Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: Krótkie pytanie o q-tronic

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

OK ale w jaki sposób skrzynia o tym decyduje.A może jest tak zaprogramowana?

Użytkownik Embrion Avatar noir
    Mieszka w
    Caen F
    Auto
    159 SW 1,9 JTDm 16V & Delta HPE 2.0 16V

Domyślnie

Witam, posiadam 1,9 jtdm Qtronic i nie posiada trybu "winter", a bez problemu rusza z drugiego biegu i trzeci bieg pozwala wybrac mimo ze sie niemal toczy.
    Inaczej z wyzszymi biegami, tam juz obowiazkowo zyczy sobie miec odpowiednie obroty. Dodam tez, ze ten automat uczy sie trybow indywidualnie i zmienia to zaleznie od danych warunkow. Mozna to zobaczyc w FES raz tryb "sport" innym razem "city". Innych nie zaobserwowalem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    Mazda 2 SkyEnergy '19

Domyślnie

Jednym słowem pora się zaprzyjaźnić z FESEM - jak rozumiem to jakiś program dzięki któremu mogę się połączyć z komputerem samochodu i np. zresetować qtronica ?

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał variatore Zobacz post
    Akurat mam nieco odmienne zdanie o qtronicu - jadąc do pracy jadę maks na 3-ce mam 2tys obr a skrzynia nie wrzuci 4, 4 wrzuca gdzieś 2,5 tys a piątkę to miałem jak jechałem 100km/h .

Silnik powyżej 2tys staje się głośny i komfort jazdy słabnie dlatego kiedy zdobędę schemat tego przycisku zaraz zabieram się do roboty .

Ręczna zmiana jest świetna, ale 4-ki i tak nie mogę wrzucić poniżej lub przy 2 tyś.

Ogólnie jak dla mnie qtronic zbyt późno zmienia biegi, a przez to cierpi spalanie - komputer pokazuje mi 18 l !!, jak zdejmę nogę z gazu to mam 50l/100km...
    Proponuję przestawic w komputerze z km/l na l/100km ... Wtedy zamiast 50 km/l przy nodze z gazu bedziesz miał z 6-7 l/100km. Robisz to w komputerze, units

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 1.9 16V 150KM

Domyślnie

Czy u was w q-tronicach auto na 6 biegu też nie przyspiesza powyżej 140km/h ? czy ja mam coś zrypane ? Mogę manualnie zdjąć bieg na 5 tam go pocisnąć, ale po zmianie na automat 6ty bieg działa jak "nadbieg" i z przyspieszaniem powyżej 140km/h sobie nie radzi. Tak to ma działać, czy mam szukać jakiejś usterki ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar smiertek
    Auto
    159 2.4 sedan

Domyślnie

Cytat Napisał MarkoVANBaster Zobacz post
    Czy u was w q-tronicach auto na 6 biegu też nie przyspiesza powyżej 140km/h ? czy ja mam coś zrypane ? Mogę manualnie zdjąć bieg na 5 tam go pocisnąć, ale po zmianie na automat 6ty bieg działa jak "nadbieg" i z przyspieszaniem powyżej 140km/h sobie nie radzi. Tak to ma działać, czy mam szukać jakiejś usterki ?
    Chyba cos nie tak. U mnie do 200 cisnie jak nic. Czy wiecej nie wiem bo sie dygam. Te 200 to tez bylo raz na pustej prostej drodze.

Auto
    159 1.9 16V 150KM

Domyślnie

no też mi się tak wydaje, ktoś wie co to może być ?
    Co prawda nadal mam problem niby z dpfem i może to jest powód, bo pali się check ale bez ograniczenia mocy. Do tych 140 zbiera się fajnie, żeby rozpędzić się bardziej muszę przejść na manualną zmianę i wtedy 5tka i pociśnięcie więcej.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kambizes55
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    159 JTDm 16V SW Q-T Distinctive

Domyślnie

A na sekwencyjną można zmienić w trakcie jazdy? Nic nie rozwalę ? Raz mi się to niechcący stało ale ponieważ nigdy wcześniej nie miałem automatu szybko przełączyłem na D, a na sekwencje przełączam tylko podczas postoju.... tylko nie śmiejcie się głośno, bo w sprawie automatu jestem zielony

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kambizes55 Zobacz post
    A na sekwencyjną można zmienić w trakcie jazdy? Nic nie rozwalę ? Raz mi się to niechcący stało ale ponieważ nigdy wcześniej nie miałem automatu szybko przełączyłem na D, a na sekwencje przełączam tylko podczas postoju.... tylko nie śmiejcie się głośno, bo w sprawie automatu jestem zielony
    Można zmieniać ile się chce w trakcie jazdy

Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm SW qtronic

Domyślnie

Qtronic przy delikatnej bardzo jeździe wrzuca 2 i 3 poniżej 2 tys obrotów natomiast 4,5,6 minimalnie powyżej jeżeli np przy 2200obrotów odpuścisz gaz. Załączy 4 bieg i obroty spadną poniżej 2000 ale przy np 1700-1800 znowu zredukuje. Pierwsze 3 biegi zanim się załączą pracują chwilę z uślizgiem sprzęgła. Jazda po mieście może być denerwująca bo praktycznie cały czas jeździ się na 3 biegu bo dopiero przy około 75-80km/h wrzuca 4 bieg. Ręcznie poniżej pewnych obrotów nie wrzucisz biegu będzie pikała sygnalizacja i też nie zredukujesz jak są za wysokie. Dla tego doradzano mi kupno automatu ze niby silnik zdrowszy i nie da się go obrotami katować.