OK ale w jaki sposób skrzynia o tym decyduje.A może jest tak zaprogramowana?
OK ale w jaki sposób skrzynia o tym decyduje.A może jest tak zaprogramowana?
Witam, posiadam 1,9 jtdm Qtronic i nie posiada trybu "winter", a bez problemu rusza z drugiego biegu i trzeci bieg pozwala wybrac mimo ze sie niemal toczy.
Inaczej z wyzszymi biegami, tam juz obowiazkowo zyczy sobie miec odpowiednie obroty. Dodam tez, ze ten automat uczy sie trybow indywidualnie i zmienia to zaleznie od danych warunkow. Mozna to zobaczyc w FES raz tryb "sport" innym razem "city". Innych nie zaobserwowalem.
Jednym słowem pora się zaprzyjaźnić z FESEM - jak rozumiem to jakiś program dzięki któremu mogę się połączyć z komputerem samochodu i np. zresetować qtronica ?
Czy u was w q-tronicach auto na 6 biegu też nie przyspiesza powyżej 140km/h ? czy ja mam coś zrypane ? Mogę manualnie zdjąć bieg na 5 tam go pocisnąć, ale po zmianie na automat 6ty bieg działa jak "nadbieg" i z przyspieszaniem powyżej 140km/h sobie nie radzi. Tak to ma działać, czy mam szukać jakiejś usterki ?
no też mi się tak wydaje, ktoś wie co to może być ?
Co prawda nadal mam problem niby z dpfem i może to jest powód, bo pali się check ale bez ograniczenia mocy. Do tych 140 zbiera się fajnie, żeby rozpędzić się bardziej muszę przejść na manualną zmianę i wtedy 5tka i pociśnięcie więcej.
A na sekwencyjną można zmienić w trakcie jazdy? Nic nie rozwalę? Raz mi się to niechcący stało ale ponieważ nigdy wcześniej nie miałem automatu szybko przełączyłem na D, a na sekwencje przełączam tylko podczas postoju.... tylko nie śmiejcie się głośno, bo w sprawie automatu jestem zielony
![]()
Qtronic przy delikatnej bardzo jeździe wrzuca 2 i 3 poniżej 2 tys obrotów natomiast 4,5,6 minimalnie powyżej jeżeli np przy 2200obrotów odpuścisz gaz. Załączy 4 bieg i obroty spadną poniżej 2000 ale przy np 1700-1800 znowu zredukuje. Pierwsze 3 biegi zanim się załączą pracują chwilę z uślizgiem sprzęgła. Jazda po mieście może być denerwująca bo praktycznie cały czas jeździ się na 3 biegu bo dopiero przy około 75-80km/h wrzuca 4 bieg. Ręcznie poniżej pewnych obrotów nie wrzucisz biegu będzie pikała sygnalizacja i też nie zredukujesz jak są za wysokie. Dla tego doradzano mi kupno automatu ze niby silnik zdrowszy i nie da się go obrotami katować.