Też obstawiam wiązkę idącą do klapy
Też obstawiam wiązkę idącą do klapy
Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu
Dziękuję za szybką odpowiedź, sprawdzę raz jeszcze kable ale dobrze było by jeszcze wiedzieć które to są? Musiałbym na nowo zdejmować osłone z klapy bagażnika, chyba że ktoś ma rozebraną pstryknie zdjęcie kostki do siłownika zamka, sam siłownik ma już inną kolorystykę żył. Będę wdzięczny bo to ułatwi mi sprawdzenie dokładne kabli
Tu chodzi o punkt w gumowym wężu pomiędzy budą a klapą
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Tzn miejsce jest tylko jedno w gumowej osłonie, ja mam kombi więc u mnie jest na środku z dachu do klapy, ale bardziej chodzi o zdjęcie złączki ( kostkę ) zasilającej siłownik zamka. Jest to pod osłoną klapy bagażnika. Przewody od złączni siłownika są innego koloru niżeli te którę idą aż do klapy właśnie przez gumową osłonę.
Ale jakie to ma znaczenie Marcin ? Wiązka najczęściej łamie się na połączeniu klapy z budą. Jeśli w tym miejscu jest dobrze - a obstawiam że nie jest - to wtedy będziesz szukał dalej. Póki co po prostu otwórz klapę, wyjmij końcówki z dziur montażowych, zsuń nieco gumowy peszel (uważaj bo wiązka jest tam pokryta materiałem i czymś lekko klejącym) i zobacz co masz ukręcone. Jak zlutujesz ten przewód to zamek na bank ożyje.
No właśnie wszystko zdemontowane, 2 szt osłon w klapie i kawałeczek podsufitówki, no i wszystko ładnie. Izolacje ściągałem z przewodów i nic nie widać. Praktycznie od kostki leciałem aż do budy po żyłach, całość przewodów z gumowej osłony ściągnąłem do kabiny po wypięciu zapasu kabla w klapie i wszystko wyglądało dobrze.
Przed godziną przed rozbieraniem zamek nie działał, a jak zaczynałem brać się za robotę to nagle się otworzyl. Rozkręcając i dłubiąc w przewodach sprawdzałem często pilotem czy działa, no i działał, a jak przestał to nic robione nie było, dotykałem ruszałem po kolei każdą żyłę.
Jedynie co to mógłbym przewody które idą do kostki zamka w budzie przeciąć, wciągnąć nowe i sprawdzić czy będzie działać. Tylko do tego potrzebowałbym schematu. Po co tyle żył ( czarny i pomarańczowy do siłownika zamka, jeden rozdzielony do kostki zamka i do lampki w klapie, no i pozostają dwie żyły, pewnie informujące komp że klapa otwarta.
Ostatnio edytowane przez marcinq24 ; 10-04-2016 o 07:26
Na zdjęciu jest widoczna złączka od zamka bagażnika, widoczne jest połączenie przewodów na zdjęciu, czy jest to fabryczne połączenie, przewód rozchodzi się na dwie żyły jeden do złączki zamka a drugi do lampki obok.
Jesli po ruszaniu wiązkami zaczął działać to tym bardziej uszkodzona wiązka.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk