Strona 39 z 40 PierwszyPierwszy ... 293031323334353637383940 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 393
  1. #381
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    159 SW 2.4 Ti lift
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    No ja felgi kupiłem i chipa na 200 kucyków no i ringi ze stroboskopami. Swiec tez nie potrzebuje������������
    @Czarny w którym miejscu to nie jest zbędnym offtopem? Skąd w Tobie tak mocne poczucie wyższości? Co to za wycieczki po cudzych portfelach w innych postach? Chcesz nam coś powiedzieć?

    Cytat Napisał Czarny_28
    Jeżeli byś wolał uniknąć wymiany świec to radzę Ci od razu zmień auto.
    W moim przypadku to nie kwestia oszczędzania na świecach i paniczny strach przed wydatkami, tylko kwestia priorytetów i rozeznania się w aucie, które mam od tygodnia. To chyba oczywiste, że nie będę się rzucał na wszystko co jest do wymiany na łapu capu. Chyba nikt nie kupuje 11 letniej alfy z przeświadczeniem, że będzie po prostu jeździł...

    Cytat Napisał Czarny_28
    Poza tym jaka jest różnica czy to Ti czy nie Ti??
    Nie wiem, na 99,99% żadna. Chciałem w jak najbardziej jednoznaczny sposób sprecyzować, o czym mówimy, żeby uniknąć głupich nieporozumień. Nie siedzę ze specyfikacją w ręku pisząc posta. Jeśli te dwie litery nie wnoszące nic do tematu zasługują na karę, to co zrobić z Tobą za bezwartościowe dwa z trzech postów? Na stos?

    Cytat Napisał Adam_P
    w ogóle po co komu świece. silnik to nie tort.
    MVP

    DO RZECZY:

    Dzisiaj po włożeniu kluczyka do stacyjki doszły jeszcze komunikaty o ASR i ABS. Wymieniłem aku. Stan poprzedniego:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	stan_aku.png
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	137.1 KB
ID:	263301

    Stary to był, tak jak mówiłem Bosch S5 77Ah 780A / nowy: ARCTICA 100Ah 800A. Zmieścił się, klemy "schodzą" na jego wysokość bez problemu, tylko trzeba od góry pod mocowanie coś podłożyć, bo jest ok. 3cm niższy. Stary po wyciągnięciu okazało się, że miał 5 lat, więc akurat... BTW w razie potrzeby mam do polecenia gościa, który przyjeżdza z różnymi typami aku na pace i pomaga / wymienia / wystawia rachunek i gwarancję na miejscu, w którym akurat wam się rozkraczyło auto na terenie Wrocławia.

    Odpalił elegancko, błędów brak, ale prawdopodobnie nie była to przyczyna źródłowa. Po zmierzeniu miernikiem napięcia podczas pracy silnika pokazywało między 12-13V. Generalnie od 13 spadało w dół przez kilka sekund. Jak wkręcałem na obroty wzrastało. Po chwili kręcenia utrzymywało się na poziomie ok. 13V. Po przejechaniu 10 km na wysokich obrotach (spalanie 15l bleh) i zaparkowaniu auta napięcie przy pracy silnika wynosiło już powtarzalnie 14.05V - książkowo, bez względu na odbiorniki w środku auta (bose na maxa) i światła/ich brak. Całe szczęście, że nie zabrałem się na hurr durr za świece.

    Kolejni podejrzani to alternator / regulator napięcia. Jutro spróbuję coś dalej ustalić. Nie wiem, czy powinienem dalej tu pisać w tej sprawie, bo nie chcę robić offtopu w niewłaściwym temacie. W razie czego proszę mnie upomnieć.

    Dzięki wszystkim za wskazówki.


    › Więcej...: Świece żarowe i centralka świec - pre-heating glow plugs / unit not available

  2. #382
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 159 1.9 8v JTDm
    Postów
    62

    Domyślnie

    W 159 słaby aku potrafi wywalić przeróżne losowe błędy o których byś nawet nie pomyślał. Musisz pojeździć i sprawdzić jak sprawuje sie auto po wymianie.

    Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

  3. #383
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    159 SW 2.4 Ti lift
    Postów
    8

    Domyślnie

    Odkopię jeszcze trochę tamat. Jeżdzę teraz z multimetrem pod ręką i mierzę aku. Przed chwilą zrobiłem kolejny test. Na zimnym silniku (stał 7 godzin) zmierzyłem napięcie na silniku - 12,8V. Odpaliłem silnik - 12,9V, 13,0V. Nie jestem w stanie samodzielnie kręcić i mierzyć, ale spodziewam się tego, że po powrocie autem do domu (kilkanaście kilometrów trasą/miastem) będzie znów pokazywać 14V (kilka pomiarów w odstępie kilku minut).

