[159] Przestroga dla wycinających DPF

Kamilhex

Nowy
Auto
Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM
Hej Wam,

Tak wszyscy się chwalą, że powycinali sobie DPFy, EGRy i inne bebechy, fajnie, problem z głowy, ale trzeba z tym uważać. Ja mieszkam na granicy PL / DE i kilka razy w tygodniu jestem w Niemczech. Często, a ostatnio częściej napotykam na kontrole niemieckiej policji właśnie w celu sprawdzenia czy nasze auto nie jest nielegalnie zmodyfikowane. Cwaniaczki mają specjalne dymomierze do sprawdzania ilości cząstek stałych w spalinach i polują przede wszystkim na Polaków. Można się załapać na karę do 5000 [FONT=arial, sans-serif]€ + laweta do PL lub "naprawa" auta w DE. Sam się zastanawiałem nad wycięciem, ale teraz już wiem, że to zbyt ryzykowne. Zastanawiam się tylko kiedy cudowne przepisy wejdą w życie również w Polsce (a raczej kiedy zaczną być egzekwowane) i na allegro zabraknie filtrów. Będzie płacz i zgrzytanie zębów. Także póki co przestrzegam tych, który chcą wyciąć te ustrojstwa i wiedzą, że prędzej czy później zawitają za naszą zachodnią granicę.[/FONT]

jak sie mieści bez filtra w euro 4 to sobie mogą popatrzeć tylko(chyba że kopci jak titanic )

Mieści się w Euro 4 czy nie - nie zmienia to faktu, że każda 159 z wyciętym DPF jest autem niezgodnym z homologacją. Wiemy co za to grozi. Tylko patrzeć, jak polskie władze znane z inwencji w wyciąganiu kasy od kierowców, wymyślą coś co pozwoli im ciągnąć dochód także z tego źródełka.

Ja kiedy byłem moim poprzednim samochodem (VW Passat 2.0TDI) w Berlinie, podjeżdżając pod Bramę Brandenburską, właśnie zawineli mnie na taką szczegółową kontrolę odośnie spalin i nikt nie pytał mnie czy spełnia euro 4 czy 5, tylko mówili, że interesuje ich istnienie dpf. Tak więc w swojej belli z racji tego, że jeżdżę turystycznie za granicę wycięcia filtru się dosyć mocno obawiam i tego nie planuję.

CHyba racji jest w tym dużo, że nie ważne czy spełnia 4 czy 5, tylko jak został zbudowany. W Niemczech jak chcesz założyć inne koła (rozmiar) niż przewidziano w fabryce musisz na to otrzymać kwit.

Ostatnia edycja:
Pytanie do użytkowników aut z wyciętym filtrem - miał ktoś problem z podbiciem przeglądu? Mam na myśli legalnie, w zwyczajnej stacji kontroli pojazdów :cool:

Jak mam tego nie wycinać skoro to niszczy mój samochód? Auto przez to nie ma siły jechać , ma problemy z odpalaniem i spożywa więcej paliwa. DPF to syf niedopracowany a koncerny sobie to gówno testują poprzez mój portfel. Wywalić to ustrojstwo i się sądzić jeśli dostaniesz mandat. Wejdźcie na Francuskie fora motoryzacyjne i zobaczcie ,że sprawy w sądzie odnośnie DPF-u skoczyły o 900% od 2009r.

Pytanie do użytkowników aut z wyciętym filtrem - miał ktoś problem z podbiciem przeglądu? Mam na myśli legalnie, w zwyczajnej stacji kontroli pojazdów
Ja miałem problem z przeglądem z powodu braku katalizatora przy silniku benzynowym, więc z dpf-em będzie analogicznie - wszystko zależy od diagnosty, ale oficjalnie takie auto nie powinno przejść przeglądu.

Jak mam tego nie wycinać skoro to niszczy mój samochód? Auto przez to nie ma siły jechać , ma problemy z odpalaniem i spożywa więcej paliwa. DPF to syf niedopracowany a koncerny sobie to gówno testują poprzez mój portfel. Wywalić to ustrojstwo i się sądzić jeśli dostaniesz mandat. Wejdźcie na Francuskie fora motoryzacyjne i zobaczcie ,że sprawy w sądzie odnośnie DPF-u skoczyły o 900% od 2009r.

