• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] mocowanie przy linkach skrzyni biegów 1,9 16V

Kupiłem jakiś zestaw naprawczy Proteggio ale wali drążkiem na 1 i 5 biegu. Zamówiłem od GP. Mam nadzieję, że będzie tak jak było na Ori. Jak założę to dam znac

Nie kupuj tel końcówki kup linke od Grande Punto

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Nie mam "fejsa" :) (podobno nie istnieje)
Części mam po dobrych zniżkach i w cenach netto z carsòw więc raczej wezmę tam.

A czy możecie napisać wprost o co chodzi z tą końcówka z autoczesci24?

Kupiłem linkę z grande punto. Wymiana dość szybka 15-20min. Zaznaczyłem położenie śruby kontrującej na lince taśmą, tak żeby nie zmieniła położenia. Uznałem, że w ten sposób nie będę już musiał bawić się w regulację. Mimo to musiałem ją trochę wkręcić, żeby dobrze ustawić końcówkę. Biegi wchodzą sztywniej, więc jakby ciężej, ale nie muszę siłować się z drążkiem. Nic nie haczy i nie wibruje. Poczekam, albo się przyzwyczaję, albo się wyrobi, albo wrócę do tematu. Przed wymiana na 4 drążek poruszał się przy dodawaniu gazu, a na 3 czasem wibrował. Teraz już wszystko cacy.
Dla potomnych zdjęcia końcówek. 20211027_155603.jpg20211027_155623.jpg20211027_155632.jpg20211027_155650.jpg

U mnie jedynka wchodziła szorstko i dużym oporem. Zakupiłem polecaną przez wszystkich linkę z Grande Punto w celu podmiany samego "grzybka". Po wymianie jedynka wchodzi idealnie, dwójka jakby o coś wadziła ale wchodzi, tylko czuć szorstki opór. Pozostałe biegi ok. Lewarek nie skacze podczas przyspieszenia. Na ile to może być kwestia regulacji a na ile innych uszkodzeń np. wybieraka?

Kupiłem linkę z grande punto. Wymiana dość szybka 15-20min. Zaznaczyłem położenie śruby kontrującej na lince taśmą, tak żeby nie zmieniła położenia. Uznałem, że w ten sposób nie będę już musiał bawić się w regulację. Mimo to musiałem ją trochę wkręcić, żeby dobrze ustawić końcówkę. Biegi wchodzą sztywniej, więc jakby ciężej, ale nie muszę siłować się z drążkiem. Nic nie haczy i nie wibruje. Poczekam, albo się przyzwyczaję, albo się wyrobi, albo wrócę do tematu. Przed wymiana na 4 drążek poruszał się przy dodawaniu gazu, a na 3 czasem wibrował. Teraz już wszystko cacy.
Dla potomnych zdjęcia końcówek. Pokaż załącznik 281211Pokaż załącznik 281212Pokaż załącznik 281213Pokaż załącznik 281214

Dobrze, że zrobiłeś fotki. Ja nie miałem jak bo mechanik mi to wymieniał

Odkopuje temat ale mi też spadła ostatnio i sobie poradziłem dzięki TOPRAN 721308. Drążek trochę drga, szczególnie na 4 i na 6, ale poza tym jest gitara. Polecam.

Odkopuje temat ale mi też spadła ostatnio i sobie poradziłem dzięki TOPRAN 721308. Drążek trochę drga, szczególnie na 4 i na 6, ale poza tym jest gitara. Polecam.

Topran to lipa. Tylko linka z fiata grande punto gdzie jest ta sama końcówka. Kupiłem i szybko zmienialem

Ja ostatnio też musiałem wymienić końcówkę. W piątek po pracy stłuczka, zabrany dowód rejestracyjny. W sobotę wymiana maski, zderzaka, lamp. W poniedziałek pojechałem na przegląd, wszystko dobrze ale w pewnym momencie końcówka spadła z wybieraka. I jeszcze się okazało, że przednia sprężyna pęknięta :D

Założyłem TOPRAN i przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu drążek wpadał w duże drgania. Założyłem wczoraj OEM końcówkę z Punto. Jest dużo lepiej ale również przy hamowaniu silnikiem drążek drzy. Zdecydowanie mniej ale jednak. Kombinowałem z 3 pozycjami wkręcenia go na końcówkę ale jedyna zmiana to zakres, w których wpadał w drgania. Za każdym razem przeprowadzałem również regulację linek. Stara końcówka miała spory luz więc też kompensowała lepiej zużycie łap silnika czy skrzyni biegów.

Amortyzatory
Powrót