    Co o tym sądzicie? Z jakiej przycyzny na wolnych obrotach po odpaleniu silnika miałoby nie ładować, a później już tak podczas jazdy i po zakończeniu jazdy?

    Pan elektryk (wzięty z Wrocka) powiedział, że on mi może zrobić diagnozę w taki sam sposób - multimetrem... I że on, nawet jak stwierdzi, że alternator nie ładuje, to i tak nie naprawi tego.

  4. #384
    Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Dołączył
    11 2010
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.
    Postów
    6,370

    Domyślnie

    Jakby Ci alternator nie ladowal to świeciłaby się kontrolka akumulatora. Ja 2 razy robiłem alternator, a za 3 wymieniłem na nowy.

    - - - Updated - - -

    Wyższości?? Gdzie ja ci do portfela zaglądam? Chyba mylisz pojęcia. Miej swoje priorytety. Rozumiem, że najważniejszy to to, że jest Ti.

    - - - Updated - - -

    Wiesz jaka jest różnica Ti? Pakiet zewnetrzny(progi,lusterka,felgi,oznaczenia,spręż yny zawieszenia) i wewnetrzny(czarna podsufikta i słupki, fotele recaro, kieriwnica, gałka, nakładki na pedaly) i tyle

  5. #385
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Dołączył
    08 2015
    Auto
    159 2.0 JTDm
    Postów
    549

    Domyślnie

    Cytat Napisał czerwonaszybsza Zobacz post

    Co o tym sądzicie? Z jakiej przycyzny na wolnych obrotach po odpaleniu silnika miałoby nie ładować, a później już tak podczas jazdy i po zakończeniu jazdy?
    Wyłącz klimę i nawiew w aucie (OFF) i zobacz czy masz wtedy ~14V (może masz PTC).
    Jak silnik ma powyżej ~60 stopni, PTC się wyłącza.

  6. #386
    Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    159 V6 '06
    Postów
    12,018

    Domyślnie

    Cytat Napisał czerwonaszybsza Zobacz post
    Co o tym sądzicie? Z jakiej przycyzny na wolnych obrotach po odpaleniu silnika miałoby nie ładować, a później już tak podczas jazdy i po zakończeniu jazdy?
    Ja też myślę, że masz nagrzewnicę. Do testu, jaki zaproponował Klonek, możesz dołączyć sprawdzenie po jakim czasie od uruchomienia zimnego silnika zacznie lecieć z nawiewu ciepłe powietrze.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06

  7. #387
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    11 2019
    Auto
    159 SW 2.4 Ti lift
    Postów
    8

    Domyślnie

    Cytat Napisał Klonek Zobacz post
    Wyłącz klimę i nawiew w aucie (OFF) i zobacz czy masz wtedy ~14V (może masz PTC).
    Jak silnik ma powyżej ~60 stopni, PTC się wyłącza.
    Bardzo ciekawe. Nie doczytałem po pracy, żeby tak zrobić, ale jak silnik wystygnie spróbuję koniecznie. Można jakoś "offline" sprawdzić, czy mam to PTC?

    Po pracy na zimnym znów to samo, brak ładowania, ok 12,5V. Brak kontrolki akumulatora na włożonym kluczyku.

    Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem swoim; mówił żeby spróbować wkręcić na wysokie obroty po odpaleniu, tak ponad 3krpm, żeby wykluczyć diodę prostowniczą, która to miałaby uruchamiać ładowanie akumulatora powyżej jakiegoś progu rpm. Nic to nie dało, więc znów się skupiłem na alternatorze.

    Z drugiej strony, po dojechaniu do domu, na parkingu, znów mierzyłem ładowanie i piękny wynik: 14,65V na wyłączonych światłach, nagłośnieniu i ogrzewaniu / 14,57 z włączonym tym wszystkim.

  8. #388
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Dołączył
    08 2015
    Auto
    159 2.0 JTDm
    Postów
    549

    Domyślnie

    Cytat Napisał czerwonaszybsza Zobacz post
    Bardzo ciekawe. Nie doczytałem po pracy, żeby tak zrobić, ale jak silnik wystygnie spróbuję koniecznie. Można jakoś "offline" sprawdzić, czy mam to PTC?

    Po pracy na zimnym znów to samo, brak ładowania, ok 12,5V. Brak kontrolki akumulatora na włożonym kluczyku.

    Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem swoim; mówił żeby spróbować wkręcić na wysokie obroty po odpaleniu, tak ponad 3krpm, żeby wykluczyć diodę prostowniczą, która to miałaby uruchamiać ładowanie akumulatora powyżej jakiegoś progu rpm. Nic to nie dało, więc znów się skupiłem na alternatorze.

