego włożenia metalowego kluczyka w drzwi !!!!
Coś jest na rzeczy chyba ....

Zamek z pilota ma się zamykać i otwierać niezależnie od tego jak jest zimno na dworze(i chyba tak w większości naszych aut jest). Temat założony był po to aby uzyskać informacje gdzie grzebnąć, aby naprawić niedziałające, jak się okazuje w tym wątku, w niskich tem. centralne zamki. W moim przypadku przy - 10 zamknął normalnie, ale po godz. nie otworzył, pilot nie łączył się z centralką (nie wiem gdzie w 159 ona jest) bo kierunki nie zamrugały. Po otwarciu kluczem centralny znowu działa poprawnie, aż do kolejnego zawieszenia (bateria w pilocie nowa).Przy tem. dodatnich centralny zawsze działa poprawnie. ł

Moim zdaniem minusowa temp to zbieg okolicznosci ,moja miala zawieszke w plusie,w minusie nigdy

A może sprawdzić baterie w pilocie?? Ja miałem podobne objawy. Podchodzę do samochodu pstryk a tu nie działa. No to kluczyk. Odpalam samochód, chodzi parę minut. Po zgaszeniu centralny działał. Problem zniknął właśnie po zmianie baterii.

U mnie jak przy -10 nie otworzył, prosto od samochodu poszedłem wymienić baterię i nic to nie dało (zapasowy klucz w domu też nie otworzył). Teraz tem. jest dodatnia i nie ma żadnych problemów z centralnym. Zobaczę co się będzie działo jak znowu przymrozi.

Może to poprostu jakiś siłownik przymarza albo coś mechanicznego w zamku i stąd te problemy?

To nie to, bo pilot jednocześnie nie włącza kierunków, a z klucza wszystkie drzwi otwierają się normalnie. Ewidentnie w moim przypadku przy dużych mrozach pilot nie łączy się z centralką (nadal nie wiem, gdzie ona się znajduje).
Nowy aku. Bosch74/680 założyłem miesiąc temu( Bellę kupiłem latem z 2 letnim aku. 54/380 i o dziwo wolniej kręcił, ale autko zawsze odpalało).

Ostatnia edycja:
Może to poprostu jakiś siłownik przymarza albo coś mechanicznego w zamku i stąd te problemy?

Jeżeli te objawy są takie jak u mnie to nie żaden siłownik. Ja obstawiam słaby aku. U mnie po otwarciu drzwi z kluczyka pilot zaczyna magicznie działać. W tym tygodniu, wreszcie będę miał nowy aku i zobaczę czy moje podejrzenia się sprawdzą.

Amortyzatory
Powrót