Ja mam DPF i jakos niemam problemow,pewnie jak wiekszosc uzytkownikow

Jak wygląda sprawa wygrywania tych spraw?

W 2011r na korzyść kierowców było rozstrzygniętych ok 60% spraw. Od 2012r jest we FR drogówce specjalny dział policji który zajmuje się tylko sprawami ochrony środowiska (katalizatory,DPF,EGR itd)

- - - Updated - - -

misiu7911 jak to powiedział jeden z Warszawskich tunerów - "użytkownicy nowych diesli dzielą się na dwie grupy - tych którym już wyciąłem DPF i na tych którym dopiero wytnę"

"jak to powiedział jeden z Warszawskich tunerów - użytkownicy nowych diesli dzielą się na dwie grupy - tych którym już wyciąłem DPF i na tych którym dopiero wytnę"

Są jeszcze tacy co wymienią na nowy, lub regenerowany (nie wypalany, a regenerowany i już takie są):)
To nadal mniej niż kara za granicą za jego brak.

Ostatnia edycja:
Ja miałem problem z przeglądem z powodu braku katalizatora przy silniku benzynowym, więc z dpf-em będzie analogicznie - wszystko zależy od diagnosty, ale oficjalnie takie auto nie powinno przejść przeglądu.

Jeden Pan z tego forum mierzył na przeglądzie auto po wycięciu DPF, EGR i po modyfikacji map wtrysku. Wynik był taki, że auto mieściło się w normach EURO4. W naszych autach katalizator jest osobno, zaraz za turbiną. Zatem auto po wycięciu DPF powinno bez najmniejszych problemów utrzymać poziom aut z EURO3.

Warto pamiętać, że EURO4 to nie tylko zaostrzone normy spalin. Ale również obowiązek spełniania tych norm na zimnym silniku (skrócił się czas pomiaru spalin po zapaleniu silnika z kilkudziesięciu sekund do kilkunastu).

ale dlaczego ludzie to wycinaja?
ba chca wiecej mocy

bo slyszeli ze sie zatyka

Jakies inne powody?

ale dlaczego ludzie to wycinaja?
ba chca wiecej mocy

bo slyszeli ze sie zatyka

Jakies inne powody?

Moim zdaniem to 2 podstawowe, ale dodałbym jeszcze jeden.

A mianowicie kupowanie diesla do miasta na krótkie wyjazdy, a pózniej problemy z dpf.

Ja w kilku samochodach miałem już dpf i w żadnym nie wymieniałem ani nie wycinałem filtra.
Nie było takiej potrzeby a np. a Audi A6 miałem 320tyś przebiegu i nic się nie działo.

Tyle, że ja 100km robię dziennie do pracy, po 50km w jedną stronę.

W naszych autach katalizator jest osobno, zaraz za turbiną. .

To o czym piszesz to katalizator wstępny , drugi jest razem z DPF ok 1/3 przedniej części DPF to katalizator , a reszta to filtr który zatrzymuje cząstki stałe.

No wlasnie czyli nie dpf jest zly tylko ludzie ktorzy kupuja diesle do miasta sa troche niepowazni:)ale fakt faktem ,ze chyba nie do konca jest to przemyslane.w koncu jesli ktos chce jezdzic dieslem w miescie to dlaczego mam byc ograniczony dpfem

No wlasnie czyli nie dpf jest zly tylko ludzie ktorzy kupuja diesle do miasta sa troche niepowazni:)ale fakt faktem ,ze chyba nie do konca jest to przemyslane.w koncu jesli ktos chce jezdzic dieslem w miescie to dlaczego mam byc ograniczony dpfem

Nie musi być ograniczony, są silniki benzynowe, a oszczedności z diesla przy małym przebiegu z rocznym to jakaś kpina.

Ja kiedy robiłem do 15tyś rocznie nawet nie myślałem o dieslu.

W przypadku 159-ek problemem jest to, że olbrzymia część podaży na rynku wtórnym to właśnie diesle. Nawet jak ktoś nie do końca chciałby kupić tego diesla to w sytuacji bardzo ograniczonego wyboru w egzemplarzach z silnikiem benzynowym, chcąc nie chcąc się na niego decyduje.

Amortyzatory
Powrót