    Z drugiej strony, po dojechaniu do domu, na parkingu, znów mierzyłem ładowanie i piękny wynik: 14,65V na wyłączonych światłach, nagłośnieniu i ogrzewaniu / 14,57 z włączonym tym wszystkim.
    Można sprawdzić teoretycznie po VIN-ie. Zrób test w praktyce i będziesz wiedział.
    Wyższe obroty nie pomogą za bardzo jak masz PTC. U mnie spada w zimę nawet poniżej 12V, bo oświetlenie jeszcze, grzanie szyby itd.

  9. #389
    Użytkownik Świeżak Avatar piotraskvw
    Dołączył
    01 2019
    Auto
    159 2.0 JTDm 170KM+ / 147 1.6 TS 105KM
    Postów
    162

    Domyślnie

    Cytat Napisał czerwonaszybsza Zobacz post
    Bardzo ciekawe. Nie doczytałem po pracy, żeby tak zrobić, ale jak silnik wystygnie spróbuję koniecznie. Można jakoś "offline" sprawdzić, czy mam to PTC?
    Można, wystarczy zajrzeć do instrukcji samochodu, sekcja bezpieczniki aby zobaczyć opis bezpiecznika F72 (Nagrzewnica dodatkowa (nagrzewa płyn w kabinie 600W)(tylko wersje diesel))

    Bezpiecznik ten powinien być w puszce na akumulatorze

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mVi7ikM.png
Wyświetleń:	0
Rozmiar:	50.5 KB
ID:	263327

  10. #390
    Użytkownik Znawca Avatar FXX
    Dołączył
    07 2012
    Mieszka w
    Wieluń/Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4JTDm SW/ Alfa Romeo MiTo 1.4 16V
    Postów
    1,390

    Domyślnie

    Odpal samochód na zimnym silniku i powyłączaj wszystkie odbiorniki - zwłaszcza panel klimatyzacji, światłe etc. i wtedy zmierz napięcie ładowania.

    Idę o zakład, że będzie dobrze, bo na 99% masz PTC, które pożera prąd.

    Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Podobne wątki

  1. [159] Nie odpala mruga kontrolka i pokazuje blad "pre heating glow plugs not available"
    Utworzone przez Mirinda41 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 23-01-2016, 11:24
  2. [159] Pre heating plugs are not available
    Utworzone przez Maciek_m83 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 01-07-2015, 17:52
  3. [159] pre heating glow plugs not available
    Utworzone przez GruBaDuPa w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 29-09-2014, 18:35
  4. [159] JTDm pre heating glow plugs not available błąd krytyczny/ wartość krytyczna wg FES
    Utworzone przez loco145 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 29-04-2014, 20:41
  5. [159] Jeden reflektor sam gaśnie. Zapala się 'Pre Heating Glow Plugs not available'
    Utworzone przez LukasL w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 30-05-2012, 08:58

pre heating glow plugs not available

pre heating glow plugs not available alfa romeo 159

alfa 159 pre heating glow plugs not available

pre heating glow plugs not available alfa 159

alfa 159 pre heating glow plugs alfa romeo 159 pre heating glow plugs not availableprzekaznik 102 2.4p0683-04 opelalfa romeo 159 pre heating glow plugspre-heating glow plugs not availablepre-heating glow plugs net availablemaxgear glow plug pre-glowbsprasdzanie swiec i cdntralki sterowanie alfa 159pre-glow blad manpre glowszybkie grzanie swiec alfa 159alfa 159 grzanie swiecalfa 159 blad podgrzeqania swiecglow plug preheating not availableswiece zarowe icentralka swiec pre heating glow plugsheating glow plugs not avsilablediagnostyka omomierz alfa swiec zarowychglow plugsalfa romeo 159 zapalila sie kontrolka swiec zarowych i engine cheswiece maxgear glow plugglow plugs not available alfabrak pradu na swiecach alfa jtdalfa romeo preheating gloves erroralfa 159 pre-heating glow plugs not availablealfa 159 p0380alfa gt kontrolka od swiec zarowychalfa 159 ppdgrzewaniw swiec zarowych startBlad alfa romeo 159 1.9 jtd 16v Pre Hetingelpre heating glow plugs alfa 159P0380 preheating control unitvoorverwarming gloeibougies niet beschikbaarvoorverwarming relais alfa 159glow plyg is not available jak grzac swiece alfa 159komunikat pre-heatingalfa romeo 156 heater control plugJTD glow plugs signal lightsicherung relais gluehkerzen alfa 159kontrolki alfa 159 palfa 159 glow plugs not availablepre heating not glows blad alfa romeoprzekaznik alfa f73 cena

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce