• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Światło cofania

• Autor wątku Autor wątku Kat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Można by w ramkę tablicy rejestracyjnej jakiś elegancki pasek LED wkomponować.
Ktos gdzies kiedys zamontowal tanie swiatla drl pod zderzakiem i pisal ze sie dobrze sprawdzaja. Plus ze w ogole nie widac minus ze pewnie szybko sie brudza przez co traca wiele z efektywnosci swiecenia.. Ale jakby komus zalegaly moznaby sprobowac..

To zrobił, Kat(autor tematu), ale wszyscy go wyśmiali że to wieś tuning. Ja myślę że to nie był zły pomysł, ale może da się to jakoś ładniej wkomponować.

Rzeczywiście :) Nawet brałem udział w dyskusji.- pewnie stąd "mój" pomysł :D
No tak- wygląda śmiesznie gdy działa, ale jak to mówią- bezpieczeństwo przede wszystkim.
Ja pomimo posiadania czujników cofania i tak nigdy nie jestem do końca pewny (wszystko może wariować, a co oko zobaczy to zobaczy).

Jak narazie też jestem zmuszony do wył świateł mijania i doświetlania stopem ale ani to nie jest wygodne ani super efektowne ;D po wypłacie poszukam jakiejś taniej lampy na próby chyba ze ktoś z was ma gdzieś w garażu niepotrzebną/połamaną ? A co do paska nad tablicą rej wykonawca był świadomy że nie będzie to jakoś efektownie wyglądać a większość nas raczej raczej chce mieć ładnie w końcu jeździmy AR :D o montowaniu DRL pod autkiem też gdzieś kiedyś czytałem problemem może być przepchanie kabli do kabinki bez demontarzu zderzaka bo chyba tam są otwory np od zasilania tablic rej :)

Mam pytanie trochę z innej beczki. Z tego co widzę w alfie jest tylko jedno światło cofania (po prawej stronie). Co jest w takim razie po drugiej stronie w lewej lampie? Odblask?

Jest ciekawa opcja, należy zamontować lewą wewnętrzną lampę od wersji na rynek UK. Tam jest zamiast przecimielnego światło cofania. Trochę przeróbki instalacji i mamy dwa światła cofania, a światło przeciwmgielne można wkoponować na środku w zderzak wzorem Peugeot 206.

Ja jestem przeciwnikiem przerabiania świateł generalnie, na tym filmiku trudno odróżnić przeciwmgielne od stopu...

Fakt, że fabryczne światło cofania jest kiepskie. Można je "poprawić" - wymiana na mocniejszy LED. Działa.

magil, a co włożyłeś? Czy były jakieś przeróbki? Czy nie wyświetla błędów?

[MENTION=24632]elgritone[/MENTION] napisz co tam siedzi :)

Żadnych przeróbek ani błędów.

Ostatnia edycja:
Witam.

Odgrzebię kotleta z kiepskim światłem cofania. Zastosowałem opcję wrzuconą przez kolegę Marczy (bez czytania tego posta wcześniej ;) ), mianowicie lewe światło w klapie od wersji z UK. Do tego dorobienie kawałka instalacji i przeniesienie przeciwmgielnego na włókno 21W z lampy pozycyjnej. Pomysł generalnie urodził się w momencie wymiany spalonej żarówki pozycji w klapie gdy się okazalo, że tam jest wstawiona właśnie żarówka dwuwłóknowa 21/5W. Obecnie jest z dużo lepiej z ilością światła z tyłu, aczkolwiek chętnie jeszcze bym wrzucił jakieś zamienniki żarówek P21W dające więcej światła. Może ktoś ma sprawdzony produkt w normalnych pieniądzach? Jak tak, to proszę o link.

EDIT. Zamówiłem jakieś niby trochę "jaśniejsze" żarówki P21W. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Fotki poniżej. Z efektu jestem bardzo zadowolony.

Załączniki

• 20200621_130224.jpg
    20200621_130224.jpg
    131.7 KB · Wyświetleń: 161
  • 20200621_130247.jpg
    20200621_130247.jpg
    136.7 KB · Wyświetleń: 79
  • 20200621_130258.jpg
    20200621_130258.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 71
  • 20200621_130319.jpg
    20200621_130319.jpg