Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Wyjęcie wtryskiwacza w 1.9 8v- jakieś pomysly?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie Wyjęcie wtryskiwacza w 1.9 8v- jakieś pomysly?

Witajcie
    Chciałem sobie zrobić "dobrze" przed świętami i wymienić uprzednio zanabytą końcówkę wtryskiwacza na 2 cylindrze, bo mi korekty odjeżdżają na nim średnio na 1.6...
    Wcześniej zasięgnąłem lektury wymiany końcówki w 1.9 16v autorstwa kolegi pampika, jednak, jak zwykle w 8v jest z dostępem kiepsko.
    Do rzeczy:
    Zablokowalem się na wyciągnięciu wtrysku- odkręciłem łapkę, była luźna ale wtryskiwacz zapieczony nie ruszy. Nie ma go za co złapać, bo poza obrys dekla zaworów wystaje tylko główka cewki. Udało mi się, wantując się delikatnie o dekiel zaworowy, doprowadzić do sytuacji że wtryskiwacz minimalnie się kiwał. Nie można go chwycić za ten dziwny gwint (klucz między 26 a 27) bo nie ma dostępu. Główkowałem, kombinowalem i... w końcu dałem sobie siana bo stwierdziłem że mogę więcej strat narobić niż korzyści. Poskładałem wszystko tak jak było.
    Pytanie:
    Są jakieś patenty na wyciągnięcie tego dziadostwa? ktoś z tym walczył?
    Jak sobie nie dam rady to oddam do mechanika, może oni mają jakies pomysły, choć wolał bym samemu.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Są specjalne przyrządy na uparte wtryskiwacze, ale jeśli to człowiek jest sie upartym to wyjdą i bez tego.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pielu
    Mieszka w
    opoczno
    Auto
    156 3.0 v6

Domyślnie

z doswiadczenia wiem ze czasem i uparty czlowiek nie da rady bez profesionalnego sprzetu. :/ w 156 z jtd 8v przechodzilem to samo. wtryskiwacz pozornie dawal sie przekrecac na lewo i prawo. a tak na prawde to rozkrecal sie i skrecal w glowicy (odkrecala sie nakretka ktora trzyma koncowke wtrysku). dopiero dzieki uprzejmosci znajomego ktory zajmuje sie tym profesjonalnie udalo sie go wydobyc... ale z uzyciem odpowiedniego narzedzia. lepiej daj zarobic kilka pln mechanikowi i oszczedz sobie wiekszego wydatku.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Są specjalne przyrządy na uparte wtryskiwacze, ale jeśli to człowiek jest sie upartym to wyjdą i bez tego.
    Nie wyjdą. Kiedys 2 dni walczyliśmy z zapieczonym wtryskiem, dawało się go obrócić na prawo i lewo o parę stopni, ale do góry praktycznie ani drgnął. Zalewanie go różnymi szpejami, żeby "odpuścił" - strata czasu i chemii. Użycie narzędzia do demontażu wtrysków - 2 minuty i po temacie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Pielu Zobacz post
    z doswiadczenia wiem ze czasem i uparty czlowiek nie da rady bez profesionalnego sprzetu. :/ w 156 z jtd 8v przechodzilem to samo. wtryskiwacz pozornie dawal sie przekrecac na lewo i prawo. a tak na prawde to rozkrecal sie i skrecal w glowicy (odkrecala sie nakretka ktora trzyma koncowke wtrysku). dopiero dzieki uprzejmosci znajomego ktory zajmuje sie tym profesjonalnie udalo sie go wydobyc... ale z uzyciem odpowiedniego narzedzia. lepiej daj zarobic kilka pln mechanikowi i oszczedz sobie wiekszego wydatku.
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nie wyjdą. Kiedys 2 dni walczyliśmy z zapieczonym wtryskiem, dawało się go obrócić na prawo i lewo o parę stopni, ale do góry praktycznie ani drgnął. Zalewanie go różnymi szpejami, żeby "odpuścił" - strata czasu i chemii. Użycie narzędzia do demontażu wtrysków - 2 minuty i po temacie.
    Chłopaki też nie raz, nie dwa walczyłem i wiem że da się to zrobić, jasne że lepiej dać zarobić komuś kto ma albo kupić przyrząd i wtedy trwa to chwile.
    Takie mam szczęście, że takiego który ani drgnął jeszcze nie trafiłem.
    We wszystkich przypadkach jak już ruszy mi się na boki to zawsze udaje mi się go wydobyć, trzeba tylko jeszcze zakombinowac aby ruszając na boki jeszcze przyłożyć jakąś siłe która rwie go do góry w silnikach 8v i 10v jest prze* ale w 16v i 20v dojście jest nawet nawet
    WD40 mimo że bardzo pospolity jest bardzo pomocny moim zdaniem do tego celu.
    Aczkolwiek jeśli autor tematu lubi szybko i sprawnie to najlepiej przyrządem.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Embrion Avatar adams8904
    Mieszka w
    okolice Krakowa
    Auto
    Alfa 159 Ti sw 1.9 jtdm

Domyślnie

kolega widze ze z gliwic bo jak coś to posiadam ściągacz do wtryskiwaczy na allegro około 150zł
    pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Zawsze można spróbować zdjąć konika i uruchomić silnik i poczekać aż sam wtryskiwacz "wyjdzie"

PS: Dziś Prima Aprilis i nie próbujcie tej metody

PPS: znane są przypadki z którymś TDCi w Mondeo, że wtryskiwacze wyfruwały przez maskę.
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Ja kiedyś wyciągałem i juz nie miałęm pomysłu a ,że silnik miałem wyciągniety to sobie wisiał na wtryskiwaczuNie wiem na ile to powieszenie pomogło ale na drugi dzień wyszedł

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 19czarny06
    Mieszka w
    Okolice KrK
    Auto
    AR 159 JTDm 120hp (egr, dpf out, 165hp)

Domyślnie

Młotek spadowy (tzw. koniobijka) z odpowiednią nakręcaną końcówką na wtryskiwacz i 15sec roboty. Jak ktoś z okolic południa krakowa to mogę pożyczyć bo takowy posiadam. Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Ja się właśnie dzisiaj męczyłem z "sickboyem" w jego 159 i polegliśmy. U siebie przy wymianie końcówki wtrysku wyciągnąłem 2 wtryski bez przyrządu - chwila zabawy i poszło. A dzisiaj z czwartym wtryskiem sie poddaliśmy.

Jaki jest skok gwintu na tej nakładce ? zleciłbym dorobienie takiej końcówki tokarzowi. Albo na alledrogo który adapter będzie pasował ?