• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Regulacja docisku ramienia wycieraczki?

Artorius

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 16V Distinctive Grigio Titanio
Pytanie jak w temacie,istnieje taka regulacja docisku ramienia?.
Wycieraczka od strony kierowcy centralnie na wysokości oczu nie ma docisku do szyby,na początku myślałem że wycieraczki dokończyły żywota ale wymieniłem na na drugi nowy komplet i bez zmian.Sprężyna wydaje się stawia odpowiedni opór i teoretycznie dociska prawidłowo ramię do szyby ale w praktyce po uruchomieniu wycieraczka nie zbiera brudu.

witaj
tez tak mialem i u mnie winne bylo pekniecie elementu calego mechanizmu. zdejmij kratke podszybia i sprawdz...pozdr.

nie wiem jak w 159 ale w innych autkach ramię dociska/dociąga sprężyna

tak jak pisze tomekleczycki, najbardziej prawdopodobne jest ulamanie sie plastykowego elementu w mechanizmie.

Jak koledzy wyżej sprawdż mechanizm i sprężynę w ramieniu.

Rozwiązaniem bardzo doraźnym, aczkolwiek u mnie skutecznym było... delikatne wyprostowanie ramienia samej wycieraczki.
Wywnioskowałem iż samo ramie (u mnie motgum) jest za mocno zakrzywione i tym samym dobrze przylega bokami a środkiem już mniej. Po zmniejszeniu zakrzywienia działa dobrze. Zdecydowałem się na ten krok, bo poprzednie wycieraczki działały dobrze, w sensie rownomiernego docisku, więc nie kombinowałem z mechanizmem. :)

witaj
tez tak mialem i u mnie winne bylo pekniecie elementu calego mechanizmu. zdejmij kratke podszybia i sprawdz...pozdr.
Musiałeś wymienić cały mechanizm wraz z silniczkiem czy wymieniłeś pęknięty element plastikowy?.

- - - Updated - - -

Rozwiązaniem bardzo doraźnym, aczkolwiek u mnie skutecznym było... delikatne wyprostowanie ramienia samej wycieraczki.
Sprawdzałem tę opcję,bez zmian.

Musiałeś wymienić cały mechanizm wraz z silniczkiem czy wymieniłeś pęknięty element plastikowy?.
Miałem u siebie taki przypadek, musiałem wymienić cały mechanizm z silniczkiem. Koszt 150zł za używkę i do tego musiałem kupić ściągacz do wycieraczek za 40zł bo bez tego bym ich nie zdemontował.

Witam serdecznie,
pozwolę sobie trochę odświeżyć wątek. Po ostatnich mrozach, zauważyłem u siebie tj. w Alfince :) tą samą przypadłość :(
Wycieraczka po stronie kierowcy dokładnie na środku nie przylega do szyby, powodując pozostawienie paska błota i innego syfu na szybie o szerokości ok 10-15cm. Powoduje to, że jadąc albo wyciągam szyję jak żółw ze skorupy, albo garbię się, żeby zaglądać pod spodem.
W związku z tym mam pytanie odnośnie ściągnięcia tego plastikowego podszybia od strony komory silnika.
- Dużo jest z tym roboty?
- Trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę, żeby np. czegoś nie połamać?
- Czy ten plastikowy element, o którym pisaliście wyżej jest łatwo widoczny, czy trzeba też się pogimnastykować?

Będę wdzięczny za informacje, gdyż w miarę wolnego czasu chciałbym się do tego dobrać bo tak jeździć się nie da :(

Pozdrawiam,
CiQ.

Nie do konca rozumiem, po co chesz zdejmowac to podszybie. Jesli plastikowy element mechanizmu wycieraczki pekl, czego nie zycze, chwyc za ramie wycieraczki i bedzie luzno latalo - docisk do szyby jest minimalny. Jesli jest w calosci, ramie bedzie sztwne tak jak to od strony pasazera. Przerabialem to dwa lata temu.

czytam sie się zastnawiam o co chodzi :) mi przez te mrozy wycieraczka ostawała dokładnie jak koledzy pisza. na wysokości oczu 15 cm pasek. Więc włączyłem wycieraczki wyszedłem z auta i patrzyłem jak zbiera na wysokości styku sZyby i wycieraczkamii. W połowie ruchu wycieraczki w góre widocznie całe ramię sie podnosiło się tworząc szparę na wysokść ok 3 - 4 mm na środku wycieraczki. miałem sie zabrac ze rozbieranie podszybia ale mrozy puściły i problem znikł. wycieraczka juz nie podstakuje i zbiera jak powinna ( wycieraczki valeo) a no i wycieraczka po str pasażera też już nie hałasuje. Widac to nie wina wycieraczek ( ale byłem wkur*** jak zapłaciłem ponad 100 zł za kpl Valeo zakładam i mi zaczynają skakac piszczec i źle zbierać )

Mi się udało skutecznie zwrócić zakupione valeo xtr silentio czy jakoś tak kiedy okazało się, że właśnie wycieraczka kierowcy nie zbiera na środku wycieraczki ( ciche też nie były ).
Odesłałem, dostałem zwrot kasy i założyłem same gumy do boscha który był zamontowany - od razu lepiej ale dalej nie wiem jakie kupić nowe :( aby było lepiej.

mi tez po tym jak puscily mrozy wycieraczki zaczely normalnie pracowac.Mysle ze ramiona jakos odksztalcily sie pod wplywem niskiej temperatury i lodu ktorym byly oblane cale ramiona.Mam juz nowe motgumy i mysle ze je zaloze bo stare championy juz nie zbieraja tak idealnie

Ja miałem podobnie. Okazało się że miałem nawalone zmarzniętego śniegu pomiędzy podszybiem a wycieraczką oraz w ramieniu tam gdzie są sprężyny. Po oczyszczeniu problem zniknął. Pióra mam z Motgumu już prawie rok - polecam, około 50 zeta komplet.

Cześć,
na wstępie dziękuję wszystkim za pomoc. Wracając w piątek po pracy doszedłem do wniosku, że skoro problemy zaczęły się przy złej pogodzie, to być może właśnie brud jest przyczyną tych problemów z wycieraczką.
Po powrocie do domu, wziąłem szczoteczkę i dokładnie wyczyściłem "zawias" ramienia wycieraczki, tam gdzie jest mocowana sprężyna. Wyczyściłem też sprężynę i oba elementy spryskałem kilka razy WD40. Następnie kilkadziesiąt razy odgiąłem ramię do i od szyby. Z zawiasu wypłynęło wraz z WD40 jeszcze trochę brudu.
Włączyłem wycieraczki i .... ZBIERAJĄ IDEALNIE :D

Te same czynności wykonałem od razu na drugiej wycieraczce (profilaktycznie) i wreszcie cieszę się znów czystymi szybami ;)

Pozdrawiam,
CiQ

U mnie jest podobny problem z wycieraczkami, a dokładniej z wycieraczką od strony kierowcy, wyciera prawidłowo, ale czasem lubi trochę hałasu narobić a dzisiaj zauważyłem, że ramię trochę obciera o maskę. Czy to może być wcześniej wspomniany objaw pękniętego mocowania? Jutro będę to rozbierał, ale może ktoś wie czego mogę się tam spodziewać?

Eh, u mnie przy ściąganiu na siłe ramion przy wymianie szyby połamali ten plastik bo ramie chodzi dość luźno, da się to jakoś naprawić tzn wymienić ten element? Czy cały mechanizm?

Cały mechanizm. Na allegro znajdziesz do 100zł z silniczkiem.

Amortyzatory
Powrót