[159] Rocznik a model

magil

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio
Panowie,

Interesuje mnie jak to jest z zakupem nowego auta od dilera (jako że problem mnie nie dotyczy:cool:).

Jeżeli producent co roku odświeża model auta, to czy możliwy jest zakup np modelu 2013 pod koniec roku 2012? Wiem, że to brzmi bardzo ogólnikowo, ale takie też jest moje pytanie.

Druga część pytania dotyczy już Alfa Romeo 159. Czy w tym przypadku były jakieś "modele rocznikowe", czy 159-tki dzielą się tylko na wersje przed FL i po oraz Progressive, Distinctive etc.?

Ja mam np. samochód 2009, wersja EXCLUSIVE, nie znalazłem nigdzie informacji nt. mojej opcji wyposażenia, chyba była to jakaś krótka akcja ;)

magil:

ad 1) tak, często tak się dzieje, ze np kupując auto w grudniu 2012 kupujemy model na rok 2013
ad 2) były modele rocznikowe: MY2005, MY2008, MY2009, MY2011

Ja mam np. samochód 2009, wersja EXCLUSIVE, nie znalazłem nigdzie informacji nt. mojej opcji wyposażenia, chyba była to jakaś krótka akcja ;)
TO nie była krótka seria tylko wersja z Włoch sam mam taką wersję...

Dzięki za odpowiedzi.

Ja też mam exclusive, choć ta nazwa przeczy wyposażeniu moim zdaniem. Chyba, że o to miało chodzić... im mniej bajerów, tym mniej rzeczy, które mogą się zje**ć :cool:

Dzięki za odpowiedzi.

Ja też mam exclusive, choć ta nazwa przeczy wyposażeniu moim zdaniem. Chyba, że o to miało chodzić... im mniej bajerów, tym mniej rzeczy, które mogą się zje**ć :cool:

Nie wiem dlaczego tak sądzisz u mnie brakuje tylko skóry bo mam alfatex regulowanych elektrycznie foteli oraz xenonów ale to się zamawiało przy konfiguracji nowego auta więc pewnie 1szy właściciel tak sobie zażyczył...

ad 2) były modele rocznikowe: MY2005, MY2008, MY2009, MY2011

2005 – pierwsza wersja
2008 - odchudzenie, otwieranie bagażnika z emblematu, inne fotele itp.
2009 - wychodzi silnik 2.0jtdm, coś jeszcze?
2011 –???

Nie wiem dlaczego tak sądzisz u mnie brakuje tylko skóry bo mam alfatex regulowanych elektrycznie foteli oraz xenonów ale to się zamawiało przy konfiguracji nowego auta więc pewnie 1szy właściciel tak sobie zażyczył...
Też mam alfatex, ale akurat skórki nie chciałem. Fotele sterowane manualnie, nie podgrzewane, lamp ksenonowych również brak, klima dwustrefowa. Z bajerów mam tylko przyciski na kierownicy, navi i gniazdo zapalniczki w bagażniku :D Oczywiście nie czepiam się do wyposażenia mojego auta, bo widziały gały co brały. Czepiam się jedynie nazwy :) Po EXCLUSIVE można oczekiwać co najmniej jeszcze czujnika ilości płynu do spryskiwaczy bądź kontrolki wypalania DPF. Ale koniec marudzenia :cool:

2005 – pierwsza wersja
2008 - odchudzenie, otwieranie bagażnika z emblematu, inne fotele itp.
2009 - wychodzi silnik 2.0jtdm, coś jeszcze?
2011 –???

2011 - Zmiana wersji wyposażenia na Sport i Sport Plus, czarne panele na kierownicy/desce rozdzielczej, zmiany w pakiecie Ti, wycofanie silników JTS, 1.9 i 2.4 JTDm

Ponadto w 2007 roku była drobna zmiana jeśli chodzi o obszycie kierownicy, wcześniej była cała z gładkiej skóry, w 2007 wprowadzono wstawki ze skóry dziurkowanej.

Amortyzatory
Powrót